Когато гигантската плаваща платформа за производство на петрол P-67 запали

...
Когато гигантската плаваща платформа за производство на петрол P-67 запали
Коментари Харесай

Следващото голямо главоболие на ОПЕК е процъфтяващото производство на суров петрол на Бразилия

Когато гигантската плаваща платформа за произвеждане на нефт P-67 възпламени факелната си кула по-рано този месец, това сложи началото на бразилския взрив на доставките, който е подготвен да оспори напъните на ОПЕК за балансиране на международния пазар.

Монументалното оборудване - задоволително дълго и необятно, с цел да побере американско футболно игрище - е първата от четирите сходни платформи, които ще стартират да изпомпват недопечен нефт тази година, като усилят бразилското произвеждане с към 365 000 барела на ден, което е най-голямото годишно нарастване от най-малко 20 години, съгласно Международната организация по енергетика.

Бразилският скок, комбиниран с увеличеното произвеждане от полетата с шист от Тексас до Северна Дакота, ще сътвори главоболие за Организацията на страните експортьорки на нефт. В най-лошия сюжет, той може да принуди Саудитска Арабия и Русия да свият производството си през втората половина на годината, тествайки силата на връзките сред Рияд и Москва.

" Бразилия е на ръба на огромен растеж на доставките ", споделя Франсиско Бланч, началник на изследованията в областта на суровините на Bank of America в Ню Йорк. " Американският шистов нефт не е единственият мотор на увеличените размери. "

Ръстът на производството в Бразилия до момента бе разочароващо много под упованията, заради проблеми с поддръжката, спад в зрелите полета и закъснение при инсталирането на нови кораби за рандеман и предпазване. Дейностите в полето Тартаруга Верде се забавиха с към половин година до юни 2018 година Самият P-67 беше отсрочен с няколко месеца.

Все отново петролните търговци и мениджъри считат, че тази година Бразилия ще извърши обещанията си. Корабът P-67, на към 260 километра (162 мили) от Рио де Жанейро, ще изпомпва към 150 000 барела на ден през идващите няколко месеца, когато ще доближи цялостен потенциал на производството си.

Кораба е притежаван от консорциум, включващ бразилския държавен петролен колос Petroleo Brasileiro, или Petrobras и Royal Dutch Shell, а към него ще се причислят през тази година още три огромни: P-76, P-68 и P-77. Между 2020 и 2023 година Petrobras има за цел да конфигурира още 10 огромни кораба.

" Бразилия доближава ново равнище на произвеждане и това е реалност ", споделя в изявление Десио Оддоне, началник на националния петролен регулатор, Националната петролна организация. " 2019 ще бъде критичена ".

Самата ОПЕК следи развитията в Бразилия, отбелязвайки, че нацията ще се похвали с второто по величина нарастване на годишния рандеман на нефт в границите на лагера отвън ОПЕК, единствено след Съединени американски щати. През декември Бразилия е произвеждала съвсем 2,7 милиона барела нефт дневно, което прави производството на нацията в Латинска Америка почти съизмеримо с това на страните от ОПЕК Кувейт и Иран.

" Производството на нефт може да нарасне доста през 2019 година ", в случай че плаващите плавателни съдове за предпазване и произвеждане и други постоянни уреди стартират активност тази година, съобщи ОПЕК за Бразилия в последния си месечен отчет. Той предвижда растеж за Бразилия с 360 000 барела на ден.

Дълбоки запаси

Находищата, ситуирани надълбоко в Атлантическия океан под пълен пласт сол, ще надвишават индустриалните оценки, направени при откриването на петролните блокове преди повече от десетилетие. Полето Лула, където се намира P-67, евентуално ще надвиши 1 милион барела на ден, което го прави едно от най-големите офшорни нефтени залежи в света, единствено след Сафания в Саудитска Арабия.

Страната също бързо става все по-малко подвластна от следената от страната петролна компания Petrobras, която генерира голям дял - 93%, от общото произвеждане на Бразилия през 2010 година

" Доскоро Бразилия и Petrobras бяха синоними във връзка с производството на нефт. Но към този момент не - сподели Одоне.

Бразилският скок настава в миг, когато международният петролен пазар е гладен за типа на петрола, който се добива от характерните залежи в Бразилия: средно-тежка суровина, идеална за пречистване в дизел. Намаляването на производството в ОПЕК и Канада, в комбиниране с американските наказания против Иран и Венецуела, доста е понижи съществуването на средно-тежък недопечен нефт, като увеличи цената му по отношение на световния бенчмарк.

" Освен в Съединени американски щати, в света няма нищо сходно на Бразилия във връзка с снабдяването " със недопечен нефт, сподели някогашният геолог и петролен съветник " Петробрас " Педро Залан от Рио де Жанейро. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР