Когато героят на Алеко Константинов се заема да организира изборната

...
Когато героят на Алеко Константинов се заема да организира изборната
Коментари Харесай

Бай Ганьо прави избори и днес

Когато героят на Алеко Константинов се заема да провежда изборната конкуренция, той не се стопира пред нищо към крайната си цел. Чрез измами, неистини и лукавство, Бай Ганьо в действителност запълва със наличие крилатата фраза, приписвана на Марк Твен, че в случай че гласуването променяше нещо, щеше да бъде забрано.
Излизайки напълно за малко от века, в който се конструира Третата българска страна, ще забележим, че нищо не се е трансформирало. И тук приказвам за нравите ни. Особено тези, които ни трансформират в други хора, щом стане време за изкарване на урните.
Ако погледнем даже напълно незадълбочено драмите към Изборния кодекс, може да си зададем толкоз доста въпроси. И да получим отговори, които няма да ни харесат, разсъждавайки обективно.
За да ни съставляват, най-отпред стоят политическите ни проекции, които вършат от изборните правила това, което правят сподвижниците на Бай Ганьо - каквото си желаят. От политиката на правилото " иди ми - дойди ми " всеки един от нас, уверен съм, остава с усещането, че най-демократичното право на жителя - да гласоподава - в действителност не е негова привилегия. Напротив, то е обезсмислено по един ужасяващо натурален метод. Именно посредством недоверието към облечените във власт, което се трансформира в предстояща даденост, диктуваща настройките на хората в изборния ден.
В тази композиция прибавете и безконечните среднощни афери към непрекъснатите промени на изборните правила. Те основават една същинска главоблъсканица и ни карат просто да махнем с ръка, уверени в купищата нередности. И тук задачата им е реализирана.
Така тайно и с неприкрита злост към тези, които бъркат работата, работи и героят на Алеко. Бай Ганьо разрушава на пух и прахуляк към момента нежните демократични устои в младата българска страна. И ни демонстрира реалност, в която единствено такива като него могат да оцелеят. Тъкмо днешната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР