Когато Филипе Коутиньо напусна с гръм и трясък Ливърпул през

...
Когато Филипе Коутиньо напусна с гръм и трясък Ливърпул през
Коментари Харесай

Какво ще липсва на Клоп и Ливърпул с напускането на Бувач

Когато Филипе Коутиньо напусна с гръм и тропот Ливърпул през януари, това бе несъмнено като разбиването на Фантастичната четворка. Но в случай че приемем за чиста монета думите на мениджъра на „ червените” Юрген Клоп за неговите помощници, се оказва, че оня разпад е незабележим мотив за паника и в този момент следва надалеч по-значимо разтрошаване на тайфа в клуба с напускането – краткотрайно или вечно – на безконечната му дясна ръка в треньорския му път Желько Бувач.

„ Ние сме като музикална тайфа, всеки със своя инструмент – разказа щаба различен негов член в лицето на Петер Кравиц преди две години за нашия вестник. – Юрген е фронтменът на групата, а другите са зад него с китарата и на барабаните. Начинът ни на работа е доста учреден на съдействието и е по този начин още откогато започнахме дружно. Преди доста години един публицист в Германия сподели, че аз съм Окото, а Желько е Мозъка и хората не стопират да го повтарят и до през днешния ден. Ние доста се смяхме на тази хрумка и се питахме какво тогава съставлява Юрген. Всички ние сме част от тима тук, само че има разлика спрямо Германия. В Англия мениджърът има доста повече задания в клуба, така че аз и Желько се опитваме да оказваме помощ с всичко по силите си.”



Идеята за Бувач като Мозъка на оперативната работа на Клоп се загнездва в съзнанието, колкото и да е хиперболизирана в търсене на трагичен резултат. Бошнакът си завоюва репутацията на умел стратег, откакто немският управител го разказа като „ занаятчия на всевъзможен тип тренировки”.

Динамичният жанр на игра на Ливърпул се разви посредством подготвителни извършения, направени от Клоп и Бувач. Те стават другари, до момента в който играят дружно в Майнц 05 при започване на 1990-те години и подписват пакт, съгласно който първият от тях с треньорско предопределение би трябвало да прибере другия за собствен асистент. Когато вземат решение да възложат отговорността на Клоп в Майнц, с цел да наложи стила и методологията на ментора си Волфганг Франк, той удържа обещанието си и назначава Бувач.



Този екип дружно с Кравиц следва русокосия експерт в Дортмунд (малко прочут и сладкодумен факт е, че Клоп трансферира на асистентите си своите доходи от рекламите, в които е определен да взе участие, тъй като счита, че без тях е нямало да стигне до днешното си звездно положение), а когато идва позвъняването от „ Анфийлд”, първото условие на новия управител е да му доведат правилните му адютанти. Всъщност съгласно босненската преса точно Бувач е катализаторът за отиване в Ливърпул, тъй като това е обичаният му клуб, като преди този момент един път е спрял Клоп да одобри предложение от Реал Мадрид, тъй като не желал да работи там. Каква подигравка, в случай че „ белите” и „ червените” се срещнат на финала на Шампионската лига в Киев на 26 май, а той не е там…

Макар в последните години да се приказва, че връзките сред Клоп и Бувач са повече професионални в сравнение с персонални, наличието на мощна фигура с ясно мнение, подготвена да го отстоява без боязън от загубата на работата си, е потребно за промишленост, в която най-известните треньори се обкръжават постоянно с послушковци.



Очевидно бе по какъв начин динамичността на връзките сред Клоп и Бувач се промени в последните месеци: бошнакът изглеждаше все по-отдалечен от подготвителния развой и се усещаше по-малко забъркан в тактическите анализи. Освен това той продължава да не приказва британски език, което, несъмнено, се отразява на взаимоотношенията му с футболистите.

При все че Ливърпул двусмислено разгласи за причина за спирането на трудовите отговорности на Бувач „ персонални причини”, няма и капка подозрение, че тези аргументи в действителност са професионални. От клуба упорстват, че 56-годишният бошнак остава негов чиновник, а по този начин ще бъде, до момента в който той не реши, че няма по какъв начин да поправи работните си взаимоотношения с Клоп.

Това, че се стигна досега Бувач да не се качи на полета за Рим за полуфинален реванш от Шампионската лига, единствено по себе си е задоволително изумително поради какъв брой труд постави спортно-техническият щаб, с цел да стигне тимът дотук. Моментът на този раздор не можеше да бъде по-лош. Да не приказваме и за предстоящото овакантяване на треньора на тима до 18 години Стивън Джерард и към този момент случилото се по-рано през сезона на свръзката с гениите от младежките обединения Пеп Лейндеерс.

Отвъд това обаче, на чисто човешко равнище случката е безпределно тъжна. По табиет, а може би и от поверие, преди всеки мач Клоп излиза от тунела и прегръща своя правилен приятел и  асистент. Бувач бе и първият човек, който мениджърът търсеше след всеки гол на тима, с цел да го отпразнуват дружно. И по този начин 17 години…

Да се каже, че на Клоп ще му липсва Мозък на „ Стадио Олимпико”, би било пресилено. Дясната му ръка обаче няма да я има, а това е единствено по себе си задоволително необичайно.
Крис Баскъм, „ Дейли Телеграф”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР