Когато Федералният резерв на Ню Йорк започна да напомпва милиарди

...
Когато Федералният резерв на Ню Йорк започна да напомпва милиарди
Коментари Харесай

Ще се взриви ли майката на всички балони“?

Когато Федералният запас на Ню Йорк стартира да напомпва милиарди долари на ден в репо пазарите (сегмента на кредитния пазар, на който банките си отпускат краткосрочни заеми посред си) през септември, от централната банка показаха, че това е мярка, нужна единствено за няколко седмици, написа някогашният конгресмен Рон Пол. Но предходната сряда, съвсем два месеца след първичната намеса на централната банка, Федералният запас на Ню Йорк инжектира още 62,5 милиарда $ на репо пазара.

Клонът на централната банка продължава с тези незабавни интервенции, с цел да подсигурява, че " паричният дефицит " сред банките няма повече да докара до растеж на лихвите по репо покупко-продажбите от 10%, което е доста над задачата на регулатора.

Бейлаутите от Федералния запас усилиха салдото му с повече от 200 милиарда $ от септември. Инвестиционният съветник Майкъл Пенто дефинира скорошните дейности на банката като " количествени удобства на стероиди ".
 Експерт: Следващата рецесия ще е по-тежка от предходната
Експерт: Следващата рецесия ще е по-тежка от предходната

Никога в историята не сме имали толкоз огромен балон, колкото се следи през днешния ден, счита икономистът Майкъл Пенто

Една от аргументите за внезапния дефицит на средства на репо пазара беше големият размер дългови принадлежности, издадени от хазната в края на лятото и началото на есента. Тогава банките използваха ресурсите, които другояче биха отпуснали за частния бранш, с цел да купуват държавни дългови принадлежности. Този сюжет евентуално ще продължи да се следи, защото хазната ще би трябвало да емитира нови дългови принадлежности, с цел да финансира непрекъснато растящите държавни разноски.

Макар че бюджетният недостиг на федералния бюджет към този момент е над 1 трилион $ (и расте), президентът Тръмп и конгреса нямат желание да намалят разноските, изключително преди избори. Ако Тръмп завоюва е малко евентуално да обърне курса и да упорства за фискални ограничавания, а никой от претендентите на демократите не наподобява заинтересуван от недостига. Вместо това те дават обещание трилиони долари за нови държавни стратегии.

Стратегът от Blackstone Джоузеф Зидл назова държавния дългов балон " майката на всички балони ". Когато той неизбежно се взриви, ще аргументи по-голямо стапяне на активи от това през 2008 година
 Blackstone Group: Задава се
Blackstone Group: Задава се " майката на всички балони "

На сходно мнение са и представителите на други фондове

Потребителският дълг в Съединени американски щати - в който се включват кредитните карти, студентските и автомобилните заеми и ипотеките - в този момент е 14 трилиона $. Масивните държавен и частен дълг оказват значителен напън върху Федералния запас да продължи да поддържа лихвите ниски или даже " да опитва " с негативни нива. Но централната банка може да го прави единствено за избран интервал от време, преди да се случат съществени стопански последствия.

Според Майкъл Пенто, Федералният запас е в под паника опит да предотврати настъпването на по-тежки стопански явления, в сравнение с изпитахме през 2008 година " Това е количествено облекчение на стероиди, тъй като всеки знае, че това количествено облекчение е непрекъснато, тъкмо както би го направила всяка бананова република или най-малко както те го вършиха в предишното. "
 Питър Шиф: Федералният запас не може да спре количествените удобства
Питър Шиф: Федералният запас не може да спре количествените удобства

Според специалиста централната банка още веднъж се впусна в количествени удобства, въпреки да не ги назовава по този начин

Конгресът няма да намали разноските до момента в който сериозен брой американци не упорстват за това или до момента в който не настъпи тежка икономическа рецесия. В случая на рецесия, конгресът ще избегне директното намаление на разноските. Вместо това той ще остави Федералния запас да свърши мръсната работа посредством обезценяването на валутата. Това ще утежни рецесията и ще усили поддръжката за властнически демагози.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР