Когато Европа затегна контрола по границите си, за да предотврати

...
Когато Европа затегна контрола по границите си, за да предотврати
Коментари Харесай

Истински ад за гастарбайтери и фермери заради COVID-19

Когато Европа стегна контрола по границите си, с цел да предотврати разпространяването на ковид, най-големите фермери във Франция посрещнаха новината с писък: служащите от други страни, на които разчитат за реколтата, са блокирани и не могат да доближат нивите, споделя The New York Times, написа money.bg.

Притеснението обхвана огромна част от континента. Във Англия земеделците не могат да намерят служащи за бране на малини и картофи. В елементи от Германия реколтата от бели аспержи ще бъде изгубена. В Испания няма кой да обере над четвърт от ягодите, боба и марулите през идващите месеци.

Правителствата в Европа заявиха доставките на храни като въпрос от националната сигурност, откакто милиони консуматори се стекоха в супермаркетите. Но затварянето на границите спря легиони от сезонни служащи от Източна Европа, които работят по полетата от Испания до Швеция.

Земеделският министър на Франция тази седмица даже направи необикновено предложение: фризьорите, сервитьорите, цветарите и другите французи, които сега не могат да работят, да се запътят към нивите и да стартират да берат реколтата.

Европа няма да остане без храна. Огромни количества паста, домати и други артикули не престават да минават границите, въпреки на някои от тях да има забавяния. Но без евтиния труд от Източна Европа някои от най-богатите стопански системи на континента рискуват да изгубят реколтата си.

Германия разчита на 300 хиляди сезонни служащи да засяват и берат реколтата напролет и лятото. Хиляди германци към този момент откликнаха и обявиха подготвеност да работят против минималната заплата в Германия от €9,35 за час.

Но към този момент техният брой е непълен - 16 хиляди Това накара земеделският министър да призове да се разреши на бежанци, които нямат позволение за работа, да се включат.

До тази седмица сезонните служащи, които някак успяваха да дойдат в страната, бяха пускани. Но от сряда вътрешното министерство съобщи, че ще забрани влизането на всички сезонни служащи.

Във Франция ситуацията е сходно - страната се нуждае от 200 хиляди души, а за момента едвам 40 хиляди французи са откликнали на молбата за помощ. А и множеството от тях нямат никакъв опит.

Италия, епицентър на болестта в Европа, обаче е изправена пред още по-тежък дефицит. Обикновено в страната работят към 370 хиляди задгранични служащи, главно от Източна Европа. През пролетта страната се нуждае от най-малко 50 хиляди души, а към този момент едвам 2 хиляди италианци са декларирали предпочитание да оказват помощ.

На Острова земеделците към този момент бяха изправени пред дефицит поради Brexit. В предходните години земеделският бранш разчиташе на към 27 хиляди души, а производителите на храни на 116 хиляди В пика на реколтата още 75 хиляди задгранични служащи пристигаха в страната.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР