Когато Еманюел Макрон стана френски президент преди две години, той

...
Когато Еманюел Макрон стана френски президент преди две години, той
Коментари Харесай

Макрон преориентира икономическата си реформа

Когато Еманюел Макрон стана френски президент преди две години, той даде обещание да скъса изцяло с предишното. Месеци откакто пое поста, той понижи налозите за фирмите и вложителите и направи по-лесно наемането и уволнението, като промени трудовия кодекс.

След две години на поста и след шест месеца улични митинги на " жълтите жилетки " против неговите пробизнес промени, 41-годишният някогашен капиталов банкер ръководи стопанската система, като слага нов акцент върху семействата и увеличението на приходите им.

Жонглирането му, с което поддържа промяната жива и в същото време прави отстъпки на протестиращите, ускори растежа, споделят икономисти, като вложенията са устойчиви, а безработицата понижава.

Макрон промени посоката, откакто се сблъска с обвиняванията на протестиращите, че подценява трудещите се и пенсионерите, и на фона на от време на време съпроводените с принуждение демонстрации, които всяка седмица нарушават естествения темп на градовете във Франция.

След пакет отстъпки през декември на стойност над 10 милиарда евро (11,23 милиарда долара), Макрон разгласи понижаване на подоходните налози предишния месец за още пет милиарда евро.

За да откри пари за тези ограничения, той цели да забави данъчните облекчения за някои компании и да затвори малките врати при корпоративните налози. Освен това са поети обещания за понижаване на разноските, въпреки че не са дадени детайлности.

" Държавната политика още веднъж поддържа търсенето и семействата за сметка на конкурентоспособността, защото нямаме спомагателна опция и за двете по едно и също време, сподели икономистът Еманюел Жесюа от мозъчния концерн Rexecode.

Международните сътрудници на Франция споделят, че това е обективна цена, която би трябвало да се заплати, в случай че оказва помощ да се резервира мирът и разрешава на Макрон да продължи с промените.

" Като цяло Франция би трябвало да се консолидира, защото дефицитът и дългът са прекомерно високи, " сподели почитан представител на Международния валутен фонд в Париж предходната седмица, като добави: " Може да има известна еластичност, с цел да се отговори на обществените терзания и да се откри още веднъж консенсус за продължение на процеса на промените. "

Постигане на баланс

Отстъпките на Макрон, които съставляват най-вече данъчни облекчения, ориентирани към служащите с ниски приходи и пенсионерите, могат да тласнат растежа до 1,5% тази година съгласно икономическия мозъчен концерн OFCE. Без държавни пари растежът ще бъде покрай 1%, уточни икономистът от OFCE Матийо План.

Данъчните тласъци обаче може да покачат бюджетния недостиг повече от плануваното над лимита от 3%, който държавното управление чака краткотрайно да трансферира тази година поради от дълго време планувана данъчна смяна.

За съпоставяне Германия, която постоянно с принуда развързва кесията, даже когато забавянето в интернационалната търговия се отразява на стопанската система й, чака напредък от едвам половин % тази година.

" Ако Еманюел Макрон е в положение да се измъкне от вътрешната обществена рецесия, има някои източници на напредък, " сподели План.

Смесването на политиката за стимулиране на производството и пазарите с ограничения, ориентирани към повишение на търсенето и покупателната дарба, може да помогне да се реализира верният баланс, добави той.

Започвайки третата година от петгодишния си мандат, Макрон може да твърди, че ограниченията, които взима, дават резултат, въпреки че икономистите предизвестяват, че ще минат години преди триумфът или неуспехът им да бъдат изцяло ясни.

Пазарът на труда наподобява в най-хубавата си форма от години. Безработицата е на близо 10-годишен най-малко, а заетостта е на най-високото си ниво от 1980 година. Младежката безработица внезапно се намали. Делът на новонаетите с непрекъснат трудов контракт, нещо, което работодателите избягваха, до момента в който Макрон не направи по-лесни уволненията, се е повишил до рекордните близо 50 %.

Пак рекорден брой хора стартират бизнес, а бизнес климатът се промени задоволително през последните две години, с цел да се трансформира Франция във водеща дестинация за задгранични вложения, съгласно американската консултантска компания ATKearney.

Тя слага Франция на пето място в света като място за задгранични вложения или с две места по-нагоре по отношение на предходната година, макар че картини на вандализъм и уличните конфликти на " жълтите жилетки " обиколиха света.

Със значимите промени на системите за безработица и пенсиониране, които се чакат тази година, огромните компании като компанията за набиране на личен състав ManpowerGroup, чийто максимален пазар е Франция, са уверени, че Макрон ще се придържа към програмата си за промяна.

" Като цяло френското държавно управление е решено да направи Франция по-конкурентна като място за вложение и като място за напредък. Не виждам това да се трансформира, " сподели наскоро основният изпълнителен шеф на ManpowerGroup Йонес Прайсинг.

Лий Томас, Ройтерс

(БТА)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР