Когато едно предаване е решило да се превърне в политическа

...
Когато едно предаване е решило да се превърне в политическа
Коментари Харесай

Скандал заради субсидиите: БСП обяви ДПС за най-безпринципната и корпоративна партия

Когато едно предаване е решило да се трансформира в политическа партия, реши да се заиграва с популизма и да нанесе този тежък удар върху българската народна власт и българския политически развой, ние не се опасяваме от това какво ще ни се случи. ние не се опасяваме и по време на референдума да споделяме, че това е нелепост. Вие се страхувахте ".
Това послание към Корнелия Нинова направи зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев по време на дебатите по предлагането на Българска социалистическа партия партийната дотация да бъде 8 лева за получен, изясни още Цонев.
Той акцентира, че Движение за права и свободи в никакъв случай не са били последователи на друго финансиране с изключение на от бюджета.
" Когато обаче започнаха процесите, стимулирани от други процеси и събития, нашата партия се оказа в епицентъра на охулванията за това, че всички получават партийни дотации.
" Нашият електорат не поддържа референдума. Ако и вашият не беше го подкрепил, референдумът нямаше да мине . Защо поискахме да се позволи финансирането от стопански субекти. Защото или има държавно финансиране, или има друго.Ние бяхме създателите, когато направихме възбраната за каквото и да е друго финансиране ", добави още Цонев.
Осем лв. за получен ние не желаеме. За нас това не е решение. Това е решение за тези, които имат 1, 5 млн. и 950 хиляди гласа. За Движение за права и свободи това не е прелестно решение.
Предложете 10 или 11 лева, което е положително решение за дребните партии и ще видите Движение за права и свободи по какъв начин ще гласоподава " за ". Не одобряваме никакъв наставнически звук. Това, за което плачете, ние го направихме - ние от Движение за права и свободи ", сподели още Цонев.
От левицата реагираха остро и попитаха правата на кои тъкмо жители съставляват от Движение за права и свободи., на което Йордан Цонев отговори " На тези български мюсюлмани, на които вашата партия ги лиши ".
Отношение по въпроса за дотациите взеха и ръководещите от ГЕРБ. 
" Цената в този спор, който се води няколко години я плащахме ние. В предишния парламент и в този парламент бяхме най-голямата парламентарна група и бяхме показани като хората, които стопират това всенародно искане за дотация от 1 лева Разбира се, че вашите причини имат съображение, че партиите се нуждаят от финансиране. Добре е, че откакто приехме дотацията да бъде 1 лева този спор стартира да се води от всички. Преди това този спор се водеше от нас и от едно телевизонно шоу, което вървеше по една от националните малките екрани ", съобщи Тома Биков.
" Воплите и на Българска социалистическа партия, и на Движение за права и свободи, сътрудници, не бяха чак толкоз мощни в наша поддръжка. Ние бяхме подложени на тежък напън от самото начало. Всички мълчаха, до момента в който ние плащахме политическата цена за това. Ние казахме преди няколко месеца, че отхвърляме повече да плащаме тази цена. Това е резонно. Друг е въпросът, че надали бюджетът е мястото за този спор. Този спор има място в Закона за политическите партии. Ние сме отворени за разговор, само че не мислим, че тъкмо в този спор за бюджета би трябвало да решим този сериозен политически въпрос, който е въпрос за политическия модел в България ", сподели още Биков.
Депутатът от ГЕРБ съобщи, че от ръководещите не са подготвени да заплащат тази политическа цена. Той прикани да се създадат стъпки за провеждането на дебата за дотацията, а бюджетът да бъде признат във типа, в който е препоръчан. Биков изясни, че ГЕРБ поема цялостната отговорност да продължи да водим дебата с рационални причини, а не с тези на една шоупрограма, която към този момент и не съществува.
" Колегата от Движение за права и свободи заприказва за игра на популизъм. Колеги, имахте опция сред първо и второ четене съгласно вашите планове да извършите предложение за 10 лева дотация на глас. Точно неналичието на такова предложение демонстрира и популизъм в говоренето ви ", обърна се към Цонев депутатът от Българска социалистическа партия Стоян Мирчев.
" Говорим за референдум, само че въпреки всичко този референдум не е наложителен за Народното събрание. Чухме и шоупрограма. Имам възприятието, че Народното събрание става пленник на една шоупрограма. Колегата от ГЕРБ приказва за заплащане на политическа цена ", добави аленият народен представител. 
Той уточни, че Движение за права и свободи са отговорни партиите да минат в ръцете на бизнеса.
„ Това, което ние сега предлагаме е да защитим политическия плурализъм. Ако не го създадем, господин Цонев, ще превърнем политическият живот в корпоративен диктат. Сигурен съм, че тъкмо тава вие желаете. Вие сте най-корпоративната партия, най-безпринципната. Това, което вършиме е двуличие, тъй като в този парламент вие сте в скрита коалиция с ГЕРБ и с „ Обединени патриоти “ “, акцентира още Мирчев.
„ Понеже господин Цонев говореше, че пази българските мюсюлмани. Вие в никакъв случай не сте ги защитавали, вие постоянно сте стояли върху техния тил, потискалите сте ги, с цел да стоите в тази зала “, добави още Мирчев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР