Когато е установено, че пътник, пристигащ от Брюксел на летището

...
Когато е установено, че пътник, пристигащ от Брюксел на летището
Коментари Харесай

Опитът с ебола - оръжието на Африка срещу коронавируса

Когато е открито, че пасажер, идващ от Брюксел на летището " Нисимален " в Яунде, Камерун, в събота, е открил, че има температура, здравните чиновници го прибират в болница за четири четири часа е диагностициран като четвъртия случай със болестта. Така най-малко настояват управляващите, споделя " Ройтерс ".

Централноафриканската страна правеше преглеждаше с камери доста преди появяването на новия вирус; както и други на континента се надяваше опитът с ебола и други епидемии да помогне на здравната система да се оправи и с пандемията, която другояче би имала унищожителен резултат.

" Някои случаи не бяха уловени от ограниченията във Франция и Италия, а бяха хванати тук, " декларира пред " Ройтерс " Жорж Ален Етунди Мбала, който управлява дейностите против епидемията на здравното министерство. Описва скрининга като " шпионска мрежа ". " Епидемиите идват и си отиват, само че ние продължаваме да следим. "

Вирусът, вилнеещ в този момент в Европа, се е появил в най-малко 27 от 49 страни в Субсахарска Африка. В множеството случаите към момента са единици и идват от чужбина и главно от Европа. Залогът е огромен - в случай че заболяването попадне в най-бедните региони на Африка, тежките условия могат да оказват помощ да се популяризира мълниеносно.

До вторник Камерун бе решил да затвори за неопределен срок съхопътните, въздушни и морски граници - необикновена стъпка на континент, където Световната здравна организация (СЗО) се притеснява, че е мъчно да се спре придвижването през лесните за прекосяване граници.

Държави без регистрирани случаи подхващат дейности. Правителството на Мали съобщи във вторник, че е решило да спре комерсиалните полети от страни с вируса, до момента в който Нигер стопира интернационалните полети и затваря сухопътните граници за две седмици от четвъртък, съобщи в изказване президентът Махамаду Исуфу.

Болниците в Африка към този момент са претрупани със случаи на морбили, малария и други смъртоносни инфекциозни заболявани. Стотици хиляди са разселените от спорове, унищожили инфраструктурата на страните.

Да се желае пациентите домашна карантина, не е практично в доста региони, където фамилиите се тъпчат в една стая, имат общ източник на вода и тоалетна и оцеляват от ден за ден. " Африка би трябвало да се приготви за съществено предизвикателство, " сподели Джон Нкенгасонг, който оглавява Центровете на африка за надзор и предварителна защита на болесттите, на 11 март. " Все още имам вяра, че ограничението е допустимо, само че единствено със задълбочено тестване и наблюдаване. "

 Опитът с ебола - оръжието на Африка против ковид
© Reuters

Опитът от ебола

На места това наподобява невероятно. След пет години революция в Южен Судан държавното управление има едвам 24 изолационни кревати. Според доктор Ангок Гордън Куол, отговарящ за реакцията при епидемиологични произшествия в Министерството на здравеопазването, държавните чиновници пробват да насърчат миенето на ръцете. В страната с население 12 млн. души не могат да си разрешат сапун и не разполагат с течаща вода.

Министерството на здравеопазването в Буркина Фасо, което е под блокада на групи от джихадисти, свързани с " Ислямска страна " и " Ал Кайда ", съобщи в отчет предходната седмица, че в страната липсват запаси за справяне с епидемията. Граничните ѝ пунктове нямат места за уединяване на хипотетични случаи, а западноафриканската страна няма задоволително квалифицирани здравни служащи. " Това може да докара до високи равнища на смъртност и нараснал риск от разпространяване на заболяването. "

Ебола умъртви над 11 хиляди души в Западна Африка сред 2013 и 2016 година, основно в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. Той опустоши доста общности, само че даде и скъпи уроци.

Африканският център, основан от Африканския съюз през 2017 година, работи със СЗО за подсилване на съгласуваност при повреди, възстановяване на тестването и наблюдението и съоръжение на центрове за лекуване. Броят на страните с лаборатории, способни да диагностицират COVID-19 в африканския район на СЗО, набъбна от две на 39 единствено за малко повече от месец. Осем страни обаче още нямат.

С три доказани случая Нигерия, най-населената страна в Африка, се мъчи да усили броя на леглата за изолираност и да обезпечи профилирано здравно образование и съоръжение в държавните лечебни заведения. " Нашата здравна система не е толкоз мощна, колкото бихме желали да бъде ", съобщи Чикуе Ихекуеазу, началник на Нигерийския център за надзор на болесттите. " Тъй като сме малко обезпокоени от потенциала си за справяне с огромно огнище, се концентрираме толкоз интензивно върху предварителната защита и ранното разкриване. "

Насърчаването на добра хигиена е главен миг, само че е по-ледно да се каже, в сравнение с да се направи - в 34 африкански страни под половината от популацията има опция да си мие ръцете вкъщи, демонстрира изследване на Организация на обединените нации за 2017 година

 Дакар
© Reuters

Дакар

Да се поддържа чисто

В столицата на Сенегал, Дакар, през високоговорители се чуват известия за минаващи коли, призоваващи хората да мият ръцете си. Група възпитаници с футболни фланелки го вършат, само че предградието им Пикине, където живеят над милион души, водата постоянно прекъсва.

" Чистотата е значима, само че тук не е елементарно, " споделя Марсел Диата, 41-годишна майка на четиригодишна възраст, която живее в апартамент с две спални с четирима членове на фамилията. Хари Файе Сугу, основна здравна сестра в локален здравен център в Пикине, където каруци с магарета и камиони за доставка се разминават в песъчливи улици, декларира, че предизвиква жителите да складират бутилки с вода. Не всеки обаче може да си го разреши.

В Сенегал, страна с 31 случая, медицинският личен състав е получил лимитирана малко защитно съоръжение отвън спомагателните ръкавици и маски. " Ако имаме случай, може би ще отида с маска и бялото си палто, а след визитата ще ги изхвърля ", сподели Сугу. Представители на управляващите споделят, че има задоволително ресурси от маски ръкавици и кревати за още десетки пациенти, само че не и от вентилатори, каквито липсват в цяла Африка.

В Южна Африка, където са регистрирани над 100 случая, медицинските услуги биха могли да бъдат погълнати от битката против вируса, в случай че той се популяризира в предградията, сподели Сюзън Клиъри, икономист по опазване на здравето в университета в Кейптаун. " Предаването на болестта в неофициално обитаемо място е злополучие, безусловно злополучие ", сподели тя.

 Кейптаун
© Reuters

Кейптаун

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (687)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР