Когато двама души стигнат едновременно до едно и също откритие,

...
Когато двама души стигнат едновременно до едно и също откритие,
Коментари Харесай

Зелена светлина: Да отгледаш опаковка

Когато двама души стигнат по едно и също време до едно и също изобретение, това е поръчка, че откритието е значимо. Да не кажем - велико. А всичко стартира от една концепция, от скимване. Идеята за справяне с пластмасовите опаковки благодарение на биологичен боклук, като че преднамерено е връхлетяла полската дизайнерка Роза Януш и английския теоретичен служащ Джесика Грегъри.

Напълно без значение една от друга, те стигат по собствен път до решение на казуса с трудноразградимите опаковки и основават сполучлив и безопасен материал, който ги замества.

Полякинята Роза Януш е заложила на ферментация на бактерии и дрожди. Изобретението ѝ прилича фина мембрана. Органичен материал, който след приложимост може да бъде трансфорат в компост.

Полската дизайнерка твърди, че разградимата опаковка удължава трайността на питателните артикули. Пакетите са подобаващи за запазване на салати, ядки и билки.

Процесът на приемане на био опаковките не е комплициран. Не е нужна слънчева светлина. Бактериите и дрождите се получават от органически боклук, който се събира в контейнири при температура към 25 градуса. Ферментацията протича за две седмици. След това получения микс се слага в специфични калъфи.

Мембраната построява бариера против кислорода и това предотвратява разграждането на храните. Органичната опаковка е с ниска киселинност и е съвършено решение за торене на селскостопонските култури.

Британката Джесика Грегъри пък залага на по-здрави опаковки. Тя прави процеса наличен на равнище семейства. Тук в приложимост влизат ненужните обелки от зеленчуци и плодове, които се слагат в многостепенен апарат.
ДЖЕСИКА ГРЕГЪРИ, откривател: Това е развъдник, в който отглеждате гъби, извличате мицела от тях и го поставяте в шаблон. От него се получават кутии или опаковки, които могат да заменят пластмасовите.
В другите стадии от процеса в специфични вани се прибавя хранителния излишък и бактерии, които се хранят с веществата от глюкозата и създават целулоза. В взаимозависимост от потребностите, те могат да бъдат завършени като пликове, чашки или кутии за предпазване на артикули.

Толкова за блестящите хрумвания и съвпаденията посред им. Дотук с многообещаващите случайности. Защото идващият стадий от крайното решение за мъдро справяне с отпадъка изисква възприемането му на пазарно равнище. Тоест - изисква се предпочитание за произвеждане и най-много търсене от крайните консуматори.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР