Когато дойде за пръв път у нас, румънският журналист Алекс

...
Когато дойде за пръв път у нас, румънският журналист Алекс
Коментари Харесай

Румънският журналист Алекс Недеа пред „Труд“: Вземете си поука от нашата борба с корупцията

Когато пристигна за пръв път у нас, румънският публицист Алекс Недеа се впечатли най-много от Банско – хареса го, само че означи, че румънските кебапчета са по-вкусни от нашите и ме попита най-сериозно: “Наистина ли ядете магарешко месо? ”. После говорихме за политика и публицистика. Алекс ме изненада прелестно с изострен разум и изострен език. Кметицата на Букурещ Габриела Фиря дефинира като “жена, която всякога подписва брак по сметка “, основния прокурор Лаура Кьовеши назова – “трудна с медиите ”, някогашният правосъден министър и сегашен евродепутат Моника Маковей – “ спорна персона ”, а първата жена министър председател на Румъния Виорика Дънчила – “човек опит ”. Разговаряхме с него броени дни след следващата промяна на кабинета оттатък Дунава и на фона на желаната оставка на Кьовеши.

– Алекс, какво се случва в Румъния? Май поставихте връх по брой държавни управления?
– Това, което се случва в Румъния, е почтено за книгата на върховете на Гинес. Не съм чувал на никое място другаде по света ръководеща партия с безапелационно болшинство в Народното събрание да смъква личното си държавно управление. Един път. Втори път. Възможно е е да го направи и трети. Ще ви дам образец, с цел да разберете какъв брой нелепа е обстановката. Представете си майка, която окуражава детето си да следва право. То няма нужните качества и не може да научи законите, само че побутвано от майка си, се приготвя за изпит. В деня на изпита майката нахлува в залата и стартира да крещи, че синът й неотложно би трябвало да бъде изведен, защото не заслужава да е там. А детето на вятъра изяснява, че знае по какъв начин да реши теста.

– Защо стигнахте дотук?
– Заради композиция от фактори. На първо място желанието на Ливиу Драгня да управлява партията. Той обича властта. Той е почитател на един турски сериал, който се излъчва в Румъния – този за султана на Османската империя Сюлейман Великолепни. Ливиу сънува Сюлейман, заран в огледалото се вижда с тюрбан. Вторият фактор, който докара до съмнителни промени е нелепостта. Управляващата партия е саботирана от простотията на личните си членове, от тяхната непросветеност. Като оставим настрани неколцината министри, които си вършеха работата, в държавните управления до момента мнозина нямаха хабер от нищо. Хора с фино CV.
Третият фактор би могъл да бъде опитът на тайните служби да въздействат на политическия живот в Румъния. Така най-малко твърди Социал-демократическата партия. И стартира теорията, че има членове, повлияни от Секуритате. Не отхвърлям сходна опция. Но не може цялата виновност да се трансферира на службите. Политиците са саботирани от личната си нелепост. А единственият губещ е румънския народ. Българите не осъзнават какви късметлии са, че имат политическа непоклатимост на равнище обществени институции. Министър, който идва на работа в понеделник, без да знае дали до петък още ще заема поста, в никакъв случай няма да отстъпи. Превърнахме се в страната, която е сменила най-вече министри през последните 28 години.

– Драгня ли е черната овца? Улицата най-често скандира неговото име. Медиите постоянно го сочат с пръст и разказват първата жена министър председател на Румъния Виорика Дънчила като „ негова марионетка, като кукла на конци “…
– Не мисля, че Драгня е най-големият проблем на Румъния. Улицата има потребност от облика на душманин. Протестните придвижвания в Румъния през последната година не биха могли да се обединят, в случай че нямаха “общ зложелател ”. Ако нямаха име, което да скандират. Без зложелател митингите се обезсмислят. Могат да излязат и да стачкуват против корупцията, само че корупцията е концепция, нямаш ръце, които да закопчаеш с белезници. А на Драгня мнозина желаят да сложат белезници. Той въплъщава една концепция: че Румъния е станала жертва на корумпирани политици. Че те са я трансформирали в бедна страна, а тя е имала всички материални и човешки запаси да се трансформира в първата източноевропейска страна, която да стопи икономическата бездна със Запада. Ние сме седми по величина в Европейски Съюз, имаме капацитет и би трябвало след 25 години да сме в топ 10 по стопански индикатори. Но се озовахме на дъното на доста статистики и стигнахме дотук най-много поради корупцията. Драгня може и да не е подкупен, само че улицата се нуждае от доказателства и ги изисква от съда. Румънците имат потребност от облика на един Чаушеску, с цел да могат да се активизират по този начин, както през 1989-а година.

– Въпреки митингите обаче, нищо не се трансформира към по-добро. Защо?
– През 2015-а, след доста по-малки по мащаби митинги, държавното управление на Виктор Понта подаде оставка под натиска на улицата. Но в този момент ръководещата Социалдемократическа партия ( СДП) се прави, че не чува гласа на улицата. Преструва се на ваксинирана. Но това може да й изиграе неприятна смешка. Човешкият организъм реагира на отровата – “Спри се. Вредиш ми ”. После привиква. Човек продължава да пуши, без да усеща вредата. Но това не значи, че димът е спрял да го трови. Протестите вредят на СДП, без значение че партията се прави, че не я е грижа. Не се знае каква сила могат да акумулират хилядите хора, които имат търпението да стачкуват с часове в студ и сняг. Видяхме сходен сюжет на президентските избори, когато завоюва Клаус Йоханис. Между първи и втори тур имаше непредвидена готовност на гласоподаватели. Хора, които в никакъв случай не отиват до урните, тогава упражниха правото си на глас. И Йоханис завоюва. Победа, която нито едно социологическо изследване и публично допитване не съумя да предскаже. Както в България, по този начин и в Румъния политиците печелят от апатията на хората. Но когато тази незаинтересованост изчезне, на политическата сцена се пораждат катаклизми с невиждани последици.

– Кой провежда митингите в Румъния? У нас постоянно се спряга името на Джордж Сорос. Може ли един човек да финансира един милион стачкуващи?
– Не мисля, че в Румъния съществува политическа или аполитична мощ, публична или неофициална, която да активизира толкоз доста хора за толкоз дълъг интервал от време. Има операции, има организации и институции, които се пробват да насочат митингите в една или друга посока, само че съм уверен, че главната движеща мощ, основният мотор на тези митинги е румънския народ. На румънски има един израз – “мамалигата избухна ”. Мамалигата е елементарна, предсказуема гозба. Така бяха възприемани румънците по време на комунизма. И мамалигата гръмна, експлоадира, избухна. Точно когато румънците изглеждаха примирени с диктатурата, те прекатурнаха страната. Показаха на света, че са самоуверен народ, който в никакъв случай не се предава и в никакъв случай не е спирал да мечтае за независимост.
Затова днешните политици би трябвало да чакат непредвиденото. Румънците се измориха от корупцията, от некомпетентността, от беднотията. Преди време една телевизия сподели, че хората на улицата, са получили по 20 евро да стачкуват. Може ли да е истина? Лесно ще разберем, в случай че използван следния опит – някой да предложи на протестиращите по 40 евро, с цел да си отидат вкъщи, с цел да не стачкуват. Мисля, че мъчно ще се намерят “клиенти ”. Познавам доста хора, които бяха на улицата и ви подсигурявам, че измежду тях има такива с доходи от хиляди евро на месец. Те стачкуват против посоката, в която е поела страната.

– Каква е посоката? Някои считат, че активността на Националната дирекция за битка с корупцията е лов на вещици, а нейния началник, основният прокурор Лаура Кьовеши употребява способи, присъщи за секуритате!
– Темата е деликатна. Като човек, който се занимава от 15 години с проверяваща публицистика, ще ви потвърдя, че най-големият зложелател на Румъния е корупцията. Тя е тази, която унищожи лечебните заведения и учебните заведения. И отново тя прогони надарени румънци на другия завършек на света. Медиите си свършиха работата – през годините посочваха какъв брой корумпирана е страната. А хората чакаха да видят задържани, които да потвърдят разкритията на медиите. Но голямата социална поддръжка сътвори и чудовища. В пресата се появиха разкрития, че прокурори от Националната дирекция за битка с корупцията са надвишили пълномощията си и са изфабрикували доказателства, с цел да тикнат някого в пандиза.
Монетата постоянно има две страни. Убеден съм, че има и положителни, и неприятни прокурори. В тази битка с корупцията има и доста косвени жертви. Ние, румънците, сме хора на крайностите – с години не вършим нищо, след това пък вършим прекалено много. Ако имаме хлебарки в кухнята, ще я запалителен цялата, с цел да се отървем от тях.

– Наскоро българският министър председател Бойко Борисов направи коментар, че страната ни таман се договоря с румънските сътрудници и те влизат в ареста. Как ще коментирате?
– Надявам се, когато започнете битката с корупцията да се поучите от нас. На този стадий ви изпреварваме с 10 години. Не виждам в България политици с повдигнати обвинявания. Въпреки че съм уверен, че равнището на корупция у вас е най-малко толкоз високо, колкото в Румъния. Няма по какъв начин да бъде иначе. Имаме сходна история и комунистическо минало. Атмосфера, в която подкупът процъфтява. В първия ден, в който дойдох в България, седнах в един ресторант да опитам локалната кухня и да доловя сходни думи в езика ни. Не разбрах нищо, с изключение на “бакшиш ”. Бакшиш не е корупция, само че отразява едно приятелско отношение към корупцията. Показва желанието да бъдеш заплатен в допълнение и импровизирано за услуга, за която публично получаваш заплата.
Мисля, че политиците в България сънуват кошмари и се обливат в студена пот, когато мислят за протичащото се в Румъния. Дават си сметка, че в избран миг тази неволя ще ги застигне и тях. За корупцията в България може да ви опише всеки румънски екскурзиант. У нас се приказва, че в случай че преминаваш границата с България, в портфейла би трябвало да държиш документите на колата и 50 евро, с цел да не ровиш по джобовете, когато те спре Пътна полиция.

– Бившият министър председател Виктор Понта получи сръбско поданство, някогашният президент Траян Бъсеску желае молдовско поданство, някогашният правосъден министър Моника Маковей предложи услугите си на България, българските Видин, Враца и Монтана желаеха обединяване с Румъния. Румънският президент Клаус Йоханис е етнически немец. Как ще коментирате този Балкански пачуърк?
– Понта го направи, с цел да даде сигнал на Националната Дирекция за битка с корупцията: „ Ако желаете да ме изобличите, както направихте със Себастиан Гица (бел.авт. помощник на Понта, който опитвал да купи гласовете на хората, като обещавал да им подари тигани), ще отида в Сърбия и повече няма да ме видите ”. Траян Бъсеску е политик. И знае, че гласовете на жителите от Бесарабия са доста значими. Той загуби благосклонността на съвсем всички румънци, само че към момента е доста известен в Република Молдова. И желае да запази, да консервира тази благосклонност. Настоящият ни президент е саш – етнически немец, само че румънците постоянно са били очаровани от немската просвета. Ако погледнете обратно в историята, ще видите, че първият крал на Румъния идва от немска фамилия. Вероятно през днешния ден нямаше да сме това, което сме, без тази нишка в ръководството.
Що се отнася до трите български окръга, в Румъния не престават да се чудят на тази вест. Нещата изобщо не са толкоз розови, колкото ви наподобяват.

– А по какъв начин наподобява България в румънските вести?
Като първенец. Влиза в новинарския поток с хвалби. Даваме си сметка, че в доста връзки сте ни изпреварили. Наскоро бях тук, с цел да фотографирам. Първият филм е за това по какъв начин успяхте за толкоз малко време да изградите толкоз доста автомагистрали. Исках да схвана и каква е тайната на триумфа ви във връзка с туризма. Тук сте ни задминали от дълго време. Вие сте галактическа ракета, а ние – каруца, дърпана от магаре. Мога да посоча и други плюсове – България е два пъти по-малка от Румъния с три пъти по-малко население, само че със постоянна данъчна политика. Все повече румънски бизнесмени трансферират бизнеса си в България, тъй като при вас налозите не се трансформират всеки ден.

Нашият посетител
Алекс Недеа e румънски публицист. Първоначално работи във вестник “Adevarul ”, по-късно заменя молива с микрофон и се озовава на дребния екран в една от водещите румънски малките екрани Antena 3 – единствената медия оттатък Дунава, която си сътрудничи с американската CNN. От няколко години е кореспондент в предаването “In Premiera ” и постоянно печели награди с документалните си филми. Заснемането на следващия филм го докара в България.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР