Когато Доналд Тръмп стана 45-ият президент на САЩ, той обяви

...
Когато Доналд Тръмп стана 45-ият президент на САЩ, той обяви
Коментари Харесай

На третата година от тръмпономиката

Когато Доналд Тръмп стана 45-ият президент на Съединени американски щати, той разгласи началото на стопански опит

Линет Лопес в коментар за Business Insider
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Светът, в който на Съединени американски щати към този момент не може да се има доверие, е свят с по-бавен напредък. Когато Доналд Тръмп стана 45-ият президент на Съединени американски щати, той разгласи началото на стопански опит. Зачерквайки няколко десетилетия на икономическа либерализация, мултилатерализъм и отвореност, Тръмп даде обещание да затвори стопанската система, да предоговори комерсиалните съглашения на Съединени американски щати и да реалокира фокуса върху производството, чийто дял в американската стопанска система е под 20%. За някои това беше пресен завой от непрекъснатия развой на глобализация, в който американците обитават през последните 50 години. За други - изключително за икономистите, беше нелепост.

Протекционизмът, както специалистите знаят добре, е неприятна вест. Те напомняха на Тръмп, че цените за стоманата ще донесат на Съединени американски щати единствено усложнения, само че той въпреки всичко ги наложи. Беше предупреждаван и за данъчната си политика, за комерсиалните съглашения, за борбата с Китай... Но Тръмп не се съобрази тези предизвестия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Така светът разбра какво се случва, когато най-могъщата страна вземе трупани 100 години стопански познания и ги изхвърли на боклука. Експеримент и още по какъв начин. И ето ни три години по-късно - с криза, чукаща на вратата. Как знаем това ли:Кривата на доходността продължава да се обръща, което демонстрира, че вложителите се тормозят от това, което стои зад ъгъла.За първи път отдавна Wall Street чакаше със спотаен мирис данните на ISM (Institute for Supply Management), които ни споделят, че 80% от американската стопанска система се забавя.Свиването на услугите идва на фона на спада в бранша на производството, достигнал най-ниската си точка от 2009 година насам.Хората са изгубили интерес към покупката на по-големи артикули.Ръководните финансови чиновници на управителни позиции в цялата страна са настроени по-мрачно, в сравнение с през последните три години.Числата за заетостта остават мощни, макар че наемането се забавя. Доверието на потребителите остава до известна степен устойчиво, само че това е изоставащ индикатор. Когато настъпи криза, потребителят е последният, който узнава.

Факт е, че рецесиите са циклични. Но има неща, които можете да извършите, с цел да ги ускорите, и администрацията на Тръмп направи всичко допустимо в това отношение. Тръмп потегли по пътя на игнорирането на икономическите правила и превръщането на персоналните тежнения в политика. Сега знаем какво може да коства това на най-могъщата стопанска система на планетата.

Търговските войни разстроиха селското стопанство и производството, прекъснаха вериги за доставки и костваха на държавното управление милиарди за помощи. Непредвидимите политики уплашиха Wall Street и изтощиха и обезсърчиха нашите сътрудници. Светът към този момент е място, където на Съединени американски щати не може да се има доверие и това е свят, в който растежът е по-бавен. Почти всеки почитан икономист сподели на Тръмп, че това ще се случи, само че той и неговите съдружници не желаеха да чуят.

Така че в този момент сме тук - в миг, когато Световната комерсиална организация споделя, че може да се стигне до " унищожителен цикъл на взаимни обвинявания ". Когато липсва доверие сред контрагентите на пазарите и всеки се отчайва, може да има непредвидими последици. Паричната и фискалната политика ще се трансформират, до момента в който страните се пробват да свикнат с един занимателен световен напредък и това съгласно СТО може " да дестабилизира неустойчивите финансови пазари " и " да докара до още по-голям спад в търговията ".

Понякога за разпоредбите има сериозна причина.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР