Когато Доналд Тръмп казва нещо, думите му обикновено звучат шокиращо,

...
Когато Доналд Тръмп казва нещо, думите му обикновено звучат шокиращо,
Коментари Харесай

Изтокът харесва Тръмп, Западът - се отвращава от него. Защо?

Когато Доналд Тръмп споделя нещо, думите му нормално звучат шокиращо, даже вулгарно, само че и правилно, твърди американският закостенял журналист Тъкър Карлсън. Самият той се уверил в това, когато един път си разрешил да се подиграе на Тръмп поради прическата му. А президентът контраатакувал с думите: Карлсън може и да има по-добра прическа, само че аз имам повече секс от него ( " I get more pussy " ). Как изобщо е допустимо Тръмп да каже сходно нещо, възмущава се Карлсън, който въпреки всичко признава, че в тази ситуация Тръмп е прав.

В Източна Европа също обичат солените изрази, а политиците там постоянно са прекомерно недодялани. Чешкият президент Милош Земан да вземем за пример разгласи " гибел на въздържателите и вегетарианците ", а наскоро съобщи по адрес на природозащитниците, че би ги " запалил и уринирал върху тях, а остатъците им - осолил ". Нека напомним и изявлението на полския водач Ярослав Качински, който беше определил мигрантите като приносители на " паразити и едноклетъчни ".

Може би това е една от аргументите, заради които ние в Източна Европа изпитваме надалеч по-положително отношение към Тръмп, в сравнение с да вземем за пример германците. Ние обичаме провокациите, същинските мъжкари, които приказват напряко. И колкото по-груб език употребяват, толкоз по-добре. Но освен в Тръмп се крие повода по тази причина, че в Германия и в Западна Европа се отвращават от него, а в Източна Европа го почитат. Източна Европа харесва Тръмп, тъй като харесва

Антиамериканизмът на " остарялата Европа "

Страните от " остарелия " Европейски Съюз са кардинално по-зле настроени към Америка, въпреки че сами обичат да се причисляват към същия този " Запад " - което важи с особена мощ за Германия. А " Западът ", това въпреки всичко е пределно ясно, в действителност са единствено Съединени американски щати и Англия. Само тези две страни са подготвени да пазят свободата - в случай че се наложи и с оръжие. Остатъкът е бюрократичната, захласната от фикс идея за регулации и неведнъж малодушна континентална Европа, чиито интелектуални елити преди време бяха подготвени да попречат на тогавашния американски президент Роналд Рейгън да завоюва Студената война.

Скептицизмът на западноевропейците, в това число и на германците към Америка е ясно видим. Според настоящо проучване на Института Пю, единствено 30 % от германците и 38 на 100 от французите имат позитивно отношение към Съединени американски щати. В Полша и Унгария обаче настроенията са изрично в интерес на Америка - надлежно 70 и 63 % от популацията я харесват. Почти шизофренично звучи, че 54 % от германците имат позитивна визия за Китай. Тоест, комунистическата страна с диктаторски уклон се прави оценка по-добре, в сравнение с демократична Америка! В Полша и Унгария това е тъкмо противоположното.

58% от германците въпреки всичко биха желали Съединени американски щати да останат водеща международна мощ, само че пък 19% от тях биха предпочели да видят в тази роля Китай. В Полша везните са мощно наклонени в интерес на Съединени американски щати - 68 % против едвам 6 % за Китай. Затова в Източна Европа с право се питат какво се случва в главите на германците.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР