Когато Дмитрий Унагаев купува първата си електрическа кола преди пет

...
Когато Дмитрий Унагаев купува първата си електрическа кола преди пет
Коментари Харесай

Заради евтиния ток: Бум на електрически автомобили в Далечния Изток на Русия


Когато Дмитрий Унагаев купува първата си електрическа кола преди пет години, покупката обърква другари и съседи в родния му град Хабаровск. Днес градът в Далечния Изток на Русия е цялостен с коли на акумулатори, споделя Bloomnberg.

„ Тези коли са съвсем на всяка крачка “, споделя 31-годишният Унагаев, който има автосервиз. В целия град транспортните средства са паркирани по улиците и в дворовете. Хората даже окачват електрически контакти от балконите си, с цел да зареждат транспортните средства, сподели Унагаев.

Повече от една пета от всички електрически транспортни средства, импортирани в Русия сред януари и май, са продадени в Хабаровск и други региони на Източна Русия - макар че районът претендира единствено за 4% от популацията на страната, съгласно данни на основаната в Москва аналитична организация Autostat. Столицата на района, където живеят най-малко два пъти повече хора, съставлява единствено 14% от продажбите на електрически автомобили.

Така нареченият Далечен изток на Русия не е изключително богат, нито е бастион на екологичното схващане. Прегръдката му с електрическите коли произтича от неповторимата стопанска система на района, който е изолиран от запада на страната. Въпреки това районът предлага незадълбочен взор върху трендовете - по-скъп нефт, по-евтина сила и спадащи разноски за благосъстоятелност на електрически автомобили - които някой ден биха могли да доведат до необятно разпространяване на електрическите модели в цялата страна и отвън нея.

Тъй като Азия е безусловно в съседство, локалните хора имат елементарен достъп до понижени цени на използвани електрически коли, импортирани от Япония. Първото транспортно средство на Унагаев с акумулатори е използван Nissan Leaf. Моделите от 2011 до 2013 нормално костват от 400 000-600 000 рубли (5 500- 8 200 долара), съгласно реклами на известен уеб страница за коли в Русия. Унагаев в последна сметка сменя Leaf до втора употреба Tesla.

Далечният изток на Русия също се радва на евтина електрическа енергия, която се субсидира за икономическото развиване в района. В същото време, заради незадоволителния потенциал на локалните рафинерии, цените на горивата нормално са по-високи от междинните за Русия - награда от 6% към края на юли, съгласно Федералната статистическа работа.

„ Основният мотор е еднакъв по целия свят “, споделя Юджийн Тиртов, старши съветник в основаната в Москва Vygon Consulting. " Потребителите всеобщо стартират да гласоподават с рубли, евро и долари за електрически коли, незабавно щом станат по-икономични от обичайните коли. "

Математиката е елементарна, сподели 41-годишната Олга Иванова, началник на строителна компания в Иркутск в Източен Сибир. Тя заплаща към 500 рубли месечно (7 долара) за електричество, с цел да зарежда употребяваният си електрически автомобил. Бензинът за втората кола на фамилията й коства съвсем 10 000 рубли на месец.

„ Изчислихме със брачна половинка ми, че можем да спестим към 200 000 рубли годишно “ за гориво и другите разноски за притежаването на автомобил с бензин ", сподели Иванова. " Не мога да кажа, че се нуждая от пари, само че когато разберете, че можете да получите същия комфорт, същата наслада и да спестите 200 000 рубли, това е много прелестно. "

Средната спестовност от използван Nissan Leaf в Далечния Изток на Русия е към 40 000-50 000 рубли годишно, съгласно Vygon Consulting, спрямо разноските за шофиране на Lada Granta от вътрешно произвеждане, наричана известно „ националната кола “. Това е покрай типична месечна районна заплата.

„ Ние също имаме бензинова кола, само че не я използваме доста, защото няма потребност да караме на огромни дистанции “, сподели Алексей Жуков, 28-годишен маркетинг експерт в Хабаровск. Той купува използван Nissan Leaf по-рано тази година, следвайки стъпките на някои родственици.

Този микрокосмос в Далечния изток на Русия е друг от действителността в останалата част на страната. Според Vygon електрическите транспортни средства съставляват по-малко от 0,2% от общия парк на леките коли в страната.

Не е изненадващо, че високата покупна цена на нов електрически автомобил остава главната спънка за бъдещите купувачи. Това би трябвало да се промени, защото цената на електрическите автомобили ще бъдат водени от спад в цените на батериите.

Среднопретеглената обемна цена за литиево-йонна батерия е 137 $ за киловатчас през 2020 година, спрямо 1191 долара/кВтч през 2010 година, съгласно данни на BloombergNEF. И цените ще продължат да падат, като ще доближат под 100/kWh $ до 2024 година, което е основен индикатор за паритет с мотори с вътрешно горене.

Външни фактори като цената на електрическата енергия спрямо бензина ще зависят от държавната политика, дотациите или въглеродните пазари, които варират доста по обсег и упоритости от една страна в друга.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР