Когато Джовани започва работа в супермаркет в  Болоня, не очаква, че

Когато Джовани започва работа в супермаркет в  Болоня, не очаква, че ...

Битката с COVID-19 се пренесе и в супермаркетите.


Когато Джовани започва работа в супермаркет в  Болоня, не очаква, че един ден ще се окаже на първа линия в борбата с глобална криза. Сега обаче всеки ден се сблъсква лице в лице с потенциални заплахи под формата на клиенти, които може и да са болни. Джовани разказва, че работодателят не му е предоставил необходимата екипировка, за да се предпазва от коронавирусната пандемия. 

"Наскоро бяха поставени плексигласови прегради пред касиерите, а ние сами се снабдихме с ръкавици", казва Джовани, който отказва да каже истинското си име, тъй като се страхува, че може да изгуби работата си в Conad - една от най-големите вериги супермаркети в Италия. Той споделя също, че служителите е трябвало да молят работодателите си за предазни маски. "Тяхно задължение е да ни защитават". 

Служителите в супермаркетите из Европа, подобно на Джовани, се приспособяват от по-функционална към по-статегическа роля, необходима за националното оцеляване, докато правителствата се опитват да ограничат разпространението на болест, поразила десетки хиляди на Стария континент. Само в Италия жертвите вече надхвърлят 6000 души, което е значително повече от тези в Китай, откъдето тръгна заразата. 

Магазините за хранителни стоки са сред малкото търговски обекти, на които е разрешено да продължат да работят във въвелите карантина европейски страни. Заедно с аптеките те са жизненоважни за изхранването на населението в несигурни времена. Новата роля на служителите в супермаркетите на първа линия идва с много непознати предизвикателства и уязвими места. Джовани и колегите му смятат, че служителите в големите магазини за хранителни стоки са неподготвени, незащитени и много преуморени, за да се справят с новата си роля. Сега държавите и компаниите се опитват да реагират. 
Задължения на супермаркетите
В много страни работниците изразяват подобни притеснения: профсъюзите казват, че служителите в супермаркетите нямат необходимата санитарна защита и работят извънредно. Супермаркетите пък твърдят, че правят всичко, което е по силите им. „Предприехме широк спектър от стъпки, за да подкрепим властите в опит да сведем до минимум риска от заразяване на клиентите и на собствения ни персонал“, се казва в изявление на EuroCommerce, организация, обединяваща над 6 млн. продавачи на дребно, търговски компании, и др.

Според Нийл МакМилан от организацията магазините са ограничили броя на клиентите; помолили са ги да плащат покупките с безконтактни карти вместо с пари в брой; поставили са допълнителни машини за сканиране на хранителните стоки; изискват от касиерите често да си мият ръцете, а също така да почистват и дезинфекцират работните си места повече от обичайното. Супермаркетите също така снабдяват служителите си с предпазни маски, ръкавици и дезинфекционни гелове - а понякога и с плексигласови прегради, за да ги отделят от хората, както казва Джовани. „Доста от нашите компании имат реклами… , в които се казва:„ Скъпи клиенти, осъзнайте колко допълнителна работа струва всичко това на нашия персонал“.“Много служители са отменили почивките си или пък работят извънредно, за да е сигурно, че щандовете са пълни “, добавя МакМилан. 

Лидерите на някои държави обърнаха внимание на тази битка. Германският канцлер Ангела Меркел благодари на служителите в супермаркетите в обръщението си към нацията миналата седмица. "Тези, които са на касите в супермаркетите или подреждат щандовете точно сега извършват една от най-сложните дейности", каза тя. И добави: "Благодаря, че се ви има, че работите за съгражданите си и буквално поддържате магазина". 

Служителите обаче казват, че това не е достатъчно. Защитата, която супермаркетите обещават "във Франция, не се осигурява", казва Амар Лага, от френския профсъюз Fédération CGT. "Няма защитни маски, няма ръкавици. Едва в последните дни започнахме да получаване дезинфектанти". "Писахме на правителството, че ако не се раздадат достатъчно предпазни маски на служителите, те просто ще спрат да идват на работа, за да се защитят... Няма да жертваме хората, няма да ги използваме за пушечно месо", добавя той. 

Френският министър на икономиката Брудо льо Мер призна, че "има проблем със служителите в супермаркетите, които искат по-голяма защита". И добави: "Засилва се напрежението сред работниците... Трябва да гарантираме здравната им защита и тогава ще успокоим това напрежение".

Алфред Буяра от полския профсъюз "Солидарност" казва, че продавачите са "ужасени". "Заплахата е много голяма", допълва той. "В Полша пикът на заразата все още предстои. Убеждаваме мениджърите на супермаркетите, че ако не защитят добре служителите си, те просто ще спрат да идват на работа и тогава няма кой да обслужва обществото".  "Солидарност" работи съвместно с полското Министерство на развитието за изработването на нови санитарни изисквания за супермаркетите. Освен за редовна доставка на предпазни маски и ръкавици, има предложение магазините да не държат неопаковани стоки като месо и сирене зад стъклени витрини, както и да не се позволява на клиентите да пипат и да избират стоки като хляб или плодове. 

Дълги опашки и дълги часове работа

Освен исканията да допълнителна здравна защита, служителите също така се оплакват, че трябва да работят извънредно. "Вместо работното ни време да намалява, като например да не работим през уикендите, решиха да направят смените ни по 12-13 часа в последователни дни", разказва Джовани. "Това вече не са услуги, а само начин да натрупат колкото се може повече пари за себе си". 

Джовани казва, че той и колегите му не получават повече пари за положения труд извън работно време, но и се страхуват за работните си места. "Страхът, който чувстваме и заради който работим извънредно, дори и безплатно, е свързан с това, че могат да ни съкратят в момент на криза", казва той.

Италианските профсъюзи поискаха магазините да бъдат затворени в неделя и да се ограничи работното им време през деня. В Италия, а и на други места, някои супермаркети решиха доброволно да намалят работното си време. В Полша, обаче, правителството вдигна забраната за работа на търговските обекти в неделя, така че супермаркетите могат да бъдат отворени 7 дни в седмицата. 

Мари Кармен Барера, която отговаря за работната ръка и социалната защита в испанския профсъюз  UGT, казва, че ситуацията в супермаркетите в Испания е същата като описаната от Джовани. "Положението беше такова дори и преди появата на коронавируса. Трудовият ни пазар е доста несигурен, трудовият кодекс дава много малко права на работниците", казва тя. "В този момент ситуацията става все по-несигурна, тъй като знаем, че ще има проблем с намирането на работни места... Ясно е, че служителите се страхуват". Барера казва, че има "малка надежда", тъй като част от обявения от правителството нов спасителен пакет от 200 млрд. евро ще бъде похарчен за работниците и за борбата с безработицата. Други европейски държави, сред които Италия и Франция, приемат подобни разпоредби. 

Малко повече уважение

Има обаче един аспект, който не може да бъде променен с правителствени политики или с финансови мерки: това са клиентите. Въпреки призивите да си останат вкъщи, клиентите не винаги се съборазяват със съветите и понякога дори посещават магазините "три пъти дневно", казва Джовани. Те "искат всичко веднага и точно какво искат", добавя той. Това е така, дори и когато супермаркетите имат проблеми да поддържат щандовете непрекъснато пълни със стоки заради голямото търсене и проблемите с доставките. "Като цяло се проявява малко уважение, но пък имат прекалено много изисквания по време на криза", казва той.  Рядко клиентите осъзнават обществената служба на работниците, но пък Джовани признава, че това му дава сила. "Ако гражданският дълг кара хората да си останат по домовете точно сега, и ако тези, които идват са малко по-любезни, всичко би било много по-поносимо".

КАК Е У НАС?

Повечето от големите вериги супермаркети осигуриха предпазни ръкавици и маски за служителите си като част от мерките срещу разпространението на коронавируса. Работниците са снабдени и с дезинфектанти, както и са издадени подробни инструкции за спазване на лична хигиена. Не само в супермаркетите, но и в малките магазини персоналът е с маски и ръкавици. В големите вериги хранителни магазини, а също така и в аптеките пред служителите са поставени и пластмасови защитни прегради. Персоналът обаче е недостатъчен и това става ясно от публикувани в интернет сайтове за работа обяви от супермаркети. В тях изрично се споменава, че спешно се търси работа ръка за 4- и 8-часови смени.

 

 

Източник: segabg.com