Когато Джордж Клуни се превъплъщава в топшпионина на ЦРУ Робърт

...
Когато Джордж Клуни се превъплъщава в топшпионина на ЦРУ Робърт
Коментари Харесай

Бивш агент на ЦРУ ексклузивно пред bTV: САЩ прехвърлят проблемите на европейците

Когато Джордж Клуни се превъплъщава в топшпионина на Централно разузнавателно управление на САЩ Робърт през 2005 година, той не допуска, че тази роля ще му донесе Оскар. Защото същинският Робърт Беър, написал книгата, по която след това е изработен филмът „ Сириана”, в никакъв случай не е желал да бъде под светлините на прожекторите. Безкомпромисните му разбори обаче бързо го вършат прочут в Съединените щати.

Робърт Беър е роден през 1952 година в Колорадо. През 1976-та той приключва Университета „ Джорджтаун”, където следва в един курс дружно с бъдещия шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Джордж Тенет. Той е един от най-опитните сътрудници на Централно разузнавателно управление на САЩ, работили на територията на целия Близък изток в продължение на 20 години. Носител на Career Intelligence Medal на ръководството. Говори свободно арабски, фарси, френски, съветски, таджикски. Последната книга на Беър „ Перфектното ликвидиране – 21 правила за атентатори” се трансформира в бестселър, макар че провокира и скандал, тъй като разказва по какъв начин се отстраняват политици. Беър е измежду най-уважаваните анализатори и човек с доста контакти в Близкия изток - от Иран и Саудитска Арабия през Ливан, Сирия и Израел.

– Защо Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел? Какво е вашето пояснение?

– Той направи това по напълно вътрешнополитически съображения в Съединените щати. Той търси продължаващата поддръжка на своето ядро, което е формирано главно от проционистки детайли в Америка. Няма никакъв интернационален императив да направи това, само че истината е, че Тръмп е в неволя на вътрешнополитическата сцена и той прави всичко по силите си, с цел да може да се съвземе, в това число и предприемайки една доста неразумна стъпка като признаването на Ерусалим за столица на Израел.

– Как се приема това в разследващите среди в Съединени американски щати? Изненадани ли сте в Централно разузнавателно управление на САЩ да вземем за пример от решението на Тръмп?

– Абсолютно никой не е сюрпризиран в Централно разузнавателно управление на САЩ, тъй като той даде обещание това в своята акция. Но хората, които познават района на Близкия изток, са наясно, че това поставя завършек на мирния развой. Това няма да завърши добре и даже членовете на държавното управление изцяло се опълчиха на това решение, само че на Тръмп не му пука.

– Има ли истина в тази доктрина, че това може да е първа стъпка към боен конфликт с Иран?

– Това може да се преглежда по сходен метод. Това, което прави Тръмп, е да съюзи Израел, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия в евентуални бъдещи дейности против иранските ползи в Ирак и Сирия, и даже непосредствено против Иран. Това е взривоопасно повишаване на напрежението в района и иранците сигурно гледат на събитията сега като на съюз против тях.

– Как сходен боен спор би изглеждал съгласно вас? Може би по-различно от спора с Ирак.

– Ще е доста друг, тъй като този път съветското наличие в района не може да бъде неглижирано. Говоря ви по-специално за съветската авиация в Сирия. В този случай капацитетът за доста по-голям и световен спор е налице. Никога не съм виждал Близкия изток под по-голямо напрежение след 1967 година

– Г-н Беър, защото не ни попада постоянно опция да приказваме с някогашни сътрудници на Централно разузнавателно управление на САЩ, каква игра играе Западът сега след краха на Арабската пролет, разпадащи се страни като Либия?

– Не мисля, че сега Съединените щати следват някаква избрана тактика и знаят въобще какво вършат със страни като Либия. Просто трансферират проблемите на европейците - като бежанския проблем, в който не направихме нищо. Имаме министър на защитата, чиято дума не се чува в Белия дом, имаме Държавен департамент, който е изцяло неглижиран и дистанциран от администрацията на Тръмп. И най-после имате Централно разследващо ръководство, което е под политически напън. Така че забравете за водещата роля на Съединените щати в Близкия изток. Нея просто я няма към този момент.

– Ако Тръмп трансферира всичките си отговорности от дейностите си върху Европа, това значи ли, че доста скоро той може да се озове в рецесия на властта и изолираност?

– От тази позиция той към този момент е в изолираност. Той изцяло подцени позицията на европейците в решението си за Ерусалим. Американският изолационализъм е реалност сега и не виждам никаква вероятност. Колкото повече напън поема Тръмп вътре в Съединени американски щати, той толкоз повече ще се наподобява изолиран и неефикасен като президент.

– Често откакто Тръмп стана президент, той беше описван в европейските медии като човек, който е непредсказуем. Докъде може да доближи неговата непредсказуемост съгласно вас?

– Да, той наподобява все по-малко като президент и доста американски коментатори и психиатри са обезпокоени за неговото психологично здраве. В толкоз доста негови решения няма никакъв смисъл, няма логичност. И неговото държание в действителност те кара да се чудиш дали неговият разум е естествен.

– След по-малко от месец, стартира българското председателство на Европейския съюз, едни извънредно виновни шест месеца. За какво би трябвало да внимава България през този интервал? Как ще наподобява Европа и светът?

– България би трябвало да концетрира напълно вниманието си върху европейската си принадлежност, до момента в който минава тази американска рецесия на водачеството. Ще намерите доста по-ясни и поредни решения в Брюксел, в сравнение с във Вашингтон. Дипломатите, които сега идват тук в действителност не знаят какво да вършат и с кого да беседват, тъй като американската политика беше вдигната във въздуха. Отношенията ни с Русия се утежняват и в този смисъл България би трябвало да се отнася доста сензитивно към тази смяна. Бих споделил на българите - наблюдавайте деликатно и бъдете деликатни.

– Говорихте доста непосредствено за Тръмп. Как гледате на неговите дейности - с усмивка или по-скоро с някакво терзание, и даже боязън, от позицията на някогашен сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ?

– Гледам доста съществено. Това е гражданска война на популизма, тя продължава и превзема моята страна. Виждаме го всеки ден във Вашингтон. Посоката, на която сме поели, е неразбираема и не знаем по какъв начин ще завърши всичко това. Разследването на Тръмп и връзките му с Русия ще продължи, само че мисля, че шансът той да уволни специфичния прокурор е значителен. Всичко, което се случва в последно време, е много ново за мен и доста притеснително. Може в никакъв случай да няма война с Иран или със Северна Корея, само че може и войните да стартират на следващия ден. Това е нещо, което никой не може да планува.

– Тоест, вие, някогашният сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ, не очаквате Тръмп да направи " Америка велика още веднъж "?

– Мисля, че той ще изолира Съединените щати до степен, сравнима със обстановката през 20-те. Това е временен интервал, който е доста рисков за Съединените щати и за всички нас. Знам, че имаме потребност от смяна, само че не съм сигурен, че това е индивидът, който ще донесе тази смяна.

– В кръга на шегата, поисквам ви нека да нямате " изсъхнал режим " още веднъж.

– Знаете ли, в никакъв случай не съм си представял, че в миналото ще видя с очите си човек, упрекнат в блудничество да се кандидатира за американския Сенат. Нека изчакаме утрешния ден, който постоянно носи по нещо ново.

– Водите поредност по History Channel - Chasing Hitler. Отглеждаме ли си нови диктатори в днешния свят?

– За мен, фашизмът се завърна. Колкото повече стопански проблеми срещаме по пътя си, толкоз по-актуални са крайнодесните, ултрарелигиозните и фашистките групи. Тази теза отчасти среща поддръжка от резултатите в Германия, поддръжката към " Националния фронт " във Франция. Хората се тресат от неустановеност по стопански съображения. А ние обичаме простите решения, което подхранва фашизма. Той не е умрял през 1945 година Днес демонстрира още веднъж лицето си в Южна Америка, Чили. Точно тези тематики преглеждам в моята поредност - по какъв начин фашизмът в никакъв случай не е умирал и Хитлер не е липсващ от лицето на Земята. Той просто се превъплащава в някой различен и ние би трябвало доста да се пазим.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР