Когато Джасинда Ардърн се върне в парламента на Нова Зеландия,

...
Когато Джасинда Ардърн се върне в парламента на Нова Зеландия,
Коментари Харесай

Да кърмиш в парламента: какво е позволено на майките депутати по света

Когато Джасинда Ардърн се върне в Народното събрание на Нова Зеландия, откакто стана вторият настоящ министър председател, родила по време на мандата си, нейната щерка ще може да се гушка в майка си по време на диспути, споделя " Ройтерс ". Този достъп, който съвсем не съществуваше преди година, е знак за опитите на доста страни да създадат парламентите си по-удобни за децата и техните родители.

 Евродепутатът от Дания Хане Дал по време на съвещание през 2009 година
© Reuters

Евродепутатът от Дания Хане Дал по време на съвещание през 2009 година

" Мисля, че не свършихме задоволително добра работа ", разяснява Тревър Милард, ръководител на новозеландския парламент, който понякога може да бъде забелязан да държи деца на други членове, до момента в който надзирава развълнуван спор. " За майките... желая просто ясно да се разбере, че ще бъдем допустимо най-приятелски настроени към техните бебета ", добавя той.

Парламент за бебета

Според специалисти това да има някакво минимално количество дами водачи, потребностите на чиито деца са обслужени, е от основно значение, с цел да се подсигурява, че повече дами ще аплайват за позиции, поради че те като брой са доста по-малко от половината членове в парламентите по света.

 Евродепутатът Анелиз Додс през 2016 година
Евродепутатът Анелиз Додс през 2016 година

Напредъкът към момента е променлив, макар че през последните години фотосите на членове на Народното събрание, кърмещи бебетата си в Австралия и Канада, станаха доста известни в обществените мрежи.

 Евродепутатът Личия Ронцули с щерка си по време на съвещание на Европейския парламент през 2012 година
© Reuters

Евродепутатът Личия Ронцули с щерка си по време на съвещание на Европейския парламент през 2012 година

Много парламенти, в това число долната камара на английския законодателен орган, не позволяват бебета, което е предизвикателство за кърмещите майки, чийто работен ден постоянно стартира рано, приключва късно и има малко почивки.

През ноември да вземем за пример на японския народен представител Юка Огата било подредено да напусне градския съвет, откакто довела седеммесечния си наследник, с цел да покаже какъв брой е мъчно да се съчетават кариерата и децата.

 Лидерът на испанската партия
Лидерът на испанската партия " Подемос ". Снимката е от 2016 година

Политическите партии по света се борят с последствията от това бебетата да бъдат държани отвън парламентите, изключително когато наличието на някой родител е основно за обезпечаването на стремежи резултат от гласуването.

Например през април историческа смяна в последната минута на разпоредбите в Сената на Съединени американски щати разреши на сенатора Тами Дъкуорт да докара новородената си щерка, с цел да може да гласоподава срещу претендента на президента Доналд Тръмп за началник на НАСА.

 Евродепутатът Юте Гютеланд с бебето си до момента в който гласоподава в Европейския парламент през 2017 година
© Reuters

Евродепутатът Юте Гютеланд с бебето си до момента в който гласоподава в Европейския парламент през 2017 година

" Американските законодателни институции, основани от и за мъже, към момента догонват действителността - че законодателите през днешния ден са на първо място и родители ", разяснява Кели Дитмар, помощник в Центъра за американски дами и политика в университета " Рутгерс " в Ню Джърси.

В Нова Зеландия на мъжете също е разрешено да водят децата си в заседателната зала. Някои парламенти обмислят други възможности, сходни на тези в шведския парламент, който предлага формален отпуск за родителите, в това число за мъжете, а английската Камара на общините разисква съглашения за гласоподаване посредством упълномощено лице, с цел да се помогне на родителите.

Детски столчета и площадки

В Нова Зеландия представителите могат да употребяват център за грижи за деца и стаи с повивалници и играчки. Има също по този начин детски басейн, а в кафенето на Народното събрание има детски столчета. Председателят на Народното събрание също така подреди да бъде издигната площадка до постройката.

 Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн
© Reuters

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн

Парламентът в Нова Зеландия към този момент разреши на майките да водят децата си в заседателната зала, с цел да ги хранят, а ръководителят даже разшири това предписание, като позволи на дребните деца да участват когато и да е, с цел да бъдат покрай родителите си.

Ардърн, която ненадейно разбра, че е бременна, единствено няколко дни преди да стане министър председател през октомври, роди първото си дете на 21 юни. Тя бе вторият настоящ министър председател, родил по време на мандата си, след министър-председателя на Пакистан Беназир Бхуто.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР