Когато Димитрис Зафириу започва работа на пълен работен ден преди

...
Когато Димитрис Зафириу започва работа на пълен работен ден преди
Коментари Харесай

Краят на спасителната програма за Гърция не значи край на мъките

Когато Димитрис Зафириу стартира работа на цялостен работен ден преди два месеца, заплатата му е едвам на половина от тази, която е получавал преди дълговата рецесия да удари Гърция. След години на тежка битка, това въпреки всичко е крачка напред.

" Сега, в края на месеца, фамилията ни остава без пари ", споделя 47-годишният мъж. " Но нула е много по-добре от преди, когато даже не можехме да си платим сметките ".

В понеделник Гърция публично ще излезе от избавителната стратегия, която наля над €320 милиарда в стопанската система ѝ, отваряйки порти за нова епоха на финансова самостоятелност. Страната постепенно се завръща към напредък, а европейските водачи афишират завършек на дълговата рецесия, която съвсем унищожи еврото, написа The New York Times.

Но цената на спасението на Гърция бе висока. Свиването на стопанската система, дружно с съвсем десетилетие внезапно ограничение на разноските и увеличение на налозите, с цел да бъдат възобновени финансите на страната, остава една трета от популацията от малко над 10 милиона души покрай беднотия, демонстрират данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване.

 Гърция излиза от избавителната стратегия, само че рецесиите в Европа не са свършили
Гърция излиза от избавителната стратегия, само че рецесиите в Европа не са свършили

" Еврозоната не е вън от заплаха "

Доходите на семействата понижиха с над 30%, повече от една пета от хората не могат да платят съществени разноски като наем, електричество и да си връщат заемите. В една трета от фамилиите най-малко единият от членовете не работи. Сред тези, които въпреки всичко имат работа, има и доста работещи небогати - едно от най-високите равнища в Европа.

" Всяко общество, което е изгубило една четвърт от стопанската система си, няма по какъв начин да няма остри обществени проблеми ", споделя Евклидис Цакалотос, министър на финансите на Гърция.

Зафириу преди малко е съумял да излезе от цикъла на постонно търсене на работа и спорадични доходи. Както на доста други гърци, през последното десетилетие животът му е минал в безработица, понижаване на заплатите и скок на задълженията.

Икономиката на Гърция неотдавна е още веднъж постоянна и това кара гръцката строителна компания, в която Зафириу намира работа, да стартира да търси нови фрагменти. Но заплатата му е едвам €800 - надалеч под €1 500, колкото е изкарвал преди рецесията.

" Гърция се усъвършенства, само че това не значи, че всичко към този момент е като преди ", споделя той.

 Голямата дългова драма на Европа наближава своя край
Голямата дългова драма на Европа наближава своя край

Кредиторите би трябвало да решат какво ще вършат със отговорностите на Атина

Дори и след края на избавителната стратегия Гърция ще би трябвало да продължи да " стяга коланите " в идващите години, а кредиторите ще наблюдават зорко за фискалната дисциплинираност и напредъка по структурните промени. Премиерът Алексис Ципрас обаче, че ще облекчи някои от най-засегнатите с покачване на заплатите и помощите. И даже заприказва за допустимо понижаване на някои от налозите за фирмите, с цел да усили броя на новите работни места. Безработицата понижа от 28% до 19,5%, само че към момента е най-високата в еврозоната.

Министър-председателят желае да сътвори инерция, откакто стопанската система на страната набъбна с 1,4 % предходната година, възстановявайки се от срутва. Гърция към този момент има бюджетен остатък, а Ципрас възнамерява да изведе страната още веднъж на финансовите пазарите.

За да създадат стопанската система на Гърция по-конкурентноспособна, кредиторите - Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия - постановиха ограничавания, които включваха краткотрайно преустановяване на рамковите съглашения за заплати в фирмите, както и по-лесна опция даден чиновник да бъде уволнен. Заплатите в обществения и частния бранш паднаха с над 20 %. Минималната заплата бе понижена от €751 през 2012 година до втората най-ниска в еврозоната - €586.

И през днешния ден от ден на ден от работните позиции оферират единствено минимална заплата. И макар че това оказва помощ за понижаване на безработицата, доста от чиновниците в частния бранш в този момент печелят по-малко от границата на бедността.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР