Когато диагностицират човек с някакво заболяване, първата му мисъл е

...
Когато диагностицират човек с някакво заболяване, първата му мисъл е
Коментари Харесай

90% от хората не знаят че страдат от това опасно заболяване

Когато диагностицират човек с някакво заболяване, първата му мисъл е какъв брой е ужасно и стресиращо. Дори в случай че неотложно е назначено лекуване, самата мисълта, че тялото ви не действа вярно провокира безпокойствие. Ами в случай че има затруднения? Ами в случай че сте в тези 2%, които не се оправят? И прочие.

Ами в случай че даже не знаете, че сте болен? Някои типове рак останат незабелязани, защото нямат признаци, до момента в който не стане прекомерно късно. Подобна е обстановката и при някои сърдечни болести. Но има нещо, което даже е още по незабележимо.

От към 22 милиона американци, които страдат от сънна апнея, 90 на 100 нямат визия. В извършено изследване, към една трета от интервюираните споделят, че нямат визия, че стопират да дишат, до момента в който спят.

Какво е обструктивна сънна апнея?
Обструктивната сънна апнея е постоянно срещана болест, която се характеризира с повтарящи се епизоди на отчасти (хипопнея, hypo- понижаване, отслабване; pnoe- дишане) или цялостно (апнея; a- неявяване, отнемане, pnoe- дишане) колабиране (спадане) на горните дихателни пътища по време на сън с дълготрайност 10 или повече секунди, което е обвързвано с лимитирано или цялостно спиране на дихателния поток към долните дихателни пътища, хипоксемия (ниско равнище на кислорода в кръвта) и араузъли (микросъбуждания). ОСА постоянно е обвързвана с група от признаци и справедлива находка, формиращи синдрома на обструктивната сънна апнея.

Д-р Джоузеф Крайнин, основен медицински специалист, счита, че повода толкоз доста хора да живеят без да знаят за положението си е, че първо - доста лекари са неопитни в тази област и втори хората не си дават сметка какъв брой съществено нарушаване е това.

" Има липса на информираност, че хроничното хъркане или продължителен неприятен сън може да се дължи на рисково заболяване ", споделя той. " Хората си мислят, хъркането е единствено една скука или нещо естествено като миризмата на тялото. ", показва експерът.

Опасностите:

Хората с тежка, нелекувана сънна апнея имат три пъти по-голям риск да умрат, в сравнение с тези без разстройство на съня. Други затруднения включват анормални равнища на холестерол, диабет вид 2, и неправилни сърдечни ритми.

Изследването, при което са интервюирани над 300 души, които страдат от сънна апнея, разкри още една наклонност. Почти 50% от интервюираните са имали подозрения за разстройството на съня, само че не са го лекува в продължение на години.

" Има огромно отказване, хората са наясно, че са изложени на риск, само че те не желаят да се направи нещо по въпроса, показва доктор Крайнин.

Внимание! Заболяването може да засегне хората от всички възрасти, без значение от пола, само че е по-характерно за мъжете, в сравнение с за дамите, най-често поради хормоналните разлики сред тях. Сънната апнея рядко се среща при дамите в интервал на менопауза. Понякога обструктивната сънна апнея се демонстрира и при децата с уголемени сливици и аденоиди, както и при такива, които хъркат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР