Когато Дейвид Фисмън туитне, за секунди го връхлита вълна от

...
Когато Дейвид Фисмън туитне, за секунди го връхлита вълна от
Коментари Харесай

Антиваксърската пропаганда утихна - сега работи за Путин

Когато Дейвид Фисмън туитне, за секунди го връхлита вълна от хейт. Фисмън - епидемиолог и доктор, постоянно разяснява коронавирус и пандемията, по тази причина е привикнал на отрицателните реакции. Но даже когато туитва за нещо безобидно - един път за опит просто написал " децата са забележителни ", хейтът непроменяемо идва.

Тези дни в профила на Фисмън се случва нещо изумително - колкото и да написа за нуждата от имунизация, отрицателните реакции ги няма. Никой не възхвалява антиваксърските конвои, нито пък се оплаква от измяната на управляващите.

Този феномен се следи и от доста други хора в обществените мрежи, написа " Гардиън ". Бълващите отрицателни реакции в тях като че ли са изчезнали, отнасяйки и коронавирус дезинформацията, която в последните две години цари във " Facebook ", " Туитър " и прочие

Причините за тази " хейт почивка " евентуално са многопосочни, само че доста от тях водят към съветското навлизане в Украйна, разяснява английското издание. Русия стартира да лимитира достъпа до " Туитър " в събота, от една страна. От друга, бяха наложени наказания против тези, които евентуално финансират бот фермите и уеб страниците за дезинформация. От трета, поради войната обществените медии сами започнаха по-внимателно да управляват ботовете и профилите, от които извира главната част от подправените вести. Но съгласно редица наблюдаващи има признаци и на нещо по-координирано.

В последните дни тайните теории под шапката на " новия международен ред " - тук са конспирациите, че световен хайлайф в сянка ръководи света, са се насочили върху Украйна, според . " Конспирациите от този жанр в " Туитър " се удвоиха от началото на войната ", разяснява пред " Гардиън " Джоуъл Финкелстайн от изследователския институт, който следи онлайн акции на тематика публично здраве, стопанска система и геополитика.

Докато преди тематиките бяха разнородни - Украйна, Канада, вирусът, стопанската система, през днешния ден се приказва единствено за УКрайна - следим сеизмична интензивност в дезинформацията, ориентирана напълно към Украйна, изяснява Финкелстайн.

Онлайн интензивността се е нараснала с 20% от началото на войната. Около Украйна се навъдиха нови хаштагове, които наподобяват координирани от ботове. " Не можем да кажем сигурно, че Русия стои зад това или че способства непосредствено за разпространяването на тези послания. Но е мъчно да се повярва и че няма нищо общо ", изяснява Финкелстайн. Много от тези послания да вземем за пример са в съмнително единогласие с съветските опорни точки за Володимир Зеленски - по какъв начин бил следен от Запада, по какъв начин трябвало НАТО да се разпусне и така нататък

Само една съветска бот плантация е произвела 7000 профила за стартиране на подправени вести за Украйна в обществените медии, в това число " Телеграм ", " Уотсъп " и " Вайбър ", съгласно службите за сигурност на Украйна. Освен това инфлуенсъри, които преди шумно пропагандираха антиваксърски постановки, в този момент са се преориентирали към поддръжка за Русия.

Фалшивите профили не са напълно отговорни за законните подозрения и убеждения на хората. Но те акцентират рисковите послания и придават неправилна визия за мащабите на отрицателните реакции. Тези подправени профили постоянно разгласяват линкове към съмнителни уеб сайтове, които до оня ден бяха царство на подправените вести за пандемията, а в този момент към този момент пишат за Украйна, изяснява Катлийн Карли, професор в университета " Карнеги Мелън ". Самите ботове не основават вести - те се употребяват единствено за ориентиране на вниманието към тях, добавя тя.

Тези уеб сайтове постоянно всяват разкол по спорни тематики и вършат изключително мъчно човек да се ориентира кое е истина и кое - подправена вест. Но сме в прекомерно ранна фаза на процеса, с цел да може да се каже сигурно накъде се движи тази акция и кой стои зад нея. А и в края на краищата конспирациите следват събитията даже когато не са координирани.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР