Когато децата се учат да пишат - те се учат

...
Когато децата се учат да пишат - те се учат
Коментари Харесай

Как класиците на детската книга учат децата да мислят

Когато децата се учат да пишат - те се учат и да мислят , не просто да преразказват, а непринудено да показват свое изложение за света. Това сподели Доц. Людмила Малинова от Института за литература при Българска академия на науките, който е уредник на Национална научна конференция " Детството - креативност и спонтанност ".

Конференцията се провежда взаимно със Сектор " Детска литература " към Столична библиотека и е част от план: " Българската литература за деца национални и универсални полезности " с началник доктор Росица Чернокожева. Конференцията е отдадена на годишнини от рождението на: Дора Габе - 130 година, Елисавета Багряна - 125 година, Калина Малина - 120 година, Никола Фурнаджиев - 115 година, Лъчезар Станчев - 110 година Сред гостите на събитието са наследниците на Лъчезар Станчев и синът на Никола Фурнаджиев.

Освен откриватели и фенове на детската литература гостите на Американския център при Столична библиотека могат да видят и тематична галерия, представяща творчеството на детските класици . Сред тях изданията на " Прозорче ", в които са оповестени емблематични детски стихове като " Баба Марта " на Елисавета Багряна.

Въпросът по какъв начин да предизвикваме импровизиран интерес към книгата, въпреки и не елементарен, насочва към разбиранията и на самите създатели, на които са отдадени отчетите в днешната конференция.

" Днес е съвременно да споделяме креативност , само че тези неща като трендове можем да ги видим още в читанките и христоматиите надалеч обратно във времето ", съобщи доцент Малинова. Тя даде образец с христоматиите на Елисавета Багряна. По думите й те са извънредно изобретателни.

" Въпросите, тематиките, които са заложени, посоките за размисъл на дребния четец предизвикат тъкмо това - спонтанност и креативност. Те да се учат да пишат - затова да мислят, не да преразказват толкоз, тъй като това упражнява езика им, а на първо място неща, които да предизвикат мисленето им, да изваждат у тях непринудено своя визия за света, свое отношение, свое изложение ", изясни доцент Малинова.

С днешната конференция от Института по литература при Българска академия на науките и Столична библиотека желаят да напомнят някои от най-хубавите типичен произведения за деца .

" Това са типичен създатели, в творбите им за деца във всяка от тях се внушават основни универсални човешки полезности - почитание към индивида, почитание към родителите, обич към родината, нравствени полезности - съчувствие, човещина, добрина ", сподели още доцент Малинова.

По думите й всички те пишат доста естествено, доста откровено и искрено за децата.

Откровен и почтен по мъжки - по този начин видя детското творчество на своя татко, наследникът на Никола Фурнаджиев - Йордан Фурнаджиев. По думите му до момента в който в поезията си за възрастни Фурнаджиев е по-завоалиран, то в поезията си за деца - той приказва напряко и искрено . Верен е на своята съществена тематика родолюбието, което има отношение както във възпитателната работа, по този начин и в бъдещето създаване на личността на младия жител, означи Фурнаджиев и посочи, че когато беседва с децата - " той не се вдетинява, а приказва съществено и по мъжки, даже за тематики, свързани с пързалката ".

Доколко обаче са познати стиховете им на дребните читатели, доцент Малинова регистрира, че част от класическото им художествено завещание е включено в читанките, в учебниците по литература. " Някои произведения се познават от актуалните деца, други според от детето - някои от тях четат повече, други по-малко, само че творбите им са по този начин написани, че те са обичани от децата, тъй като са доста откровени ", сподели още откривателят.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР