Когато детето демонстрира блестящи успехи в обучението – получава високи

...
Когато детето демонстрира блестящи успехи в обучението – получава високи
Коментари Харесай

Не казвайте тази дума на детето, ако искате да го похвалите

Когато детето показва блестящи триумфи в образованието – получава високи оценки на тестванията, написа диктовки без неточност, родителите му споделят: „ Браво, какъв брой си ми умен/умна! “

Би трябвало тази безобидна фраза да го направи решително, само че се оказва, че не е напълно по този начин. Психолози и педагози настояват, че у децата, които я чуват постоянно, се натрупва система от усещания, съгласно които няма място за неточности и схващането, че фаловете са нещо неприятно.

Но не - грешките са един от основните мотори на напредъка. Този, който ги прави и съумява да се възползва от пропуските си, се приспособява по-лесно към разнообразни условия и реализира триумф по-бързо.

Или, както споделя професорът по висша математика в Станфордския университет Джо Боалър: „ Грешките развиват мозъка. “  А когато възрастните хвалят детето, то губи способността си да се учи от грешките си, пише letidor.ru.

То чува от майка си или от учителката похвали и си мисли: „ Супер, аз съм интелигентен “ . Но в някой миг е неизбежно да сбърка и тогава стартира да си мисли, че щом е позволило неточност, значи не е толкоз мъдро, колкото другите мислят, и че това е извънредно. Затова стартира да се старае да не позволява повече неточности, а точно те тласкат развиването му напред.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР