Когато денят става все по-кратък, а нощта - все по-дълга,

...
Когато денят става все по-кратък, а нощта - все по-дълга,
Коментари Харесай

Как да се наспиваме през зимата

Когато денят става все по-кратък, а нощта - все по-дълга, добре е да я прекарваме в пълностоен сън. Липсата на задоволително слънчева светлина ни въздейства прекомерно отрицателно, с цел да си позволим да не се наспиваме. Ето и няколко просто съвета, който да осъществим още довечера.

Алармата на телефона

Вероятно точно тя е това дяволче, което ни дърпа от прегръдката на съня заран. Да се будим от мелодията на алармата няма нищо неприятно, само че въпреки всичко е по-добре да имаме часовник, който да звъни заран.

Причината е, че в случай че разчитаме на смарт телефона да ни буди , той ще на една ръка разстояние, постоянно когато спим. А това води до излишно облъчване, както и до нараснал риск да не заспим в точния момент, тъй като сме прекарали няколко часа с джаджата в ръка.

Ако не друго, то най-малко би трябвало да включим нощен режим, да редуцираме синята светлина и да стопираме звука и интернета, до момента в който спим.

 Снимка 324412

Светлината

За да заспим по-бързо се нуждаем от допустимо най-вече мрачевина. Тя подтиква производството на хормона на съня мелатонин. Ако за задачата сме се обзавели с тъмни пердета или непропускливи щори , нищо чудно ставането заран да ни е по-трудно, още веднъж поради светлината.

Затова би трябвало незабавно щом се събудим, да я пуснем в стаята. А денем да се стремим да си набавим задоволително слънчева светлина, с цел да можем по-лесно да се унесем вечерта.

Температурата

Когато на открито е студено, ни се желае единствено да се приберем вкъщи на топло. Но в спалнята не трябва да прекаляваме с това свое предпочитание. Оптималната температура, с цел да заспим и да се наспим, е 18-20 градуса . Може да звучи малко, само че за тялото е идеална, с цел да се настрои на вълна сън.

Е, можем да прибегнем до някои дребни хитрини, като чорапи или грейка с топла вода.

 Снимка 390324

Навикът

Независимо какво е времето на открито, би трябвало да си лягаме едновременно . Ако през уикендите не устояваме на изкушението да се излежаваме до обед, в понеделник неслучайно се усещаме като пребити.

Организмът ни е много адаптивен и единствено за няколко месеца може да се научи по кое време е времето за лягане и по кое време - за ставане. Така даже ще се будим преди алармата заран.

Храненето

Със сезоните и температурите се трансформира и методът, по който се храним. Освен в случай че не следваме прецизен хранителен режим. Иначе всички тези месни и сладки вкусотийки с доста въглехидрати и мазнини стартират внезапно да ни се услаждат, когато застудее.

Понякога прекаляваме и тъй като ни е блъснала депресията, подбудена от дребното слънчева светлина денем. А храната, с която прегрешаваме, оказва въздействие върху цикъла на съня. Когато пък сме недоспали, също гледаме все нещо нездравословно да хапнем и по този начин се оказваме в един обаян кръг , от който се излиза единствено със мощна воля.

 Колко време би трябвало да сме на диета, с цел да има резултат
Колко време би трябвало да сме на диета, с цел да има резултат

Отговарят учените

Напитките

Бебетата пият мляко преди сън, а за какво и ние да не опитаме?! Вместо да изпием известно количество алкохол след вечеря, по-добре да заложим на чаша топло мляко с една лъжица мед. Със сигурност ще ни стопли, а и ще ни приспи.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР