Когато д-р Сюзън Макинън има нужда от помощ за операция,

...
Когато д-р Сюзън Макинън има нужда от помощ за операция,
Коментари Харесай

Атлас по анатомия съставен от нацистки лекар, още се използва от хирурзите

Когато доктор Сюзън Макинън има потребност от помощ за интервенция, те постоянно прибягва до помощта на книга по анатомия, оповестена в средата на 20-ти век, оповестява BBC.
Благодарение на комплицираните, рисувани на ръка илюстрации – разкриващи човешкото тяло слой по слой – доктор Макинън от университета „ Вашингтон “ в Сейнт Луис, съумява сполучливо да извърши процедурата.
Книгата, която тя употребява за информация е с безобидно звучащото заглавие „ Топографска анатомия на индивида на Пернкопф “ – се счита за един от най-хубавите образци за анатомични рисунки в света. Тя е извънредно детайлна с богати цветове като никоя друга. Кожа, мускули, сухожилия, нерви, органи и кости са показани в изключителни елементи. Тя не е за хората със слаби сърца.
Но книгата, постоянно наричана „ Атласът на Пернкопф “, към този момент не се отпечатва и втора употреба издание, а има няколко тома от нея, постоянно се продават за хиляди долари онлайн. Въпреки високата си цена, малко на брой ще покажат обществено своите екземпляри в лекарските си кабинети или в домашните си библиотеки. Причината – рисунките, изобразяват телата на стотици хора, убити от нацистите, Именно техните дисектирани тела са изобразени на хилядите страници на книгата.
Книгата е резултат от 20-годишния труд на известният нацист и доктор Едуард Пернкопф, който се издига по академичната стълбица в Австрия с помощта на поддръжката на партията на Адолф Хитлер. Колегите му го разказват като „ разгорещен “ национал-социалист, който – от 1938 година, носи нацистката униформа на работа всеки ден.
Когато е назначен за декан на медицинския лицей към университета във Виена той уволнява всички евреи в колектива на факултета, в това число трима Нобелови лауреати.
През 1939 година нов закон на Третия Райх постановява, че всички тела на екзекутирани пандизчии би трябвало незабавно да бъдат изпращани в най-близкия факултет по анатомия за проучвателен и образователни цели.
Именно през този интервал Пернкопф работи по 18 часа дневно, дисектирайки трупове, до момента в който екип от илюстратори основава рисунките за неговата книга. Понякога факултетът по анатомия бил толкоз претъпкан с тела, че изтезанията трябвало да бъдат отлагани.
Според доктор Сабине Хилдебрант от медицинския факултет на Харвард най-малко 800 от рисунките в атласа са на политически пандизчии – включително гейове, лесбийки, роми, дисиденти и евреи, цитира БГНЕС.
В първото издание на книгата, оповестено през 1937 година, подписите на илюстраторите Ерих Лепиер и Карл Ендтресер включват свастики и признака на двойната мълния на Секретен сътрудник. Оригиналните подписи с нацистките знаци се съдържат и в изданието на британски език от 1964 година, които при по-късното преиздаване на атласа са заличени.
Хиляди копия на книгата, която е преведена на пет езика са продадени по целия свят.
Предговори и прелюдия към книгите разказват „ извънредно впечатляващите рисунки… и изключителните творби на изкуството “, като в същото време заобикалят всяко споменаване на кървавото им минало.
Едва през 1990 година студенти и учени стартират да си задават въпроса кои са хората, изобразени в атласа. След като бруталната история на книгата става ясно, преиздаването й е спряно през 1994 година, а медицинските колежи стопират потреблението й и я изтеглят от библиотеките си.
След Втората международна война Пернкопф е задържан и уволнен от университета. Той е държан в съюзнически боен лагер в продължение на три години, само че в никакъв случай не са му били повдигани обвинявания за каквито и да било закононарушения.
След освобождението му той се завръща в университета и продължава работата си по атласа, като разгласява третия му том през 1952 година. Той умира през 1955 година преди издаването на четвъртия том.
60 години по-късно този атлас остава един от най-хубавите източници на образна информация за анатомични елементи и хирургични процедури, настояват лекарите, преподаващи анатомия на индивида.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР