Когато чух за изненадващата смърт на Кийт Флинт изпитах странно

...
Когато чух за изненадващата смърт на Кийт Флинт изпитах странно
Коментари Харесай

Кийт Флинт и смъртта на истинските хора

Когато чух за изненадващата гибел на Кийт Флинт изпитах необичайно възприятие – като при неочаквана и дефинитивна разлъка със остарял другар, с който доста пъти сме прекарвали радостно, само че от дълго време не сме се виждали. Едва ли съм единственият. Трагичната вест за кончината му хвана музикалните почитатели неподготвени и ги потопи в носталгични мемоари.
Кийт Флинт и Prodigy изгряха през 90-те и бързо се трансфораха в нещо като вяра. Слушаха ги всички младежи – от срамежливите и примерни подрастващи до хулиганите от квартала и футболните агитки.
Музиката на Prodigy изпълваше с сила, текстовете и видеоклиповете бяха извънредно провокативни и постоянно посочваха страшното лице на постмодерната действителност. Хитове като Smack My Bitch Up, Poison, Breathe, Firestarter бързо превзеха класациите и скандализираха Англия, а в неотдавна отворената към модерния свят България изглеждаха като нещо необикновено.
Излязла от подземния свят на техното, групата имаше непреклонно предпочитание да шокира всички, a Кийт Флинт несъмнено се открояваше с пънкарската си визия и скандално държание.
Да го назовем екстравагантен е доста меко казано. Див, непредсказуем, безпределно деятелен, за доста хора той беше цялостна откачалка. Но надарена и забавна откачалка, от тези, които по едно и също време пораждат гадност и удивление със същността и държанието си, излизащи отвън всевъзможни рамки.
Вокалистът на Prodigy беше ослепителен и харизматичен, със саморазрушителна психика и обичаше да живее на ръба. Със сигурност е имал и своите вътрешни демони. Може би по тази причина постоянно прибягваше до опиати, алкохол и опиати. А може би му се е сторило като добра концепция да трансформира организма си в менделеева таблица.
Хиперактивен и неконтролируем още от дете, Флинт обожава да предизвика и шокира всички към себе си и да се любува на реакциите им. От дребен е разпален моторист, привързан към адреналина и рисковите прекарвания. Когато е на сцената, този умопобъркан със странна прическа и смахнат взор умее да наелекризира публиката както никой различен. Феновете подивяват, а Prodigy се раздават на макс и грам не им остъпват.
Самият Флинт признава, че само на сцената се усеща същински свободен и може да изрази себе си. „ Затова съм в действителност откровен на сцената. Не съм там поради хубостта на гласа ми, или с цел да бъда най-хубавият танцьор. Излизам да изразя себе си и да разбудя публиката “, споделя вокалистът на Prodigy.
Половин година преди да навърши половинвековен празник, той още веднъж шокира всички и самичък реши да се раздели със света, доказвайки, че човек като него не може да си отиде спокойно, безшумно и естествено. Освен за почитателите, новината за гибелта му пристигна като гръм от ясно небе и за сътрудниците му от групата. Лиъм Хоулет призна, че е шокиран, ужасно сърдит, комплициран и с разрушено сърце.
Загубата е в действителност голяма. Музикалният талант на Хоулет и харизмата на Флинт бяха моторът на Prodigy - донесоха им международна популярност, трансформирайки ги в една от най-великите (ако не и най-великата) групи в електронната музика. И в случай че Хоулет е мозъкът на Prodigy, то Кийт Флинт беше сърцето и душата на групата. Без него Prodigy в никакъв случай няма да са същите.
Флинт несъмнено е имал своите аргументи да се самоубие. По-тъжното е, че в света като че ли остават все по-малко надарени екстремисти и диви бунтари, които демонстрират същинския си живот и това, което действително са, а не това, което им се желае да бъдат.
През 90-те израснахме измежду такива хора – в музиката, киното, модата, спорта. Родени актьори със характерен и безподобен жанр, които доброволно и без изпитание удивляват останалите. Да си същински не беше нещо велико, както считат сегашните младежи, а обикновено положение на духа, тъй като тогава всички бяха достоверни. Израсналите с Prodigy може би скърбим най-много за тези " наши " времена, чиито знак беше Кийт.
Автор: Илия Лазаров
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР