Когато чуем Мексико, се сещаме за текила и гуакамоле. Но

...
Когато чуем Мексико, се сещаме за текила и гуакамоле. Но
Коментари Харесай

Компанията, която превръща костилките от авокадо в прибори за хранене

Когато чуем Мексико, се сещаме за текила и гуакамоле. Но авокадото може да бъде потребно и отвън кулинарията.

Замърсяването с пластмаса се оказва сериозен проблем и са нужни години на пластмасовите произведения да се разградят. Компания в северноамериканската страна е намерила различно решение, написа nowscience.

Biofase се намира в Морелия, мексиканския щат Мичоакан и създава биоразградими принадлежности за хранене и сламки от костилките на авокадо.

Нейното начало слага Скот Мунгиа през 2012 година. По това време той е бил студент по инженерна химия и е търсил решение на казуса с световното замърсяване, изследвайки източници на биоразградима материя.
 Снимка 405767
Източник:

След дълъг развой, в който изследва сурови материали, като костилките на плодовете манго и мамоте, той попада на обява, от който схваща, че от царевицата може да се сътвори биопластмаса.

" Вече знаех по какъв начин наподобява молекулата на костилката на авокадото ", споделя Мунгиа.

Две години са нужни на Мунгиа, с цел да развие концепцията си. По-късно с 14 чиновници, той е на път да открие цех, който да създава по 700 тона биопластмаса на месец.

Глобалният пазар на биопластмаси възлиза на $5,8 милиарда, съгласно данни на Bioplastics News.

В Мексико се създават към 136 000 тона авокадо, което е 50% от международната продукция. Огромно количество костилки от авокадо се изхвърлят в страната, като се изгарят на сметища.

Скот Мунгиа прекарва година и половина в проучване на молекулния състав на екзотичния плод, до момента в който успее да открие по какъв начин да извлече биополимер, който може да се моделира във всякаква форма.

Биоразградимите артикули, създадени по тази способ, се разграждат за 240 дни, когато са под влияние на избрани химични детайли или се заровят в земята. Докато на техните аналози, създадени въз основата на изкопаеми горива, може да отнеме повече от 100 години, с цел да се разградят.

Мунгиа е патентова процеса за добиване на биополимери и основава Biofase през 2013 година. Две години по-късно той открива първия си цех в Морелия, където създава разградими смоли и ги продава като суровина.

През 2016 година изобретателният инженер взема решение да стартира лично произвеждане на артикули във втори цех. Първоначално създава пластмасови принадлежности за хранене, а от този месец към този момент прави и сламки.

Добивът на биоразградима пластмаса в завода в Морелия е 130 тона на месец, от които 40% се употребяват за изработката на сламки. 80 % от продукцията се изнася за Съединени американски щати, Канада, Коста Рика, Колумбия и Перу.

Количеството костилки от авокадо, което е належащо на компанията на Мунгиа, е 15 тона. То се набира от американската хранителна компания Simplot. Мексико е вторият максимален пазар за компанията на Мунгиа, само че главните му клиенти са заведения за хранене в Съединени американски щати и Китай.

Той признава, че по никакъв начин не е елементарно да се трансформират навиците, които хората са си построили. Те към момента не са склонни да заплащат повече за артикули, които са основани съгласно опазването на околната среда.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР