Когато чуем думичката нитрати, винаги я асоциираме с нещо вредно,

...
Когато чуем думичката нитрати, винаги я асоциираме с нещо вредно,
Коментари Харесай

Чаша сок от този зеленчук понижава кръвното и пази сърцето

Когато чуем думичката нитрати, постоянно я асоциираме с нещо нездравословно, само че е време да научите по какъв начин точно естествените нитрати, които се съдържат в доста зеленчуци, в действителност разхлабват и уголемяват кръвоносните съдове, като по този метод подобрят кръвотока и намаляват кръвното налягане. Защото те съдържат азотен оксид (NO), който, както се оказва, работи като мощен вазодилататор, т.е., уголемява кръвоносните съдове, подобрявайки кръвотока и понижавайки кръвното налягане.

Богатата на нитрати диета е доста значима отбрана за вашето сърце, даже в напреднала възраст. Веднага следва уточнението: не бъркайте нитратите с нитрити, които се съдържат в бекона, в хот-дога, в шунката и другите нездравословни меса. Защото нитритите могат да се трансфорат в евентуално рискови нитрозамини, изключително при нагряване. С една дума, по-добре избягвайте обработеното месо. Това се вижда и след разбор на повече от 7000 клинични проучвания, съгласно който няма безвредна долна граница за приложимост на обработено месо и е желателно да се откажете от него.

От друга страна, доста зеленчуци съдържат естествени нитрати. При тяхната приложимост бактериите в устната празнина ги трансформират в нитрити, само че защото зеленчуците също по този начин са богати на антиоксиданти, те не съставляват заплаха за здравето. Разширяването на кръвоносните съдове с помощта на мощния вазодилатор азотен оксид усилва и притока на кръв. А това оказва помощ на тялото ни да действа на върха на своите благоприятни условия, защото кръвта носи О2 и хранителни субстанции към сърцето, мозъка и другите органи. Пак кръвта храни и оксигенира имунната система и мускулите, поддържа сърцетуптенето.

Диета с високо наличие на нитрати се предлага за лекуване на положения преди хипертония и при самата хипертония, както и за профилактика на сърдечните пристъпи. Според проучване, което показва световноизвестният доктор Майкъл Грегър, диета с високо наличие на нитрати е натурална тактика, препоръчвана за лекуване на прехипертония и хипертония, както и за отбрана на хората, подложени на риск от проблеми със сърдечносъдовата система.

Действително, суровото цвекло, което съдържа огромно количество нитрати, намалява кръвното налягане приблизително с 4-5 единици в продължение единствено на няколко часа. Някои проучвания демонстрират, че чаша сок от цвекло може да намали горната граница с повече от 8 единици - доста повече, в сравнение с медикаментите. В обичайна медицина нитратите се употребяват за лекуване на стенокардия и застойна сърдечна непълнота. Изследвания демонстрират, че чаша сок от цвекло има същия резултат, както и нитрати, изписани с рецепта.

Азотният оксид спомага за естественото действие на сърцето и мозъка. В скорошно проучване пациенти с високо кръвно налягане, които са приемали сок от цвекло един час преди подготовка, три пъти седмично, в продължение на шест седмици, са изпитали нарастване на оксигенацията на тъканите и кръвотока. Освен това се е подобрила невропластичността на мозъка поради усъвършенстваната оксигенация на така наречен соматомоторна зона на мозъчната кора - това е онази област от мозъка, която постоянно се поврежда в ранните стадии на деменция.

Както мозъкът, по този начин и сърцето, имат нужда от азотен оксид и О2 за оптималното си действие. Ето какво отбелязва в тази връзка кардиологът доктор Стивън Синатра: “Адекватното произвеждане на азотен оксид е първата крачка във верижната реакция, която спомага за здравето на сърдечносъдовата система. Докато дефицитът на азотен оксид провокира каскада от нездравословни последици, които в последна сметка водят до заболявания на сърцето. Азотният оксид спомага за разширение на вените и артериите, с цел да може кръвта да се движи по цялото тяло. Освен това, той предотвратява слепването на еритроцитите и образуването на рисковите тромби и запушвания ”.

Вижте кои артикули съдържат най-голямо количество естествени нитрати:

Както отбелязва доктор Майкъл Грегър, листните зеленчуци оглавяват листата с артикули, богати на нитрати. Цвеклото, което е кореноплодно, е известно с високо наличие на нитрати, само че в листните зеленчуци те са повече. Ето и топ-10 артикули, богати на естествени нитрати:

• Рукола - 480 мг нитрати на 100 грама.

• Ревен - 281 мг.

• Кориандър - 247 мг.

• Маруля, къдрава - 200 мг.

• Ранни листни зеленчуци - 188 мг.

• Босилек - 183 мг.

• Листа и стебла от цвекло - 177 мг.

• Салата “Дъбов лист ” (Оаклиф) - 155 мг.

• Манголд - 151 мг.

• Червено цвекло - 110 мг.
Разбира се, описът може да бъде удължен: задоволително количестно нитрати съдържат и морковите, зелената горчица, спанакът, китайското зеле, патладжаните, магданозът, ряпата, цветното зеле, броколито, артишокът, чесънът, лукът. Въпреки че в чесъна има малко нитрати, той оказва помощ да се ускори производството на азотен оксид.

Предишни проучвания демонстрират, че колкото повече зеленчуци и пресни плодове консумираме, толкоз по-малък е рискът от болести на сърдечносъдовата система. А листните зеленчуци пазят най-добре от всички. Както отбелязва доктор Майкъл Грегър, повода за това по-скоро се заключава в нитратите, повишаващи равнището на азотния оксид. Това е било доказано от проучване през май 2017 година, оповестено в Американския вестник по клинично хранене. В това проучване взели участие съвсем 1230 австралийски пенсионери, без атеросклеротични болести на съдовете или диабет. Те били следени в продължение на 15 години. Както се и очаквало, колкото повече нитрати консумирали от зеленчуците, толкоз по-нисък бил рискът от атеросклероза и смъртност по всевъзможни аргументи. Според създателите на проучването: “Употребата на нитрати от зеленчуците се оказа назад пропорционална на смъртността от атеросклероза, без значение от метода на живот и рисковите фактори за болести на сърдечносъдовата система измежду възрастните дами, без публикувана диагноза атеросклероза или диабет. Тези резултати удостоверяват концепцията, че богатите на нитрати зеленчуци могат да намалят риска от гибел в преклонна възраст във връзка атеросклероза ”.

Какво в действителност би трябвало да знаем за азотния оксид?

На бива да бъркаме азотния оксид (NO) с диазотен оксид (N2O). Азотният оксид в действителност служи на организма ни в качеството му на сигнализираща или предаваща молекула във всяка клетка на нашето тяло. По този метод той взе участие в най-разнообразни физиологични и патологични процеси. Както към този момент стана ясно, тази молекула води до разширение на артериите и бронхиолите, само че тя също по този начин е нужна за връзка сред мозъчните кафези. Освен това подбужда имунните кафези да убиват бактериите и раковите кафези. Имайте поради, че нашето тяло губи към 10% от способността си да основава азотен оксид всяко едно десетилетие от живота, ето за какво богатата на нитрати диета е толкоз значима.

източник: здраве.то
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР