Когато чуем Близък изток, веднага се сещаме за големия конфликт

...
Когато чуем Близък изток, веднага се сещаме за големия конфликт
Коментари Харесай

Европа е изправена пред тежка деиндустриализация заради енегрийната криза: Радев

" Когато чуем " Близък изток ”, незабавно се сещаме за огромния спор и конфликт в този район, който съставлява комплициран възел от геополитически, социалнополитически, културно-исторически религиозни проблеми, който виждаме от десетилетия наред.

Самата асоциация за нашия район с района на Близкия изток би трябвало да ни накара съществено да се замислим дали вървим към такава вероятност, и в случай че сме се запътили, каква е нашата роля. Процесите са доста комплицирани, само че както и до момента в историята - като погледнем обратно, Черно море е било пространство, в което са се сблъсквали и пресичали голям брой ползи на разнообразни плоскости ”. Това съобщи президентът Румен Радев по време на конференцията " Черно море: По-Близкият изток ”.

В нашето съвремие виждаме, че процесите още веднъж стават извънредно комплицирани, разясни той.

" Имаме възобновяване Русия в рамките на постсъветското пространство, имаме упоритостите на Турция - да се трансформира от районна в международна супер мощ, виждаме големите проблеми и компликации пред Европа след редица рецесии - Коронавирус, енергийна рецесия и др.В резултат на енергийната рецесия, Европа е изправена пред тежки провокации на деиндустриализация.Тепърва ще измерваме извънредно деструктивното въздействие на войната в Украйна ”, сподели президентът.

По думите му последствията от войната към този момент имат своето отражение - тежък удар върху свободата на мореплаване в Черно море. Президентът означи, че откритите мини в района са нанесли удар върху туризма и корабоплаването, само че с изключение на тях удар е нанесен и от повишението на застраховките за мореплаване. Той изрази терзание, че цената на артикули, които внасяме и изнасяме евентуално ще нарасне.

" Тепърва всички тези дейности и събития ще оказват своето отрицателно въздействие върху нашата стопанска система. ”, акцентира Радев.

Държавният глава съобщи, че преди всичко стои нашият ангажимент за превъзмогването на споровете в черноморския район и подсети, че той е бил измежду гласовете, които упорстват за преустановяване на войната в Украйна, тъй като с всеки минал ден тя разрушава бъдещето на района.

" Важно е какво става и във въздушното пространство на Черно море. ”, означи той. Радев подсети, че в резултат на войната в Украйна са затворени въздушното пространство на Украйна и Русия, само че в същото време имаме и в допълнение затваряне на въздушното пространство на редица страни.

" Почти целият трафик от Европа и Близкия изток минава над черноморският район. Този голям трафик се води главно от управлението на въздушно придвижване на България. ”, изясни той.

Радев очерта няколко казуса, на които би трябвало да се търси решение.

Президентът разяснява и КПП-тата по нашите граници. " Русия затвори своите граници за превоз към Европа изцяло, целият трафик минава през нас и ние изрично изоставаме. Касаещо Капитан Амдреево мога да кажа, че ние изоставаме. Ако желаеме да се възползваме е извънредно време България да вложителя в своите КПП-та. ”, безапелационен е той.

" Ние би трябвало да мислим за обновяване на Бургас - Александруполис, само че да сменим посоката от Александруполис към Бургас. Геополитическите промени постановат да осъществяваме този ние да осъществяваме този водопровод, само че да обърнем неговата посока, тъй като той беше замислел преди години за съветски петрол, само че в този момент би трябвало да мислим противоположното. ”, сподели още Радев.

Президентът очерта и още един проблем в района. " Проучванията за находища на природен газ закъсняват. Ние занапред търсим по какъв начин това да може да се реализира. ”, акцентира той.

Президентът уточни и позитивите, по които би трябвало да се работи. " Има големи вероятности за подводен туризъм и подводна археология в Черно море. Важна част от политиката в черноморския район е опазване и запазване на биоразнообразието. ”, добави президентът.

Любомир Кючуков, посланик и шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки, уточни, че в политически проект районът на Черно море стартира да придобива някои от характерностите на Близкия изток - рецесии, войни, блокиран или сложен политически развой, и други " Целта на днешния спор е да дебатира българските позиции, интерес и политики. Това би трябвало да бъде цел на всяка полемика по тематиката ”, изясни той.

Жан Папаро, шеф за България на Фондация " Фридрих Еберт ", сподели, че светът преди 24 февруари 2022г. към този момент не съществува - " с един размах беше срутен целият интернационален ред ”, означи той. Папаро акцентира, че последствията от войната в региона на Черно море ще доведат до повишаване на напрежението и редица опасения.

" За да решим основните въпроси на бъдещето се нуждаем от деен разговор и ясни позиции по витално значимите тематики. ”, безапелационен е той. Директорът за България на Фондация " Фридрих Еберт " изясни, че в черноморският район с изключение на замразените спорове и засилено потребление на газ, не трябва да забравяме, че се намира външната граница на Европейски Съюз и НАТО.

Конференцията е проведена от Института за стопанска система и интернационалните връзки и фондация " Фридрих Еберт ".

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР