Когато човек постигне всичко в една област, започна да мечтае

...
Когато човек постигне всичко в една област, започна да мечтае
Коментари Харесай

Новак Джокович – Стиснат юмрук

Когато човек реализира всичко в една област, стартира да мечтае за нещо друго. Преди няколко години Новак Джокович изцяло обезсмисли тениса, като откри монопол върху купите в съвсем всички значими шампионати, счупи куп върхове за следващи победи и точки в ранглистата, мина границата от 100 милиона $ единствено от наградни фондове – пръв в историята на аристократичния спорт. Това като че ли беше началото на небивала хегемония…

Но интервалът на върха се оказа много къс, най-малко спрямо “царството ” на Роджър Федерер от предишното десетилетие или превъзходството на Серина Уилямс при дамите. Пикът за сърбина пристигна през май 2016-а. Тогава Джокера победи Анди Мъри на финала на “Ролан Гарос ”, с цел да стане осмият тенисист в историята с така наречен “кариерен шлем ” – трофеи от всичките четири шампионата от Големия шлем. Нещо повече – тогава Джокович държеше всичките титли, а публицистите нарекоха достижението му “Ноле шлем ”.

Но това беше и моментът, в който всичко потегли надолу. Бавно и последователно досегашният владетел на кортовете се трансформира в елементарен състезател. Раздели се с легендата Борис Бекер, който бе един от най-успешните “звездни треньори ” в тениса. Германецът го укори, че е спрял да тренира след триумфа в Париж. Скоро стана ясно, че смяната не е единствено в прекомерното празнуване.

Джокович, който беше измежду тенисистите, които търсят най-вече разнообразни пътища към триумфа, може би прекали в опитите. Човекът, който отбелязваше триумфите по пътя си към върха с ракия и печена сланина, се трансформира в кумир на спортната диетология с признанието, че възходът във формата му се дължи на безглутенов режим. Стотици млади тенисисти и състезатели в други спортове последваха образеца му с вярата, че това ще им оказа помощ да реализират същите резултати.

Но спадът не се дължеше на отвод от този метод, а от неговото развиване. По това време Ноле отвори в Монако ресторант за вегани, а малко по-късно стана ясно, че той самият се е подложил на диета без животинска храна. На всеки идващ шампионат сърбинът се появяваше все по-слаб, правеше по някой добър мач, усмихваше се необятно след успехите и последвалите загуби и се прибираше при брачната половинка Йелена и дребния Стефан.

“Искам да опровергая слуховете, че жена ми е в дъното на всичко, което става в кариерата ми ”, изясни тенисистът, когато стана ясно, че точно госпожа Джокович е създател на “веганската идея ”. Думите му получиха ненадейно удостоверение, когато се появи видео, на което Джокера, една от най-големите настоящи спортни икони, медитира в продължение на близо два часа до испанския гуру Пепе Имас. Бивш тенисист и сегашен “духовен преподавател ”, фен на белите облекла и самобитна “религия на любовта ”, Имас набира почитатели за многочислените си планове благодарение на рекламата, която му носи Джокович. Дори се появяваше в ъгъла му по шампионати като част от треньорския екип, а следвайки препоръките му Новак прегръща дървета и се възнася, с цел да гледа света от друго измерение, най-малко съгласно личните му самопризнания. Новите разкрития изясняват някои новости в държанието на сърбина, който към този момент се радва на успехите като изобразява сърце и чества с децата, които връщат топките.

А има все по-малко мотиви за наслада. Появяват се контузии, изцяло естествена последица от изморителния живот на водещ тенисист, който играе съвсем всяка седмица и нормално стига до финала на шампионатите. Стилът му на корта – упорита отбрана, дълги разигравания и разпъване за всяка топка, носи като победи, по този начин и в допълнение натоварване. Така Джокович получава контузия на лакътя, само че дълго отсрочва интервенцията с вярата, че консервативното лекуване ще свърши по-добра работа и ще му разреши по-бързо да се върне в игра. Опитва се да размени дългогодишния си треньор Мариан Вайда с нов звезден ментор – Андре Агаси, само че здравословното му положение се утежнява и сърбинът се трансформира в една от многото звезди, които си взимат дълга отмора от тениса през втората половина на 2017-а. Завръщането му на корта не е изключително впечатляващо – отпада във втория кръг на Аустрелиън оупън и се взема решение да “легне под ножа ”. Възстановява се за сезона на клей и връща Вайда в екипа. Две години след триумфа в Париж, сърбинът е доста надалеч от формата си на тази настилка, която така и така е най-слабата му. Но въпреки всичко печели две победи в Монте Карло, в Рим играе полуфинал с Рафаел Надал, а на “Ролан Гарос ” стига до четвъртфиналите. Важното е, че на корта още веднъж се появяват стиснатият пестник и лютият взор.

Идва време за сезона на трева и първата победа над тенисист от топ 5 от 18 месеца – Григор Димитров свежда глава в Куинс. Британските почитатели се обърнаха против Ноле в борбата му от третия кръг на “Уимбълдън ” с последната им останала вяра – Кайл Едмънд. Джокера обаче очевидно към този момент не мислеше за всемирна обич и не се поколеба да хвърли към тях от спортната си завист. Тя му оказа помощ в титаничната борба с Надал на полуфинала, извоювана с 10:8 в петия сет. А класата пък бе козът в борбата за купата с мощния дългуч Кевин Андерсън, в която завоюва четвъртия си трофея на “свещената трева ” и общо 13-и от Големия шлем.

Благодарности за треньора


Джокович бе един от пионерите в потреблението на “звездни треньори ”, само че нито една от легендите на тениса не съумя да направи за него това, което Иван Лендъл за Анди Мъри. Сърбинът към този момент е наясно кое работи най-добре за него и разчита изцяло на словака Мариан Вайда.

“След финала приказвах с него и той е податлив да продължи работата с мен – призна Ноле. – Оставаме дружно до края на годината, а по-късно ще забележим. След година, в която не работихме дружно той реши да изостави нещата, с които се бе заел, с цел да се върне при мен. Много съм му признателен за това, с него сме като семейство. ”

За него


Разбра, че би трябвало да се бори до дъно

Новак разбра, че би трябвало да играе до дъно в мачовете. Да стартира да се бори и да преоткрие вътрешната си мощ. Процесът не беше бърз, само че стартира още в мачовете на клей.

Той мина през сложни моменти, съмняваше се в себе си. Дори аз смятах, че ще е нужно доста повече време, с цел да се върне на върха. Може би три, четири или пет месеца – в действителност чаках някакъв триумф едвам на Ю Ес Оупън. Наистина не имах вяра, че може да победи Надал, най-много поради душeвността. Това е най-голямата изненада, която ми е поднасял за всичките години дружно.

Мариан Вайда, треньор на Джокович


Няма причина да не продължи да печели


Ето, че Новак се завърна. Ако купа от “Уимбълдън ” не е завръщане, не знам какво е. Не бях сигурен, че е подготвен да извърви целия път, още повече против Надал на поулфинала. Може би този мач се оказа преломният миг. Тогава си върна вярата. Титлата пристигна ненадейно рано след завръщането му на корта. Имаше доста огромна потребност от нея.

Сега към този момент няма аргументи да не продължи да печели. Предстои сезонът на твърди кортове. Това е обичаната му настилка, а Ю Ес Оупън е най-успешният му шампионат. Пред него няма спънки да побеждава в Големия шлем най-малко в идващите две-три години.

Борис Бекер, немска тенис легенда, някогашен треньор на Джокович


Кара останалите да вървят напред


Играе ужасно. Това не е мое мнение, а факт. Отново е на най-високо международно равнище. И двамата сме постигнали толкоз доста в последните години, че настоящето му класиране за финала не наподобява като някакво историческо достижение. Но няма по какъв начин да постигнеш това, в случай че не играеш ужасно. За тениса е добре да има повече такива играчи, които карат останалите да вървят напред и непрестанно да подвигат равнището си.

Рафаел Надал, лидер в ранглистата на тениса
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР