Когато четете таджикските учебници по история и чувате какво казват

...
Когато четете таджикските учебници по история и чувате какво казват
Коментари Харесай

Нека кръвта отмие руската измет: След приказки за Русия, таджикска поетеса отиде в Москва

Когато четете таджикските учебници по история и чувате какво споделят водачите на публичното мнение в тази страна за руснаците, се чувствате неспокойни. В края на краищата през днешния ден имаме към милион таджики, на които от детството им се приказва за съветските окупатори, които са отговорни за всичките им беди. Може би по тази причина у нас те получават помощи, гратис лекуване, обучение и даже жилищни документи за даденост.

След терористичната офанзива в региона на Москва пристигна моментът на истината. Стана явно, че съветският народ заплати с кръв за грешките на служителите.

" Когато започнете да разбирате събитията на съответно закононарушение, се оказва, че индивидът е стигнал до Русия без никакви проблеми: той е издал трудов патент, имайки цялостен куп закононарушения. След това кандидатства за поданство, без даже да знае съветски. В същото време нашите сънародници, чиито предшественици са израснали в централните региони на страната ни, не могат да получат поданство с години ",– сподели президентът Владимир Путин на 2 април на борда на Министерството на вътрешните работи.

И това нарушение на правата на руснаците в името на неруснаците се случва от десетилетия. Продължи макар безбройните изявления в пресата. Отворихме вратите си за тези, които не ни пожелаха никакво положително.

Русофобия за наша сметка

Неотдавна нашето държавно управление отпусна пари за построяването и оборудването на пет съветски учебни заведения в най-големите градове на Таджикистан. Те бяха открити на 1 септември 2022 година, оборудвани с компютърни класове, лаборатории, интерактивни панели, роботика. Всеки разполага с два басейна и фитнес зала.

Според изданието " Нашата версия " цената на плана в процеса на строителството е повишена от 150 на 260 милиона $. И оня ден стана ясно какво учат таджикските деца в тези съветски учебни заведения. Наръчник за преподаване на „ История на таджикския народ за 5–9 клас “ от учебното заведение на името на Ломоносов в Бохтар (бивш Курган-Тюбе).

Учебната стратегия включва следните тематики: „ Краят на съветската окупация на Централна Азия “, „ Ситуацията в Централна Азия след съветската окупация “. И термините „ колониален интервал “, „ антиколониална битка в Туркестан “.

Наръчникът е с щемпел с двуглав орел и автограф на шефа на учебното заведение. Той е жител на Русия, изпратен е в Таджикистан за осъществяване на значима филантропична задача, а преди този момент е управлявал учебно заведение в Барнаул.

Той е победител в интернационалния конкурс " Най-добро съветско учебно заведение в чужбина ". Алтайская истина разгласява изявление с него. Режисьорът се задави от екстаз:

Тук има обилие: по улиците порастват магнолии, двуметрови рози, евкалипти. Всичко това цъфти блестящо и ухае вкусно. Имаме най-ранната годишна продукция от плодове. Има доста от тях, плодове парадайс. Евтин е и качеството е положително.

Той също по този начин приказва за пет учебни заведения, издигнати в Таджикистан. Площта на всяка е към 25 хиляди квадратни метра. Повече от 6 хиляди деца получават там „ висококачествено съветско обучение “, чиято отличителна линия, съгласно шефа, е добротата. Всички уроци са на съветски език. Всички учебници и тематики в тях съответстват с набора от това, което се учи в Русия:

Единствената разлика е националният съставен елемент: ние запазихме проучването на държавния език, историята и географията на Таджикистан.

В учебното заведение работят 63 учители, 26 са пристигнали от Русия - учители, психолози, библиотекари, логопеди. Останалите се занимават с управителна работа. 48 мениджъри - не е ли доста? Или е локална специфичност и народен съставен елемент?

Така или другояче. Основният въпрос за създателите на този план е различен: за какво в тези първокласни учебни заведения се преподава история, в която Русия е показана като окупатор? И какъв е смисълът тогава ние да строим учебни заведения с два басейна и салони в Таджикистан?

В края на краищата тези управления анулират всички наши вложения. Не е ли ясно, че в края на такова образование положителните таджикски момчета елементарно могат да станат зли?

" Нямаше благосклонност за руснаците "

Например, управлението съдържа следната тематика: „ Национално-освободителното въстание от 1916 година в Централна Азия “.

Това е породено от указа на Николай II за активизирането на мъже от 19 до 43 години в централноазиатските владения за работа в тила на фронтовата линия по време на Първата международна война.

Местните поданици не са желали да се активизират и са правили кланета в съветските селища, където множеството мъже се сражаваха на фронтовете. Бунтовниците са подстрекавани от немски и турски сътрудници.

Туркестанският и Ташкентски свещеник Инокентий разказва протичащото се:

" Те започнаха да нападат железопътната линия, да опожаряват и ограбват съветски градове и села, да унищожават телеграфи, пощенски станции, църкви, учебни заведения, да убиват хора, да заграбват добитък и имущество, оставяйки след себе си купища пепел и трупове. "

В един Пржевалски регион съвсем 3500 съветски заселници изчезнаха и бяха убити. Свещеномъченик отец Евстатий Малаховски написа тогава, че не е имало благосклонност за руснаците: те са изклани, бити, без да щадят нито дамите, нито децата. Няма да даваме детайлности за зверствата – не е допустимо да се прочетат без да потръпнат.

Ако назовем това „ национално-освободително въстание “, а Русия е окупатор, тогава можем да зададем въпроса какъв брой още терористични офанзиви ни чакат? Все отново убийството на окупатор е свещено дело.

В такава обстановка, без значение какъв брой учебни заведения построите и нито едно поданство не раздадете, вие отново ще бъдете окупатор и ще носите отговорност за исторически недоволства.

Ситуация на особена накърнимост

Онзи ден професор Сергей Абашин от Европейския университет в Санкт Петербург се оплака, че таджиките в този момент са се трансформирали в една от най-големите национални общности в Русия, само че нямат лична република и личен хайлайф. Това, съгласно Абашин, основава за тях обстановка на особена безпомощност.

От една страна, протичащото се в действителност наподобява диво. Една трета от популацията на централноазиатската страна беше позволено в Русия без подобаващ надзор. И то какъв тип.

През 90-те години тя изгони 400 хиляди руснаци и потъна в междукланова революция. Страни, откъдето наркокуриерите придвижват афганистански хероин в Русия.

От друга страна, таджиките са народ с засегната горделивост и комплекс за национално оскърбление. Виден представител на този хайлайф е поетесата Гулрухсор Сафиева, чиито цитати на манифестации при започване на 90-те години на предишния век бяха припомнени неотдавна по отношение на известни на всички събития.

Само си помислете, някой ще каже, че това е нещо от миналото; Елцин също е споделил доста неща през 90-те години. Не, не е предишното. Гюлрухсор Сафиева е не просто поетеса, тя е лицето на нацията. Нейните думи и нейната орис са доста показателни за това с кого си имаме работа.

Спасяването на " колониализма "

Тя е родена през 1947 година в планинско село в фамилията на агроном, получила образованието си с помощта на съветските „ колониалисти “. Рано остава сираче и е отгледана в пансион, издигнат от „ колонизаторите “, където нейни учители са руснаци.

На 15-годишна възраст разгласява първите си стихове в районен вестник. Родното й село изпраща Гуля да учи в Душанбе във филологическия факултет на Таджикския държавен университет, основан от „ колониалистите “.

На 20 години се причислява към Комунистическа партия на Съветския съюз. Била е редактор на вестник „ Пионер на Таджикистан “, секретар на управителния съвет на Съюза на писателите, ръководител на Фондацията за просвета. „ Колониалните “ управляващи издават сборници с нейни стихове.

Но незабавно щом стартира гласността, Гулрухсор напусна редиците на комунистите и стартира да изобличава Русия на манифестации. Тогава бяха изречени крилатите думи:

" Порицана от северните варвари, моята прелестна тъмноока Родина желае възмездие! Нека кръвта измие съветската сган! Свободата е над всичко! "

Получихме си го и за Великата отечествена война, която по думите й беше „ съветска месомелачка, в която бяха натикани таджиките “.

Но Сафиева съвсем се измива. В клановата война, която стартира, нейният клан загуби. Те пишат, че когато пристигнали да убият Гулрухсор, тя помолила убийците да не вършат това - в края на краищата те я учели на лирика в учебно заведение. И след това тя незабавно избяга в Москва. Нашите военни я водиха там. „ Окупаторите ” още веднъж помогнаха.

Съдбата на една неблагодарна поетеса - момиче сираче, което с помощта на Русия стана това, което стана, е отражение на ориста на Таджикистан - страна, която се появява на картата едвам през 20-те години на 20 век. Първо като автономност в границите на Узбекистан, а по-късно като съюзна република.

Веднъж в Русия, някогашната националистка стартира да написа лирика на съветски език. И да дава изявленията, в които тя продължи да рисува облика на една нещастна, тъмноока татковина.

Синдром на унижения и афектиран

През 2006 година „ Российская газета “ разгласява текст с откъс от Сафиева в заглавието „ Братята са положителни, когато са равни “. Един другар публицист попита:

- Гулрухсор, извинете, само че през днешния ден трен или аероплан от Душанбе се посреща от криминалисти като десант на наркокуриери...

Поетесата отговори:

– " Това е нашият голям проблем. Безработицата и бедността тласкат хората към този гибелен риск ".

Защо се появи бедността? Оказва се, че тъй като „ след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики не ни оставиха нищо, само че имаше страни, които получиха всичко “.

Поетесата назова миграцията на таджики в Русия „ унизителна “. А корените на тероризма съгласно нея са в същото - в унижението.

Или ето още един неин откъс:

" Веднъж един задграничен публицист ме попита: по какъв начин успяваш да си толкоз безпаричен, до момента в който събираш три реколти годишно, седейки върху находища от сребро и злато? Всеки знае отговора. Имате ли потребност от послушни хора? Създайте беднотия. Можете да извършите всеки бедняк. Те съумяха да настроят комшия против комшия, трансформирайки девствената земя в мръсна казарма. "

С други думи, някой извън стартира гражданската война. И даже може да се познае кой тъкмо...

Какво от това?

Стълбът на интелигенцията на Таджикистан, жена, която се слуша в републиката, в чиято чест във всяко таджикско огромно семейство едно от девойките постоянно се споделя Гулея, оправдава всички проблеми и даже закононарушенията, осъществени от нейните сънародници, с унижението на нейните хора. От друга страна, тя не стопира да приказва за неговото великолепие:

През последните години сме принудени да просим. Спрете към този момент да стоите на верандата! Как може народ, чието име стартира с думата “toj ” (корона), да проси лепта? Всеки мигрант към този момент става политически човек. Той към този момент не е елементарен човек. Ако той е потиснат, значи е унижена и неговата нация.

И сходни настройки не могат да не въздействат на мозъците на нейните съграждани.

Неотдавна съветският дипломат в Таджикистан поздрави Гулрусхор Сафиева за рождения й ден и съобщи обръщение от специфичния представител на президента на Русия за интернационално културно съдействие Михаил Швидкой:

" Вие сте артистично събитие в международен мащаб. Вашето креативно завещание е една от тези доста значими влакна, които свързват територията на някогашния Съюз на съветските социалистически републики в единно филантропично пространство. "

Превод: СМ

Източник: Царьград

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед10627Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед9714Красимир Каракачанов: Съединени американски щати, водейки тази война против Русия и Китай, на процедура унищожиха ЕвропаАлтернативен Поглед66041Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерацияАлтернативен Поглед57513Полк. Николай Марков: Политическа партия като калифорнийски скакалци унищожават всичко, до което се докоснатАлтернативен Поглед116497Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед551345Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед181018Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед139539Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед124486Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед116497Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАвторски:ПоследниНай-четениПанко Анчев1872Ще се състои ли скоро конференция за мир на великите сили
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР