Когато четеш от 5-годишен, се надяваш детето ти да прилича

...
Когато четеш от 5-годишен, се надяваш детето ти да прилича
Коментари Харесай

Как най-сетне накарах детето ми да чете

Когато четеш от 5-годишен, се надяваш детето ти да наподобява доста на теб в това отношение.

Разбира се, това не се случва и ти се „ пада “ дете, което въобще не развива интерес към четенето, би трябвало да имаш прецизна, дълготрайна тактика за посяване на зрънцето любознание към книгите.

Личният образец

 дете книга чете iStock

Ако родителите не четат, не трябва да чакат от децата си също да четат. Децата са имитатори, не слушатели. Ако ви виждат с книга в ръка, в случай че това е част от вашето всекидневие, това ще се запечата в дребните главици. Дори да не грабне и то книга, образецът ще е там.

Взимайте със себе си детето когато отивате до книжарницата или библиотеката, с цел да избирате книги за себе си. Не е наложително да му взимате на него или да му говорите за това. Просто да идва с вас. Така няма да се усеща „ поучавано “ и ще е по-склонно да ви копира.

Оставете го да си избира книгите единствено

 дете книга чете iStock

Всички сме съгласни, че има детски класики, които би трябвало да се прочетат непременно. Но не бързайте с „ Патиланско царство “ и националните приказки. Съвременните деца мъчно се припознават в героите, още по-трудно схващат старите думи и като цяло мъчно се заражда обич към нещо, което ти е „ наложително “.

Запишете ги в библиотеката (вече има прелестни образци за осъвременени пространства за четене) и ги оставете сами да избират книги.

Първите пъти ще са комикси с доста малко текст и доста картинки, евентуално героите ще вършат куп бели, само че не се тормозете за това. Важното е детето да чете и да му е забавно. Да се смее на (глупавите) смехории, да желае да разберете какво се е случило по-нататък и въобще да си основава табиет и усет към четенето.

 дете книга чете iStock

Класиките няма да останат непрочетени, учебното заведение ще се погрижи за това.

Вълнуваща самодейност

Заедно с детето си можете да се включите в акция, която да поддържа четенето, каквато е най-новата самодейност на Kinder Milch-Schnitte - “Истории за шерване “.

Kinder Milch-Schnitte ще подарят книги на стойност 3000 лева на учебните заведения, получили най-вече гласове в гласуването на уеб страницата им.

Номинирайте вашето учебно заведение и дано децата дружно да се потрудят да събере учебното заведение най-вече гласове.

 Kinder kinder.com/bg

После, в случай че са измежду класираните учебни заведения, ще са горди, че с тяхна помощ имат нови книги в библиотеката. И няма по какъв начин да не желаят да ги прочетат, нали.

Още за акцията вижте на Kinder.com.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР