Когато червеното месо се пече или пържи, в кората му

...
Когато червеното месо се пече или пържи, в кората му
Коментари Харесай

Месо? Да, но само на пара или задушено

Когато аленото месо се пече или пържи, в кората му се образува нездравословно съединяване, се твърди в ново проучване на австралийски и корейски учени. Изследването е оповестено в списание „ Nutrients “.

Най-добрите готвачи в света предлагат месо на грил или изпечено до хрупкаво. Това може да наподобява доста апетитно, само че както са открили учените, въобще не е потребно.

Изследователи от Университета на Южна Австралия и Националния университет „ Кьонсан “ са разкрили, че пърженото алено месо съдържа протеинови съединения, които усилват риска от сърдечни болести, инсулт и затруднения от диабет. Тези съединения се образуват, когато месото се карамелизира при високи температури.

„ Когато аленото месо се подготвя при високи температури - на скара, във фурна или в тиган - в него се образуват по този начин наречените крайни артикули на гликация или AGEs, които при постоянна консумация на такова месо се натрупват в тялото, пречейки на естественото действие на клетките “, изяснява един от създателите на проучването, доктор Пермал Део.

Учените сравнили резултатите на две диети, едната с високо наличие на пържено или печено алено месо и модифицирани зърнени храни (диета HMD), а другата въз основа на пълнозърнести храни и млечни артикули, ядки и бобови растения, както и бяло месо, варено, задушено или приготвено на пара (диета HWD).

В изследването, траяло четири седмици, са взели участие 15 мъже и 36 дами със устойчиво телесно тегло, без диабет вид 2. Резултатите посочили, че в първия случай равнището на струпване на нездравословни субстанции в кръвта е доста по-високо, в сравнение с във втория.

„ Консумацията на храни с високо наличие на AGE усилва общия дневен банкет на този протеин с 25 %, което има извънредно отрицателен резултат върху здравето на кръвоносните съдове и миокарда, което води до инфектиране и оксидативен стрес - признаци на дегенеративни болести “, споделя ръководителят на проучването професор Питър Клифтън.

Според учените, с цел да се понижи рискът от сърдечно-съдови болести, е належащо да се понижи количеството употребявано алено месо или най-малко да се промени методът му на подготвяне.

" Печенето на скара или пърженето не е най-хубавият избор за хората, които желаят да понижат риска от заболяване или да отслабнат. Алтернатива биха били ястията от задушено месо ", споделя Клифтън.

Авторите означават, че към момента има доста въпроси за това по какъв начин AGE е обвързван с развиването на хронични болести, само че техните проучвания ясно потвърждават, че яденето на алено месо покачва равнището на този нездравословен протеин за кръвоносните съдове.

Храните съдържат високи равнища на AGE, когато се обработват за малко при високи температури и нараснало pH. Предишни проучвания демонстрират, че равнищата на AGE могат да бъдат понижени ненапълно, в случай че пърженото или печено алено месо се употребява с доста непреработени растителни артикули като подправки, билки, плодове и зеленчуци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР