Когато чакаме спасение от някой друг, тогава не можем да

...
Когато чакаме спасение от някой друг, тогава не можем да
Коментари Харесай

Д-р Симона Велева: Много по-лесно е да смениш държавата си, отколкото да смениш управлението си

Когато чакаме избавление от някой различен, тогава не можем да чакаме същински резултати, тъй като един народ може да бъде същински либерален, същински свободен, когато отстоява своя избор. Проблем в днешно време и в днешните демократични общества е, че е доста по-лесно да смениш страната си, в сравнение с да смениш ръководството си. В България има доста смели публицисти, доста хора които не престават да имат мощен глас.
Това разяснява пред БНР Симона Велева, лекар по конституционно право, специалист по медийно и цифрово право и права на индивида и създател на книгата „ Свобода на словото “, в която изследва юридическите аспекти и правните граници на свободата на словото.

„ Свободата на словото има доста ясно несъмнено наличие и е извънредно значима. Тя обаче има и извънредно тъкмо избрани граници - това са тези полезности, които се конкурират с полезността независимост на словото. Това преди всичко е репутацията, положителното име, независимостта, неприкосновеността на правосъдната власт и престижа на правосъдната власт, това е националното здраве, националната сигурност. Тоест, имаме доста ясни критерии по кое време е прекрачена свободата на словото “, разяснява наличието на книгата си Велева.

По думите й правото е инструмент, с който можем да си служим, само че в случай че решим да си служим с него повратно и най-хубавият закон не може ни избави.

Според Велева има някои закани за свободата на словото, които са разследване от възхода на обществените мрежи през последните години.

„ Свързани са с все по-честото образуване на политическата воля в обществените мрежи, свързани с онлайн обидата и клеветата, свързани с ограничаването на достъп на източници на информация и по-скоро самоограничението при достъп до източници на информация – тогава, когато човек онлайн получава информация единствено от съответни страници и по този метод по-късно взе участие в политическия развой “, изясни специалистът.

„ Медията би трябвало да бъде дейна и най-много останалите медии би трябвало да я поддържат “, отговори Велева в отговор на въпрос какво може да направи една медия, когато властта отхвърля да приказва с нея и тя принудително се трансформира в опозиционна.

Финансирането на медии от институции на централно и на локално равнище е средство, което задушава свободата на словото.

„ Когато страната с държавни или с общински пари финансира съответни медии, а не финансира други, това изкривява сигурно пазара. И когато тези медии знаят, че ще получат избрани средства от избрана Община, това напълно затъпява тяхното възприятие за сдържаност. Това е извънредно сериозен проблем в дребните обитаеми места и е един от проблемите, които са доста характерни за България “.

По отношение на законодателството в България Симона Велева открои като главен проблем достъпа до социална информация.

„ Липсата на бързо произвеждане по каузи за достъп до социална информация е извънредно огромен проблем “, уточни тя и акцентира, че публичните и политическите фигури се употребяват с по-ниска степен на отбрана, в сравнение с останалите жители, и е доста значимо всеки, който реши да взе участие в публичния живот, да си дава ясна сметка за това.

„ Защото когато, имайки някаква власт, започнеш да я използваш против публицисти, тогава цялото общество ще страда. И тогава в действителност се получават несъответствия и смяна на демократичния образ на обществото. И тук е значимо журналистическата колегия постоянно да реагира - доста ясно, доста недвусмислено и доста единно да демонстрира усеща на взаимност. Защото, нямаме ли този тим, тези, които имат власт, са почнали да репресират тези, които задават неуместни въпроси, тогава нещата стават в действителност доста неприятни “, разяснява Велева и добави, че поддръжката на обществото също е извънредно значима.

„ Трябва да знаем, че в случай че желаеме да съхраним нашите права и нашата независимост, би трябвало да ги отстояваме освен във връзка с нас самите “, заключи Симона Велева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР