Когато бяхме деца, детските книжки бяха нашият прозорец към света.

...
Когато бяхме деца, детските книжки бяха нашият прозорец към света.
Коментари Харесай

Отиде си авторът на илюстрациите на любимите ни детски книжки

Когато бяхме деца, детските книжки бяха нашият прозорец към света. Само посредством картинките можехме да си представим какво е пустиня, по какъв начин са били облечени дамите от " 1001 нощ " и какъв е бил Конникът без глава. Народните приказки пък ни превеждаха през митичните светове на чудни герои, орисници, горски нимфи и неродени моми, а по какъв начин да си ги представим, в случай че не бяха изящните шарени илюстрации?

На 3 януари си отиде доайенът на българската илюстрация - Любен Зидаров. Той е създателят на незабравимите цветни облици към обичани детски книги на Андерсен, Марк Твен, Робърт Луис Стивънсън и Джоан Роулинг.



Зидаров е притежател на влиятелни национални и интернационалните оценки в региона на художественото оформление на книгата и е една от най-ярките персони в региона на българското изкуство през миналото столетие. Художникът беше доста работлив и не спря да рисува до последните си дни.

Ето и част от илюстрациите, които да си напомним от времето, когато бяхме деца и първото нещо, което правехме с книгата, е да разлистим да забележим картинките. 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР