„Когато бях във Великото народно събрание и трябваше да се

...
„Когато бях във Великото народно събрание и трябваше да се
Коментари Харесай

Кирил Маричков и Ириней Константинов: 24 май е най-българският и обединяващ празник


„ Когато бях във Великото национално заседание и трябваше да се гласоподава Конституцията, имаше и подобен миг, че трябваше да се гласоподава кой да бъде химна на химн и националния празник на България и имаше четири оферти - сред тях беше 3 март, Съединението, Независимостта и 24 май. 24 май беше предложение на Комисията по просвета в Народното събрание, в която аз участвах. Бяха гласувани четирите оферти и за мен беше прелестно да видя, че културните дейци съвсем от всички парламентарни групи гласоподаваха за 24 май. Обаче завоюва 3 март. Така че още тогава са повдигна този въпрос “, описа музикантът Кирил Маричков в празничното студио за 24 май на „ Тази заран “.

„ Аз персонално гласувах, несъмнено, за 24 Май. И в този момент считам, че това е най-българският празник и ние щяхме да бъдем в това отношение неповторима страна, тъй като съвсем не знам да има друга такава. Почти на всички страни националният празник е обвързван с някакви борби и кръвопролития. У нас щеше да бъде обвързван с просвета “, сподели Маричков.

„ Това е един доста сплотяващ празник. Един празник, който има смисъл, един празник, за който всички биха дали своят вот, който носи дух, вяра, който припомня за езика за словата един празник, в който би трябвало да си подсещаме, че изговаряйки думите, желаеме да ги чуват насреща “, добави театралният режисьор Ириней Константинов.

Вижте целия диалог във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР