Когато Борисов се поздрави с останалите лидери по време на

...
Когато Борисов се поздрави с останалите лидери по време на
Коментари Харесай

Financial Times: Борисов, ЕС и битката за ценностите на Брюксел

Когато Борисов се поздрави с останалите водачи по време на срещата на върха в Брюксел в четвъртък, той бе едно от разпознаваемите лица в залата. Борисов е деец в сходни събития още от 2009 година В четвъртък широкоплестещия политик седна до своите сътрудници, измежду които немският канцлер Ангела Меркел и френският държавен глава Еманюел Макрон и дружно разискаха една горчива тематика, която раздели целия блок. Дори повдигна въпроси за това способна ли е общността да работи сполучливо.
Мнозинството от държавите-членки желаят да вкарат нови правила, които да разрешат на блока да ограничи европейските помощи за страни, които нарушават правилата за господство на правото. Унгария и Полша се оповестиха срещу и постановиха несъгласие върху многогодишната финансова рамка. Тези средства са от извънредно огромна потребност за възобновяване на Европа от рецесията след COVID-19.

Борисов не се причисли към този протест. Но България се причислява към увеличаващата се група страни в Европейски Съюз, които въплъщават проблемите, с които се пробва да се оправи Брюксел. Страната се сблъсква с обвинявания за корупция по високите етажи.

В някои страни, какъвто е казусът с Полша, проблемите се отнасят до нарушение на европейските стандарти в сфери като правосъдната система и нейната самостоятелност. В други, като Малта да вземем за пример, казусът се отнася до корупция и заблуждение под отговорност на публични лица. Унгария е в групата страни, възхваляващи хрумвания, които Брюксел намира за нелиберални. В Полша президентът Анджей Дуда също предизвести тази година, че " ЛГБТ идеологията е по-разрушителна за индивида, в сравнение с руския комунизъм ".

Всичко това е непосредствено предизвикателство за правилата на Европейски Съюз. Подобни полезности са в основата на външната политика и “меката сила”, с която си служи блока. Резултатът е елементарен. Европейски Съюз е все по-открит за обвинявания в двуличие, което по едно и също време накърнява неговата морална легитимност и в това време би могло да породи подозрения в бизнеса дали може да се довери на правните системи в блока.

Член 7 може и да послужи за ефикасен паник бутон в случаи на ясна военна офанзива, само че се оказва много непълен за излаз от “сивата зона”, основана от Унгария, Полша и България, в които ръководещите се стремят да засилят контрола си върху правосъдната власт.

….

Последните събития в България въплъщават заплахата от безучастие, когато става дума за основополагащите правила на съюза. Притесненията за ръководството на страната се усилиха фрапантно това лято, когато в локални медии бяха оповестени фотоси на спящия господин Борисов с револвер на нощното шкафче.

Втора фотография демонстрира две златни кюлчета и пачки от банкноти по 500 евро, за чиято стойност се счита, че възлиза на към 1 милион евро. Борисов удостовери достоверността на първата снимка, само че за другите твърди, че са манипулирани. Въпреки това, фотосите се запечатаха в публичното схващане.

България и прилежащата й Румъния са обект на прецизен мониторинг, откогато се причислиха към блока преди 14 години. Този механизъм бе особено основан за тях заради опасенията на Европейски Съюз, че страните не са подготвени за участие.

Кризите другаде отклониха фокуса на Европейски Съюз от България и нерешените проблеми с върховенството на закона. Редица анализатори настояват, че кохезионните фондове на Европейски Съюз са съдействали за облагодетелстване на група предприемачи, близки до властта. Правителството в София твърди, че има доверието на Брюксел и е следило интервал на непоклатимост и развиване на инфраструктурата.

" Борбата с корупцията е един от целите на кабинета. Нашите закони за битка с корупцията се основават на най-хубавите законодателни практики в Европейски Съюз ", показва за " Financial Times " представител на кабинета.

Господин Борисов интензивно заобикаля неприятности със своите сътрудници в Европейски Съюз. За разлика от Варшава и Будапеща, той не се разгласи срещу останалите водачи, не се е отдал на идеологически диспути за миграцията и политиката за еднаквост, даже когато се е поддавал на социално-консервативни настроения вкъщи. Но това лято избухнаха митинги, откакто основният прокурор, съдружник на Борисов, нахлу в офисите на двама чиновници на президента Румен Радев, който влиза в спорове с премиера.

Без изключително да са се трогнали от демонстрациите, господин Борисов и партията му ГЕРБ прокараха спорни ремонти в конституцията, които щяха да усилят властта на основния прокурор и биха понижили тази на президента и правосъдния министър.

Нели Куцкова, някогашен ръководител на Съюза на българските съдии, разказва просвета на заплашване и напън върху съдии, които издават присъди, непопулярни измежду политическите медиатори:

" Най-влиятелните хора в ГЕРБ не са осведомени с главните правила на господство на закона ".

Превод и редакция: Джесика Вълчева

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР