Когато боледуваме, количеството на основни вещества в организма ни се

...
Когато боледуваме, количеството на основни вещества в организма ни се
Коментари Харесай

Нисък хемоглобин – какво значи и какво подсказва

Когато боледуваме, количеството на съществени субстанции в организма ни се трансформира. Именно това подсказва, че нещо с нас не е наред – отвън норма е, и следва да бъдат взети ограничения.
Хемоглобин – какво значи
Едно от веществата, които дават сигнал за здравословна неправда, е хемоглобинът. По създание това е белтък, формиран от два обособени белтъка – хема и глобин, който е съществена част от еритроцитите. Еритроцитите са по-известни с името червени кръвни телца, като точно те придвижват О2 до всички органи и тъкани на организма ни. А задачата на хемоглобина е безусловно да служи като каросерия или ремарке, в които се сипва кислородът, който се придвижва от алените кръвни телца. Хемоглобинът е и веществото, което оцветява кръвта ни – по тази причина артериалната кръв е яркочервена, защото е богата на хемоглобин. Обратно, венозната е богата на въглероден диоксид и цветът става пурпурен.
Хемоглобинът бива и разнообразни типове – общо четири на брой, които образуват този белтък като едно цяло. Основните са известни като А1 – НbА1 (α2β2), А2 – HbА2 (α2δ2), F – HbF (α2γ2) и α2ε2. Първият, т.е. А1 – НbА1 (α2β2) е главният и образува над 96% от общия хемоглобин. Вторият, т.е. А2 – HbА2 (α2δ2) съставлява единствено 2% от общия хемоглобин. Третият и четвъртият хемоглобин са така наречен фетален и зародишен. Реално четвъртият хемоглобин го има единствено до момента в който към момента сме в корема на майката, а третият е в огромна количество при раждането ни – над 80%, само че единствено след 1 година живот към този момент пада до към 2%, а когато преминем детството понижава още.
Нисък хемоглобин
При мъжете, естествените стойности на хемоглобина са 135 – 180 грама на литър кръв. При дамите, естественото равнище е малко по-ниско – 120 – 160 грама на литър кръв. Ако сте по-близо до долната граница, това е признак за лека анемия. Паднете ли до към 90 грама на литър кръв, анемията се характеризира като умерена, а под 60 грама на литър кръв към този момент приказваме за тежка анемия.
За страдание, ниският хемоглобин може да бъде признак и на други заболявания. Ниският хемоглобин може да демонстрира:
рак
левкимия
хронична бъбречна непълнота
цироза
Болест на Ходжкин
желязнодефицитна анемия
витаминозна анемия
таласемия
натравяне с олово
наедрял далак
васкулит
кървене – външно или вътрешно
За слагане на точна диагноза е нужна преценката на лекар-специалист, като равнището на хемоглобина не е единственият индикатор, който подсказва съответната болест – броят на алените кръвни телца и за какво той е по-нисък от естественото (дали тъй като организмът по принцип създава по-малко еритроцити или ги унищожава по-бързо, в сравнение с ги произвежда) също са от значително значение.
Гликиран хемоглобин
Гликираният хемоглобин или HbA1c не действително съставлява обособен тип хемоглобин. Това в действителност е единствено един аспект на хемоглобина, а точно – какъв брой глюкоза (захар) е пренасял хемоглобинът посредством кръвта ни. Гликираният хемоглобин е доста прецизен индикатор какво е било равнището на кръвната ни захар в продължение на месеци, а проучването му оказва помощ да се открие дали пациентът не страда от диабет. Освен това, при към този момент диагностицирани с диабет хора, проучването дава визия какъв брой добър надзор има върху заболяването, тъй като се вижда по какъв начин се е движила кръвната захар т.е. какъв брой е спазвал нужната диета болният.
Симптоми на невисок хемоглобин
Дали равнището ви на хемоглобин е обикновено или не може да се откри сигурно единствено с кръвен тест. Но признаци на понижението му може да са:
перманентна отмалялост и уязвимост – поради неналичието на задоволително О2 в организма
бледа кожа
по-бял цвят на венците
задуха и болки в гърдите
сърцетуптене
звук в ушите
главоболие
студени ръце и крайници
При някои положение няма по какъв начин да си набавите задоволително хемоглобин без лекарства, само че посредством храна можете да помогнете на организма си, в случай че не страдате от характерно заболяване. Богати на желязо храни като говеждо, телешко, зелени салати, изсушени плодове и ядки оказват помощ за повишение на хемоглобина.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР