Когато бившият шеф на Ferrari Лука Кордеро ди Монтедземоло се

...
Когато бившият шеф на Ferrari Лука Кордеро ди Монтедземоло се
Коментари Харесай

Бърз и елегантен като Ferrari, но по релсите

Когато някогашният началник на Ferrari Лука Кордеро ди Монтедземоло се обажда на своя сътрудник и другар Диего каузи Вале през 2006 година и му предлага да основат компания за ръководство на високоскоростни влакове, приятелят му го пита какво е пил предходната вечер.

12 години по-късно двамата италиански бизнесмени и техните съинвеститори, които влагат 1 милиарда eвро от личните си пари в рисковия стартъп, наименуван Italo, се готвят да осъществят облага от първичното обществено предложение на компанията на фондовата борса в Милано.

" Продаваме 40%, с цел да възстановим част от голямата инвестиция, само че резервираме останалите 60%, с цел да имаме мощно наличие в бъдеще ", споделя пред Reuters ди Монтедземоло, който е създател и президент на Nuovo Trasporto Viaggiatori (NTV). Именно тя оперира най-луксозният и съвременен трен на Апенините - Italo.

Трудният път към триумфа

 Дългогодишният началник на Ferrari Лука ди Монтедземоло е измежду най-успешните италиански предприемачи
Източник:

Дългогодишният началник на Ferrari Лука ди Монтедземоло е измежду най-успешните италиански предприемачи

Компанията е първият частен съперник на държавната Trenitalia, потегля от нищото, а пътят напред е изпълнен с проблеми. На NTV са й нужни 6 години, с цел да пусне първия си трен по релсите, би трябвало да преодолее редица регулаторни трудности, измежду които и яростното опълчване на държавния жп колос Ferrovie dello Stato (собственикът на Trenitalia, б.р.), като част от борбите им приключват в съда.

Компанията рискува да се разпадне и е принудена да стартира нарастване на капитала, с цел да се избави. През 2016 година тя най-сетне стопира да бъде на загуба.

" Трябваше да вложим много пари, с цел да купим влакове, да наемем хора, да харчим за образование, преди да продадем първия си билет... гледайки обратно, направихме знамение ", споделя ди Монтедземоло.

Но всичко това наподобява към този момент е в предишното: през 2017 година съвсем 13 млн. души са пътували с лъскавите червени влакове на Italo, приходите са се нараснали с 1/4, а главната облага е скочила с 64% на годишна база.

Бързо и първокласно пътешестване

 Italo се движи приблизително с към 300 км/ч
Източник:

Italo се движи приблизително с към 300 км/ч

На Апенините Italo е прочут като " Влакът на Ferrari ", тъй като е доста бърз, грациозен и червен. С оптималната скорост от 360 км/ч, той изминава 600-те километра от Милано до Рим за към 3 часа.

Удобствата са многочислени: пасажерите могат да се насладят на първокласни кожени седалки, смарт тв приемници в облегалките, безжичен интернет, безвъзмездна телевизия и филми (влакът си има даже и киносалон), както и топла храна.

Стартирайки през април 2012 година, високоскоростният трен свързва Милано и Неапол с междинни спирки в Болоня, Флоренция и Рим. Маршрутът сред Рим и Милано е най-оживеният в Италия, защото свързва столицата с икономическия и финансов център на страната.

Пътуващите се възползват от съвременен високоскоростен трен и конкурентни цени, както и стандарти на обслужване, които доста превъзхождат тези в държавните железници.

 Луксът и удобството са част от всяко пътешестване с Italo
Източник:

Луксът и удобството са част от всяко пътешестване с Italo

Italo e следващият образец за изгодата от конкуренцията - с помощта на него държавната Trenitalia също усъвършенства услугите си.

Растеж с пари от борсата

Компанията чака да приключи предлагането на акции до февруари, съгласно пазарните условия и утвърждението на регулаторите.

Потенциалната волатилност към парламентарните избори в Италия на 4 март може да забави издаването с няколко седмици или месеци, само че няма да провали проектите за обществено предложение, твърди някогашният началник на Ferrari.

Както ди Монтедземоло, по този начин и основният изпълнителен шеф Флавио Катанео, който възнамерява да резервира личния си дял от 5% в компанията, считат, че Italo генерира задоволително свободни парични потоци за финансиране на проектите за напредък.

 Самият ди Монтедземоло от време на време се възползва от удобствата на влака си
Източник:

Самият ди Монтедземоло от време на време се възползва от удобствата на влака си

Компанията, която е с главен марж на облага от към 35%, би трябвало да се преглежда като инфраструктурна компания с предвидима цена, съобщи Катанео.

Никой от двамата мениджъри не разяснява вероятната оценка за сдружението. Но утвърденият мандатът за назад изкупуване на акции допуска оценка от към 2 милиарда евро.

През предходната година издаването на облигации на стойност 500 млн. евро притегли 4 пъти по-голямо търсене. Italo даде обещание да изплати сред 50 и 70% от чистите облаги като дивиденти през идващите 3 години.

" Пазарът ще дефинира цената. Ако ни хареса, ще продаваме, в случай че не, нямаме никакво обвързване ", сподели Катанео.

Разширяване с взор към чужбина

 Италианският предприемач е визионер, чийто взор постоянно е ориентиран към бъдещето
Източник:

Италианският предприемач е визионер, чийто взор постоянно е ориентиран към бъдещето

Компанията желае да бъде подготвена за по-нататъшно разширение в Италия, само че и да изнесе своя бизнес модел в чужбина, откакто влязат в действие нови правила на Европейски Съюз, които ще отворят пътническите жп мрежи за конкуренция и ще основат обединен пазар от 2020 година

Превозвачът неотдавна поръча 17 нови влака EVO на френската Alstom, без да издаде нов дълг, увеличавайки преносимия си състав до 42 влака. Това е част от подготовката за нови направления, като известната връзка Торино-Венеция, която ще бъде пусната през май.

Всичко това е в интерес на пасажерите, които се любуват на транспортна услуга от най-високо качество.

" Новите италиански високоскоростни влакове Italo дават тъкмо това, което желаете за междуградско пътешестване: удобни седалки и положително обслужване на борда при съвсем 200 благи в час (322 км/ч), без нито едно от безпокойствата при пътуванията със аероплан на къси дистанции.

Новият Italo съставлява най-хубавото при високоскоростните железопътни пътувания и е наслаждение, което би трябвало да изживеете ", написа известният публицист и странник Ед Пъркинс във в. Chicago Tribune.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР