Когато бил на 16 години Чанс Аммират от Маями за

...
Когато бил на 16 години Чанс Аммират от Маями за
Коментари Харесай

Младеж показва какво е станало с белия му дроб след година пушене на вейп

Когато бил на 16 години Чанс Аммират от Маями за пръв път пробвал електронни цигари.

Чанс, който учи във Флоридския интернационален университет, се опитвал да води здравословен метод на живот и бил уверен, че вейпингът би бил превъзходен сурогат на никотина. Започва да пуши по капсула Juul дневно или два – без да знае, че това е еквивалентно на 10 елементарни цигари дневно.

Дълго време на момчето му се коствало, че рекламата не лъже и че вейпингът в действителност е изцяло безвреден. Проблемите почнали след година и половина.

Аммират прекарва по-голямата част от нощта без да може да заспи поради болежка в лявата си страна, само че не придава огромно значение на това, решавайки, че е настинал или е разтегнал някой мускул.

Приятелка му предложила да отидат на боулинг, надявайки се, че това ще развесели Чанс, само че с всеки минал час на момчето му ставало все по-зле. Дори седенето на корав пластмасов стол било мъчително.

Той споделя: „ Спомням си, че тя ме накара да се разсмея и имах възприятието, че гърдите ми се свиват, като че ли получавам инфаркт. “

Тогава младежът схванал, че трябвало незабавно да отиде в болничното заведение. Там го чакали неприятни вести – внезапно момчето се оказало заобиколено от цели седем хирурзи. 

„ Когато видиш седем хирурзи, незабавно се плашиш извънредно “, признава Чанс. „ Първото нещо, за което си помислих, беше: в този момент ще кажат, че ми остават пет дни живот. “

Вместо това на Аммират било казано, че левият му бял дроб е отказал и незабавно бил откаран в операционната зала, с цел да слагат тръба в дроба му.

Чанс бил в потрес – не е имал други признаци като кашлица или хрипове и споделя, че диагнозата била  „ изцяло неочаквана “.

Вейпингът провокирал импровизиран пневмоторакс – струпване на въздух в плевралната празнина. В някои случаи може да докара до намаление на кръвното налягане, хипоксия и в последна сметка сърдечен арест, в случай че пациентът не бъде лекуван в точния момент.

Според Чанс въобще нямало по какъв начин да раззбере какво се случва: до злощастната заран в понеделник той въобще не е имал никакви здравословни проблеми. Никога не кашлял и не се давел. Всичко било наред или най-малко по този начин си мислел.

Първо, лекарите сложиха дренаж в гърдите му, който изпомпвал непотребния въздух. След това създали пълноценна интервенция за рестартиране на белите дробове.

„ Хирургът сподели: каквото и да си пушил, е оставило тези черни петна по белите ти дробове “. 

След процедурата лекарите споделили, че макар че Чанс е отвън заплаха, може да му отнеме години, с цел да се отърве от петната и даже тогава няма да има гаранция, че те ще изчезнат изцяло.

Преди това Аммират било сигурен, че това в никакъв случай няма да му се случи. Момчето за първи път пробвало електронни цигари на 16-годишна възраст, вярвайки, че е доста по-безопасно от елементарните цигари.

„ Всички го правеха и никой не сподели, че води до пристрастяване. Изглеждаше, че електронните цигари са радикално разнообразни от стандартните и можете да ги пушите единствено понякога, да вземем за пример, с цел да се справите със напрежението, – споделя Чанс – Всички смятаха, че Juul е съвършен – че няма да има последици, няма да навреди на здравето. “

Младежът в този момент има вяра, че е негов дълг да убеди и другите да откажат цигарите, както елементарните, по този начин и електронните.

„ Не позволявайте да стане по-лошо – апелирам, спрете – в действителност, апелирам ви. Толкова е ужасно. “, написал той в обществените мрежи.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР