Когато беше оповестено името му, журналистите изпаднаха в суматоха -

...
Когато беше оповестено името му, журналистите изпаднаха в суматоха -
Коментари Харесай

В Германия малцина знаят името на главния прокурор. Защо?

Когато беше оповестено името му, публицистите изпаднаха в блъсканица - започнаха трескаво да търсят информация за него. Оказа се, че за 20 години доктор Петер Франк е направил впечатляваща кариера в правната система на Бавария - последно като основен прокурор на Мюнхен, и то настрана от вниманието на медиите.

Най-младият основен прокурор в Германия

" Не мога да си показва по-подходящ ", сподели тогава баварският министър на правораздаването Винфред Баусбак. Репутацията му е толкоз безупречна, че даже и в Социалдемократическата партия не възразиха против това Петер Франк да заеме поста - знае се, че в тази федерална провинция обичайно ръководи Християн-социалният съюз (ХСС). И след единомислещото утвърждение на кандидатурата му в Бундесрата Петер Франк стана най-младият основен прокурор в историята на Федералната република - на 47 години.

Петер Франк пое поста след скандал - неговият предходник Харалд Ранге бе уволнен след отправянето на обществени обвинявания към държавното управление в " неприемлива интервенция в независимостта на правораздаването ". Преди това Ранге упрекна уеб страницата netzpolitik.org, разгласил на два пъти фрагменти от конфиденциален отчет на Федералната работа за отбрана на конституцията (вътрешното разузнаване), в разпространението на държавни секрети. 

Предишният основен прокуро Харалд Ранге беше уволнен от правосъдния министърСнимка: picture-alliance/dpa

На най-високо политическо равнище обаче тогава беше преценено, че упреците в държавна измяна са прекомерни, следствията против публицистите от уеб страницата бяха прекратени и до момента в който мнозина се питаха как изобщо е било позволено това посягане против свободата на словото, министърът на правораздаването Хайко Маас уволни Ранге, така като доверието сред тях бе разрушено.

Подобно на своите прародители, Петер Франк също върви с персонална защита, защото основният прокурор е считан за заплашен: през 1977 година бе осъществено нападение против тогавашния основен обвинител на Федерална република Германия Зигфрид Бубак: той беше убит от терористичната формация " Фракция Червена войска ". Що се отнася до биографията на Франк, медиите са единомислещи, че е като по учебник - приключил висшето си обучение с отличие и поредно израснал в професионален проект.

Защита на страната - главната задача на основния прокурор

Новоизбраният основен прокурор афишира за своя основна задача битката с десния екстремизъм. Той е безапелационен, че " в Германия не могат да съществуват терористични организации като " Националсоциалистически незаконни " (NSU), които в продължение на години правят безнаказано убийства.

Основната задача на Франк е отбраната на страната - федералната прокуратура дава отговор за обвиняванията към хипотетичните терористи и за санкционирането им. Наред с десния и с левия екстремизъм, обект на следствия са и ислямистите - като завърналите се в Германия някогашни бойци от " Ислямска страна ".

Така да вземем за пример през през 2019 година немският основен прокурор е разследвал 15 пъти по-често против ислямисти, в сравнение с против десни екстремисти, осведоми " Шпигел ". Ислямистки стимулираните каузи през тази година са били 231, дясноекстремистките - 15, а лявоекстремистките - единствено пет.

Юли 2018: протестиращи в Мюнхен преди произнасянето на присъдите в правосъден развой против дясноекстремистката терористична организация " Националсоциалистически незаконни " Снимка: Christian Mang/IMAGO

Основният закон на Германия тъкмо регламентира кои типове закононарушения са обект на следствия от страна на федералната прокуратура. Това са геноцидът, нарушаващите интернационалното право закононарушения против човечеството, военните закононарушения, други дейности, ориентирани против мирното взаимно битие на народите, както и отбраната на страната. Към закононарушенията, засягащи отбраната на страната, се числят наред с другото участието в някоя немска или задгранична терористична организация, само че също по този начин - шпионажът и държавната измяна. При всички случаи решаващото е дали закононарушението е от така наречен " особена значителност ".

Без непотребен звук

Името на Петер Франк несъмнено не участва интензивно в немските медии - евентуално отново заради нежеланието му да подвига звук към себе си и да дава изявленията. От това обаче въобще не следва, че федералната прокуратура бездейства. Едно от последните ѝ разкрития (от декември 2022 година) бе заговорът на така наречен " Граждани на Райха " за държавен прелом в Германия. През януари т.г. пък за първи път за геноцид против язидите на пожизнен затвор бе наказан някогашен войник от " Ислямска страна ".

От година насам във Федералната прокуратура в Карлсруе са назначени в допълнение деветима адвокати, натоварени с следствията на тежки закононарушения, свързани с войната в Украйна. " Военните закононарушения на съветските войски би трябвало да бъдат разкрити и на причинителите да бъде потърсена отговорност. Поради това ръководещата коалиция покачва потенциала за следствие на основния прокурор ", обоснова отпуснатите на прокуратурата спомагателни средства зеленият народен представител Бруно Хьонел.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР