Когато банките им отказвали заем, те се обръщали към него

...
Когато банките им отказвали заем, те се обръщали към него
Коментари Харесай

Схемата на Стоян Александров желязна – пари се дават на проверени хора и срещу ипотека

Когато банките им отказвали заем, те се обръщали към него и се съгласявали на изискването му - 18% рента на година После теглели от други, с цел да му се издължат, другояче оставали без апартамент
При едно и също наложително изискване е давал заеми починалият някогашен финансов министър Стоян Александров, чието име бе върнато в общественото пространство от сина му Петър. Младият мъж е в ареста с обвиняване, че е умъртвил един от длъжниците на татко си - Кирил Русев.

Условието на Александров било непоклатимо - заем единствено против ипотека. Това разкриват длъжници, някои съумели да върнат парите, други изгубили парцелите си. Другото условие било, че пари на инцидентни хора не са дават. Бившият банкер обичал да работи с тествани и предложени му молители. Така от 2002 до февруари 2015 година съумява да раздаде заеми в размер на 541 000 лв., 1 693 160 $ и 3 738 600 евро на общо 61 души с най-различни специалности, финансово състояние и възраст и от най-различни места - София, Пловдив, Бургас, Варна, Видин и Царево.

Повечето от тези хора съвсем не го познават, виждали са го единствено по един път - най-много, когато поставят автограф под контракта за ипотека, когато против парцел вземат някакви пари.

Сумите също са разнообразни - от 20 хиляди лв. до 300 - 400 хиляди евро

Сред кредитираните от него има строителни предпримачи, чиновник на Министерство на вътрешните работи, сервитьор, барман, автомонтьор, предприемачи, брокери, някогашни сътрудници на Александров. Имотите, които те ипотекират, също са разнообразни - гарсониера в “Красна поляна ”, вили в “Бояна ” и “Симеоново ”, жилища на ул. “Граф Игнатиев ” и в кв. “Лозенец ” - кой каквото има.

В множеството случаи лихвата е 18%, в други няма рента, или по-точно тя е скрита. Например вземаш 50 хиляди лв. за 6 месеца, след приключване на периода с изключение на тези пари връщаш и още 4020 лв., авансово контрактувани. Или вземаш 200 хиляди евро за 6 месеца, като лихвата е изчислена на 18 хиляди евро за периодо. Трети образец - 50 хиляди евро за година с рента 12 хиляди евро. При всеки друго.

В интерес на истината множеството пари са превеждани по банков път, като кредитополучателят авансово е откривал сметка в банката, в която е работил Александров.

Действал е постоянно по един метод - отпуска желаните пари наложително против ипотека на парцел, и то на тествани хора, държал е да ги види и реши.

Жена от Пловдив с незначителен бизнес кандидатства през 2002 година за заем от банка, чието име към този момент не помни, само че пък си спомня, че неин шеф е бил Александров. През 2002 година обаче процедурата по отпущането на парите била дълга и не всеки път водела до приемане на нужните средства. Така тя се срещнала с Александров. В оня интервал банките не дават елементарно заеми и евентуално точно от това се възползва някогашният финансов министър. При срещата им в неговия кабинет в банката той ѝ предлага заем. Жената получава 20-30 хиляди лева, като в подмяна ипотекира търговски комплекс. През 2004-а съумява да му се издължи, взимайки заем от банка.

Сценарият се повтаря и при различен дебитор на някогашния финансов министър - Анатоли А., който през 2003-а посещава банка “Токуда ” с желанието да получи заем. Оттам непосредствено му изясняват, че процедурата е тромава, надали ще провиснал парите и непосредствено го насочват към Александров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР