Когато бъде пуснат новия водопровод до Перник, по него ще

...
Когато бъде пуснат новия водопровод до Перник, по него ще
Коментари Харесай

Екоминистърът и кметът на Перник влязоха в режим на обяснения за водата в града

Когато бъде пуснат новия тръбопровод до Перник, по него ще минават 400 хиляди кубични метра вода, а настрана по график за месеца са обезпечени 800 хиляди от бент. „ Студена “. Така общо градът ще получи 1,2 млн. кубика вода за питейни потребности. От април по водопровода ще се пусне още по-голямо количество – 800 хиляди кубика. За съпоставяне, съгласно плановете на ВиК операторите за предходната година през март и април Перник е употребил 1 млн. кубика вода за питейни потребности, и то без да е имало режим на водата. Така че обезпечените им количества в този момент би трябвало да са им изцяло задоволителни. Това обясниха от министерството на околната среда във връзка изказванията на кмета на Перник Станислав Владимиров, че министър Емил Димитров не желае да пуска задоволително вода на града.

Освен това ВиК Перник доста са се забавили с документите и са подали заявление за водоползване от новия тръбопровод с над месец забавяне – едвам на 13 март. Освен това половината документи са подадени без подписи.

Аз съществено се възнамерявам дали да не дам под съд този министър, който е на този пост към този момент няколко месеца и още не е схванал какви са пълномощията на другите управляващи, сподели пред „ 24 часа “ кметът на Перник Станислав Владимиров. „ Кметът няма пълномощия над ВиК сдружението, чийто принципал е Министерство на регионалното развитие. Вярно е, че би трябвало да утвърдя режима на водоподаване, който ВиК сдружението ми е предложило и аз съм го направил. Затова че сдружението е закъсняло да изпрати настояването си за смяна на водоподаването до Министерство на околната среда и водите не мога да нося отговорност. Ако Емил Димитров има някакво персонално отношение към мен, ще го понеса, само че за жалост той обикаля по тв студията и непрестанно бърка кой какви отговорности носи “, сподели Владимиров.
Кметът изясни, че тръбата за рилската вода е към момента в развой на изпитване, което също е работа на локалното ВиК и на възложителя на тръбата – икономическото министерство. Първоначалната концепция да се спре подаването на вода от язовир „ Студена “ когато по тръбата потече рилската вода, е изоставена след началото на изключителното състояние и в този момент желанието е водата от язовир „ Студена “ да продължи да зарежда Перник. Това ще обезпечи по-смекчен режим на водата, която ще се стопира единствено нощно време. От през вчерашния ден в града вода има към този момент от 12 до 22 часа вместо както преди единствено от 16 до 22 часа.

Според министър Емил Димитров сега за Перник се подава вода през долния изпускателен кран, който не би трябвало да се пуска.
„ Колкото до долния или горния изпускателен кран, този кран се ръководи от ВиК Перник и въпросът не би трябвало да се насочва към мен. В края на краищата на съвещанията на кабинета той седи до районния министър, за какво не я попита какво е ситуацията “, сподели още Владимиров.

Изпитванията на водопровода от Мало Бучино са почнали през вчерашния ден и се чака до петък да приключат. След което по него ще може да се пусне вода. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР