Когато бъде построен тунел Железница ще е два пъти по-дълъг

...
Когато бъде построен тунел Железница ще е два пъти по-дълъг
Коментари Харесай

Две чужди компании обжалват избора на Джи Пи за строител на тунела "Железница"

Когато бъде издигнат тунел " Железница " ще е два пъти по-дълъг от настоящия рекордьор - " Витиня " на автомагистрала " Хемус " (на снимката)

© Юлия Лазарова Още по тематиката
" Джи Пи груп " ще строи тунел " Железница " против 185 млн. лв.

" Главболгарстрой " и " ПСТ груп " са определени за реализатори на двата метода към тунела. Това е следващ търг с всеобщо премахване на претенденти
8 авг 2018
През август ще бъде пуснат търгът за сектора от " Струма " през Кресненското дефиле

Предстоят и процедурите за 137 километра от автомагистрала " Хемус "
19 юли 2018
За археология по трасето на газовата връзка с Гърция ще бъдат заделени 3 млн. лева

Финансирането от " Ай Си Джи Би ", половината от която се държи от БЕХ, е двойно по-голямо от годишната държавна дотация за разкопки
21 май 2018
Пътища 2.0 - какво се строи в този момент и какво следва

Изпълняват се планове за 1.4 милиарда лева и следва сключването на контракти за още толкоз
7 май 2018 Две тъжби са подадени против решението на Агенция " Пътна инфраструктура ", с което на 6 август " Джи Пи груп " бе определена за строител на тунела " Железница " по автомагистрала " Струма " - от гръцката " Актор " и от консорциум " Тодини България " с водещ сътрудник италианската " Тодини конструционе дженерале ". Чуждестранните компании са сезирали Комисията за защита на конкуренцията надлежно на 16 и на 17 август, като тъжби могат да се подават до края на работния ден на 17 август. Така на процедура няма да може да се подпише контракт с " Джи Пи груп ", която завоюва търга за тунела с оферта от 185 млн. лева без Данък добавена стойност. До крайния стадий на класирането бяха позволени единствено 4 от 13 претендента.

Традиционно българските компании се въздържат от обжалване, с цел да не настройват против себе си ръководещите, от които зависи разпределението на всички пътни поръчки. За задграничните претенденти този мотив не е главен. Иначе всеобща техника е отстраняването на претенденти, с цел да се стигне до обичания сега строител на властта.

Поне няколко месеца закъснение

Дори Комисия за защита на конкуренцията да отхвърли жалбите и да няма възражения от други отпаднали претенденти, " Актор " и ДЗЗД " Тодини България " може да апелират решението на антимонополния орган и в съда.

Засега няма информация за постъпили тъжби към избора на реализатори за пътните подходи към тунела. За северния, който е с дължина едвам 720 метра, победител е ДЗЗД " Железница север " с участници " Главболгарстрой ", " ГБС - Инфраструктурно строителство " и " Главболгарстрой интернешънъл ". Поисканата цена тук е 29.9 млн. лева без Данък добавена стойност. Дългият 1400 метра пътен сектор на юг от оборудването пък бе извоюван от " ПСТ груп ", чиято оферта е 18.4 млн. лева без Данък добавена стойност.

Тунелът " Железница " би трябвало да бъде приключен най-късно до 2023 година дружно с цялата автомагистрала " Струма ". В противоположен случай България ще загуби европейското финансиране за нея и даже ще се наложи да връща пари на Брюксел.

Защо са отстранени " Актор " и " Тодини "

Гръцката оферта за построяването на тунел " Железница " е отхвърлена от оценителната комисия на АПИ още на стадий разглеждане на техническото предложение. Причината е банална - противоречие с поставените от възложителя условия. По съответно показаният от участника линеен график за частта " планиране " планува геотехническите проучвания да се вършат от 5-я до 10-я месец от контракта, а всички планови елементи, зависещи от резултатите от тях, са заложени да се извършват до края на 4-я месец, т.е. преди началото на самите проучвания. Освен това от " Актор " не са предложили съответни технологии за строително-монтажните работи, както са поискали от АПИ.

При " Тодини " пък причина за отстраняването е, че не са показани доказателства за опита на ръководителя на екипа. Изисква се той да е работил по строителството на нов тунел с габарит най-малко 25.5 метра.

Какво ще се строи

Тунелът " Железница ", който ще се намира в региона на Симитли, ще бъде с дължина 2 км, което го прави съвсем двойно по-дълъг от настоящия рекордьор в България " Витиня " по автомагистрала " Хемус ". Заради сложността на оборудването в началото се предвиждаше строителството му да продължи 1400 дни. Досегашните провали на процедурите за избор на реализатор обаче понижиха този период на 1000 дни.

До края на август се чака да бъде оповестена и публичната поръчка за другия проблематичен сектор от автомагистрала " Струма " - трасето през Кресненското дефиле. Според утвърждения план придвижването в едната посока ще се прави по съществуващия път Е-79 (който ще се ремонтира), а в противоположната - по нов, който ще минава източно от дефилето.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР