Когато антиядрената активистка Джунко Исогаи се включила в предизборната надпревара

...
Когато антиядрената активистка Джунко Исогаи се включила в предизборната надпревара
Коментари Харесай

Рекорден брой японки искат да станат депутати, но още ги карат да наливат саке

Когато антиядрената активистка Джунко Исогаи се присъединила в предизборната конкуренция в северния японски район Ниигата, това довело и до някои неуместни моменти: трябвало освен да държи спонтанни речи и да беседва с гласоподаватели, само че и да забавлява евентуалните си поддръжници.

" Искаха от мен да им сипвам саке, да им върша похвали и да се държа по метод, който не би бил противен за мъжете ", сподели пред " Ройтерс " 45-годишната Исогаи, майка на две тийнейджърки. " Все едно бях там, с цел да ги забавлявам. "

Такива обичайни предизборни практики - наблягащи на общуването лице в лице и персоналните връзки, са измежду многото бариери, пред които дамите са изправени, когато се опитат да влязат в японската политика, където господстваща роля играят мъжете, споделят претенденти и специалисти.

Сред другите спънки са неналичието на мостри за подражателство, обществените правила, ненасърчаващи дамите да приказват намерено, и бремето на напрегната работа на цялостен работен ден в общество, където от дамите се чака да дават отговор за домакинската работа, развъждането на деца и грижата за възрастните.

Министър-председателят Шиндзо Абе трансформира увеличението на броя на работещите дами в съществена политическа цел. Но господството на мъжете в политиката продължава.

Откакто Абе пое поста през декември 2012 година, по брой на дами парламентаристки Япония спадна на 164-о място от 122-ро в международната ранглиста от общо 193 страни. Неговата Либерално-демократическа партия (ЛДП) има по-малък % законодателки, в сравнение с основната опозиционна партия.

Изборите за горната камара на Народното събрание на 21 юли ще са първото гласоподаване в народен мащаб след приемането на закон за паритет на половете, в който са заложени необвързващите цели партиите да издигат идентичен брой претенденти от мъжки и женски пол. Рекордни 28 % от претендентите са дами. Но едвам 15 на 100 от претендентите на ЛДП са дами при 45 % в основната опозиционна мощ - Конституционно-демократическата партия (КДП).

Сакура Учикоши - работеща в Токио адвокатка, която се пробва да влезе в политиката като представител на земеделския регион Ниигата, е измежду претендентите на опозицията.

Традиционно Ниигата излъчва мощни дами в политиката, сред които някогашният министър на външните работи Макико Танака. В момента оттова има три дами опозиционни депутати.

Мрежа от контакти и известност

Учикоши, която за разлика от доста мъже в партията не се е издигнала от редови член, страда, тъй като е считана за външен човек. Тя е родена в Хокайдо и е направила кариера в Токио.

Това е внезапен контрастност с нейния противник от ЛДП Ичиро Цукада - роденият в Ниигата настоящ народен представител от региона, чийто татко също е бил парламентарист. " Това, че не съм разпознаваема, е препъникамък ", сподели Учикоши пред " Ройтерс " в изявление преди избирателен протест.

" Кандидатите мъже разполагат с мрежа от контакти и неналичието на такава за дамите, които се кандидатират за пръв път, усложнява нещата ", сподели тя и добави, че е признателна за поддръжката на трите настоящи дами депутати.

Политиците, изключително в ЛДП, нормално се издигат, тръгвайки от локалните препоръки, с цел да стигнат до Народното събрание, като паралелно с това си основават електорална база. Този път може да е сложен за дамите, от които се чака по-скоро да се грижат за фамилията си, в сравнение с да стискат ръце.

" Отделните хора би трябвало сами да си изградят мрежа от контакти ", сподели преподавателката Мари Миура от частния проучвателен университет Джочи (Sophia University). " Много дами, които би трябвало да пресечен кариерата си, с цел да отгледат деца, и се борят да запазят салдото сред работата и всекидневието, не могат да си разрешат сходна сила. "

Поддръжниците на Учикоши се надяват тя да се открои като свежа опция на Цукада, сподели Хироши Сасаки - академични учител и деятел, който е консултант в акцията й.

Репутацията на Цукада пострада, когато той се похвали, че непринудено е обезпечил план за автомагистрала в Южна Япония като " услуга " за Абе и финансовия министър Таро Асо. Той подаде оставка като зам.-министър в кабинета поради вдигналия се звук.

" Обикновено гласоподавам за ЛДП, само че този път мисля, че те ни баламосват и съм сърдит ", сподели 63-годишният пенсионер от Ниигата Сусуми, който не пожела да каже първото си име.

Съпругът на Учикоши, който е юрист, и подрастващият им наследник живеят в Токио по време на акцията, която беше открита публично на 4 юли. " Синът ми, наподобява, не осъзна, че аз просто би трябвало да остана в Ниигата ", сподели тя.

За разлика от дамите, споделят специалисти и политици, мъжете не са склонни да гледат на фамилните отговорности като на преграда пред влизането в политиката.

" Ако дамата е единствено стопанка, а мъжът ѝ се кандидатира, тя може да се грижи за дома ", сподели за " Ройтерс " водачът на КДП Юкио Едано. " За страдание бремето по развъждане на деца е по-тежко за дамите, по тази причина цената за кандидатиране е по-висока. "

Исогаи, която загуби като претендент за локалния законодателен орган на префектура Ниигата и поддържа Учикоши, сподели, че постоянно се усеща отговорна, че е пренебрегнала подрастващите си дъщери, с цел да взе участие в акцията.

" Като ги видя със скъсано копче, се усещам отговорна ", сподели Исогаи, която се е преместила в Ниигата от Фукушима след нуклеарното злополучие там през март 2011 година Нейният брачен партньор, който постоянно отсъства по работа, не е привикнал да прави домакинска работа, сподели тя. " Стане ли дума за предизборна акция, за мъжете е доста по-лесно ", сподели тя.

Застъпниците на дамите споделят, че по-голям брой дами депутати биха помогнали на Япония да се концентрира върху основни политики като грижата за децата, образованието и благосъстоянието.

" Аз самата съм работеща майка и проблемите на грижата за децата и възрастните са ми доста близки ", сподели Учикоши. " За да се даде приоритет на такива проблеми, се нуждаем от дами законодателки. " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР