Когато Анегрет Крамп Каренбауер пое през декември ръководството на управляващия

...
Когато Анегрет Крамп Каренбауер пое през декември ръководството на управляващия
Коментари Харесай

Вдигнаха мерника на Меркел

Когато Анегрет Крамп Каренбауер пое през декември управлението на ръководещия в Германия Християндемократически съюз, Ангела Меркел се зарече, че ще резервира за себе си канцлерския пост до 2021 година, когато изтича мандатът й. Позициите на Меркел обаче от ден на ден наподобяват отслабени, а вероятността тя да се задържи на поста си до набелязания период - все по-несигурна.

Въпросът за отдръпването на канцлера наподобява все по-актуален, като е обсъждан от политици от разнообразни елементи на политическия набор - както от Германската социалдемократическа партия, която е сътрудник в ръководещата в Германия огромна коалиция, по този начин и от средите на самата партия на Меркел.

Консервативни кръгове в Християндемократическия съюз напряко желаеха оставката на канцлера. Управлението на страната би трябвало да бъде поето незабавно от Анегрет Крамп-Каренбауер, настояха те в открит апел и предвидиха скорошно раздробяване на ръководещата коалиция и предварителни избори.

"Съюз за полезности " е група от мощно консервативни членове на ръководещата партия със мощно въздействие в нея. Искането за предварителната оставка на Меркел бе отправено в отворено писмо към нея от ръководителя на групата Александър Мич. "За ХДС ще е най-добре Меркел да се отдръпна от поста си и допустимо най-бързо да го съобщи на водача на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер ", съобщи той. Само тогава Германия можела да се снабди с нов политически кабинет, който да промени миграционната и икономическата политика на страната.

Според Мич това е неизбежно, защото огромната коалиция няма да издържи мандата си до дъно и ще се разпадне. Най-късно след локалните избори в източната част на Германия социалдемократите щели изоставен обединението и ХДС трябвало да е квалифициран за това.

Действително съществуват редица признаци, че социалдемократите ще се откажат от ръководещата коалиция, в случай че претърпят още някое разтърсване, а такова наподобява съвсем несъмнено. Решението им през 2018-а да влязат във властта бе мъчно. Още преди парламентарните избори те бяха оповестили, че няма да вземат участие в ръководството, тъй като са застрашени от обезличаване под мощната сянка на Меркел. Впоследствие се оказа, че не може да бъде образувано държавно управление, и с цел да не се стигне до нескончаема рецесия, социалдемократите най-после отстъпиха. Това им коства скъпо - откакто на вота през 2018-а реализираха исторически невисок резултат, от този момент известността им продължава да се свива и в някои изследвания партията им към този момент е на трето място в желанията на немските гласоподаватели, отстъпвайки на Зелените.

През идващите месеци се задават редица избори - за Европейски парламент, за районно държавно управление в Бремен в края на май и още няколко районни вота в източните провинции през есента. Според немските политически анализатори точно те могат да са катализаторът на разпадането на обединението и провеждането на изключителни избори.

Чисто теоретично, в случай че социалдемократите изоставен кабинета, това не води наложително до нови избори. Християндемократите и тяхната баварска посестрима - Християнсоциалният съюз, биха могли да образуват ръководеща коалиция със Зелените и "Свободните демократи ". Вероятността това да се случи обаче не е огромна заради две аргументи - първо, такава коалиция бе обсъждана след вота през 2018-а и изглеждаше съвсем действителна, само че в последна сметка договарящите не се схванаха и тя не се състоя. И второ, от този момент Зелените набраха известност и не биха пропуснали опцията да се снабдят с повече места в Бундестага.

При тази обстановка едно едва показване на социалдемократите на изборите през идващите месеци евентуално ще докара до рухване на държавното управление поради натиска от партийните членове групировката да излезе в съпротива. В управителните й кръгове въпросът за рухването на кабинета даже не е "дали ", а "кога ". "Не чакам обединението да преживее тази есен ", е изтъкнал човек от висшите кръгове в ГСДП, представен от "Политико ".

Ключово за решението на групировката ще е дали ще означи някакъв прогрес на идните вотове. През 2018-а тя получи 20.5 на 100 от гласовете и в този момент ще би трябвало да се показа най-малко малко по-добре. Само че прогнозите сочат противоположното. Затова прекосяването на властта към Крамп-Каренбауер, или АКК, както всеобщо я назовават, е на дневен ред. Според мнозина представители на ХДС колкото по-скоро това се случи, толкоз по-добре ще е за наследницата на Меркел. Ако сегашният канцлер доизкара мандата си до дъно, новата партийна лидерка може да бъде опетнена от несполуките на държавното управление, притесняват се те. И противоположното, едни предварителни избори ще й дадат опция да се обявява като притежател на новото за всички тези, които са отегчени от безкрайното ръководство на "Мути ".

Междувременно АКК си построява един по-консервативен, по-десен облик, който би трябвало да допадне на тези последователи на ХДС, които са разочаровани от прекомерното олевяване на партията. Пример за това е един скорошен случай. По време на карнавалните празненства в южната провинция Баден Вюртенберг тя си направи шегичка с трансджендър тоалетните, като сподели, че те са предопределени за тези, които "не знаят по какъв начин да пикаят - прави или седнали ". Шегата й провокира бурни рецензии от демократичните кръгове в Берлин, само че, наподобява, се хареса на ядрото на последователите на партията, чиито корени въпреки всичко са в западната част на страната. Самата АКК реагира умерено с коментара, че "германците са най-напрегнатите хора на света ".

Самата Меркел гледа благосклонно на изпълзяването на наследницата си от своята сянка. Показателно е, че вместо да отговори на пространното обръщение на френския президент Еманюел Макрон за потребността от подем в Европейски Съюз, тя остави тази опция на Крамп-Каренбауер, а по-късно изрази цялостна поддръжка за позициите й. Въобще наподобява, че в управлението на християндемократите царува естетика по въпроса за предаването на наследството, остава да се посочи датата. И още нещо - ще би трябвало да бъдат уверени в това редовите последователи на партията, две трети от които твърдо считат, че е належащо Меркел да изкара мандата си до дъно.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР