Когато американските войски и техните афганистански съюзници влязоха в Кабул

...
Когато американските войски и техните афганистански съюзници влязоха в Кабул
Коментари Харесай

Афганистанци продължават да обвиняват САЩ за нестихващата война

Когато американските войски и техните афганистански съдружници влязоха в Кабул през ноември 2001 година те бяха приветствани като освободители. Но след 17 години война, талибаните си възвърнаха половината от страната, ситуацията със сигурността е по-лошо от когато и да било и доста афганистанци упрекват непосредствено американците.

Съединени американски щати изгубиха 2400 боеца в най-продължителната си война и похарчиха повече от 900 милиарда $ за всичко - от военните интервенции до градежа на пътища, мостове и електроцентрали. Трима американски президенти дадоха обещание да донесат мир на Афганистан, било посредством увеличение, било посредством евакуиране на войски, посредством привличане на талибаните към договаряния или избягването на разговора с тях. Миналата година Съединени американски щати пуснаха " майката на всички бомби " върху комплекс от пещери, предава Българска телеграфна агенция.

Нищо от това не проработи. След години на фрустрация в Афганистан процъфтяват теориите на конспирацията, в това число тезата, че американците не са затънали в безкрайна война, а тъкмо по този начин са я възнамерявали.

Мохамед Исмаил Касимяр, член на афганистанския Висш съвет за мир, се учудва по какъв начин силите на Съединени американски щати и НАТО, които в един миг наброяваха 150 000 и се биеха един до друг със стотици и хиляди афганистански бойци, се оказаха неспособни да победят 10 000 талибани.

" Или не са желали, или не са могли да го създадат ", сподели той. Сега той подозира, че Съединени американски щати и съдружникът им Пакистан предумишлено са посели безпорядък в Афганистан, с цел да оправдаят продължаващото наличие на непознати войски (понастоящем наброяващи близо 15 000 войници) за да употребяват страната като бдителен пост, от който да наблюдават Иран, Русия и Китай.

" Те сътвориха пъкъл, а не парадайс за нас ", сподели той.

В Афганистан се популяризират сходни теории на конспирацията. След убийството предишния месец на авторитетния полицейски шеф на Кандахар, военачалник Абдул Разек, обществените медии бяха наводнени от фотоси и мнения с догатки, че той е станал жертва на американски скрит план. Неотдавнашните офанзиви, осъществени от вътрешни хора, при които афганистански бойци убиха свои съдружници от Съединени американски щати и НАТО, провокираха утвърждение в интернет.

" През 2001 година афганистанците чистосърдечно поддържаха идването на Съединени американски щати и на интернационалната общественост ", сподели Хамид Карзай, който беше избран за първи президент на Афганистан, два пъти беше преизбиран и ръководи до 2014 година

" В продължение на няколко години нещата вървяха сносно ", сподели той в неотдавнашно изявление и добави: " Тогава видяхме по какъв начин Съединени американски щати или трансформираха курса, или просто пренебрегнаха възгледите на афганистанския народ и изискванията, в които живеят афганистанците ".

Той хвърля виновността за продължаващата война върху неуспеха на Съединени американски щати да унищожи бунтовническите убежища в прилежащ Пакистан, върху бомбардировките на афганистанските села и домове и задържането на афганистанци при интервенциите.

Други упрекват пословично корумпираното държавно управление, което Карзай ръководеше повече от десетилетие и което всеобщо се счита за следващия горчив плод на американското навлизане.

" Всички пари, които са пристигнали в тази страна, са отишли при властимащите. Бедните не получиха нищо ", сподели Хаджи Акрам, който работи като надничар в Стария град на Кабул, опитващ се да изхрани фамилията си с близо 4 $ дневно, като прибавя: " Чужденците не усъвършенстват ситуацията. Те би трябвало да си вървят ".

И освен афганистанците мислят по този начин. Дори американският основен контрольор за възобновяване на Афганистан излезе с остра рецензия по време на тирада в Охайо по-рано този месец.

Джон Сопко уточни, че Съединени американски щати са похарчили 132 милиарда $ за възобновяване на Афганистан, което е повече от изхарченото за Западна Европа след Втората международна война. Други 750 милиарда $ са били изразходвани за американски военни интервенции, а Вашингтон е заречен по 4 милиарда $ всяка година за афганистанските сили за сигурност.

Какъв е резултатът?

" Дори след 17 години американски и съюзнически старания и великодушни финансови дарения Афганистан остава една от най-бедните, най-необразовани и най-корумпирани страни в света ", сподели Сопко и добави: " Както и една от най-размирните страни ".

Хамидула Насрат продава вносни тъкани на основния пазар в столицата на брега на река Кабул, миризлив поток, минаващ през задръстен с отпадъци трап. Той си спомня, че се е радвал на рухването на талибаните, които затворили неговото фотостудио, тъй като било неислямско.

" След талибаните чакахме нещо положително, само че вместо това от ден дневно става по-зле ", сподели той и прибавя: " Как по този начин суперсила като Съединени американски щати не може да спре талибаните? Това е въпрос, който всеки афганистанец си задава ".

Съединени американски щати и НАТО публично приключиха бойната си задача през 2014 година Оттогава талибаните правят съвсем ежедневни офанзиви против пропускателни пунктове в селските региони и координирани набези в огромните градове. Властите престанаха да разгласяват данни за жертвите по-рано тази година, определяйки ги като секретни. Междувременно клон на " Ислямска страна " прави повсеместни бомбени атентати против шиитското малцинство в страната.

Афганистанците, които наскоро са служили по фронтовите линии, се оплакват от дефектно снаряжение, незадоволително доставяне и подкрепления, които идват със забавяне и са неприятно въоръжени, в случай че изобщо се появят.

Тамим Дарвеш е служил в афганистанската войска близо пет години в южната провинция Хелманд. Тази година той излезе в отпуск и не се върна, заменяйки месечната си заплата от 180 $ за работа като надничар с доста по-малък приход. Той сподели, че бойният дух е в най-ниската си точка, като доста бойци симпатизират на талибаните.

Джавад Мохамади е служил повече от седем години в силите за сигурност до 2015 година, когато при разминиране стъпил на мина и е изгубил и двата си крайници. Бил е единствено на 25 години.

Той си спомня по какъв начин задграничните инструктори са му казвали постоянно да ревизира детектора си за метал, като го разлюлее върху парче метал, преди да навлезе в минното поле. Но когато уредът му отказал да работи, неговият афганистански пълководец му наредил без значение от това да го употребява.

" Казаха ми, че единствено с това разполагаме. Това са ни дали, просто би трябвало да го използваме ", сподели той.

Следващият път, когато отишъл с негоден апарат, стъпил на мина, която детекторът не разкрил.

" Усетих по какъв начин ме хвърли във въздуха. Погледнах и видях краката си до мен, имаше толкоз доста кръв. Извиках: " Моля помогнете ми ". /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР