Когато американската верига за търговия на дребно Costco отваря първия

...
Когато американската верига за търговия на дребно Costco отваря първия
Коментари Харесай

Тази компания детронира Coca-Cola като най-големия производител на напитки

Когато американската верига за търговия на дребно Costco отваря първия си магазин в Китай през 2019 година, освен пилетата на грил и понижените чанти Birkin притеглят големи тълпи от купувачи. Огнена алкохолна напитка с името Kweichow Moutai също се разпродава незабавно.

На цена от 1 498 юана, или 209 $ за половин литър, може да не наподобява като преференциалната договорка, която клиентите на Costco нормално търсят, само че в този случай несъмнено е.

Тази цена е доста по-ниска, спрямо другите места, където се продава Moutai, в случай че човек изобщо може да я откри. Луксозната алкохолна напитка е толкоз обичана в Китай, че се разпродава бързо.

Дори в изискванията на световна пандемия Kweichow Moutai - компанията, която създава едноименния алкохол, регистрира доста мощна година. Акциите й нарастнаха с към 70% на борсата в Шанхай през 2020 година

Компанията, част от която е държавна благосъстоятелност, е най-скъпата китайска компания отвън бранша на технологиите. Пазарната й капитализация е по-голяма от тази на четирите най-големи банки в страната.

В международен мащаб пазарната й стойност надвиши освен тази на други компании за алкохолни питиета, като Diageo и Constellation Brands, само че и на Coca-Cola, която дълго време беше най-големият производител на питиета по пазарна капитализация. Оценяваната на 2.7 трлн. юана, или 421 милиарда $, Kweichow Moutai има по-голяма пазарна стойност от Toyota, Nike и Disney.

Освен измежду китайската диаспора обаче, Moutai към момента на процедура е съвсем незнайна в чужбина. Компанията генерира към 97% от продажбите си в Китай, съгласно финансовите й доклади.



И по този начин, по какъв начин една компания, която продава продуктите си главно в една страна, в този момент коства повече от някои интернационалните колоси? И може ли Kweichow Moutai, която някои западняци разказват като "да пиеш течни бръснарки ножчета, " да успее в привличането на консуматори отвън Китай?

От историческа икона до знак на обществено състояние

Moutai има едно безпогрешно преимущество – това е националната напитка на Китай.

Moutai baijiu - алкохолната напитка, която компанията създава, е доста мощна и е определяна като „ огнена вода “ посредством 53-процентното си наличие на алкохол. Бутилките в червен и бял цвят от главния й артикул Feitian, или "Летящата самодива, " са запазена марка на китайските фирмени празненства и бизнес събития.

Известна като обичаната напитка на Мао Дзъдун и като "напитката на дипломацията, " тя е употребена по време на историческото посещаване на някогашния американски президент Ричард Никсън в Китай през 1972 година и още веднъж през 2013 година, когато китайският президент Си Дзинпин се срещна с американския си сътрудник Барак Обама в Калифорния.

На държавна вечеря през 1974 година държавният секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър споделя на бъдещия китайски водач Дън Сяопин: "Мисля, че в случай че изпием задоволително Moutai, можем да разгадаем всичко. "

"След това, когато се върна в Китай, би трябвало да предприемем стъпки по нарастване на производството й, " дава отговор Дън Сяопин, съгласно стенограмата от диалога.

Това, че е част от доста на брой в действителност огромни събития, запечатва марката в националното схващане, споделя пред CNN Business Бен Кавендър, ръководещ шеф на China Market Research Group, който я оприличава на Coca-Cola в това отношение.

"Това е същата причина, заради която от Coca-Cola се оправят толкоз добре от маркетингова позиция. Ако погледнете по какъв начин се популяризират през последните 50 години, те участват на процедура на всяко огромно събитие. Виждате Coca-Cola, когато пада Берлинската стена. Виждате реклами на Coca-Cola по Коледа. Мисля, че Moutai е тази марка за Китай и считам, че това частично изяснява за какво е толкоз известна. "



Според някои Комунистическата партия и напитката имат обща история още по-назад във времето. По време на „ Дългия марш “ на Червената войска в Китай през 30-те години на предишния век бойците дезинфекцирали раните на краката си с Moutai, съгласно китайските държавни медии.

Има даже информация, че червеноармейци „ се нокаутирали “ с напитката преди интервенция.

Днес на марката се обръща повече внимание като на знак на разкош, в сравнение с "червените " й корени. Някои консуматори даже я купуват, не с цел да я пият, а с цел да я запазят като инвестиция. Лимитираните серии кашони се колекционират и се оферират на търгове, като, съгласно аукционната къща Christie’s, за някои бутилки се заплащат по над 40 000 $.

Moutai е намерила метод да бъде "достъпна за доста елементарни клиенти, най-малко за специфични случаи, " до момента в който в това време предлага и колекционерски продукти, които доближават до супербогатите. "Това е нещото, което разграничава Moutai от доста от интернационалните марки питиета “, споделя Кавендър.

Това също по този начин е голямо преимущество в една сложна година – богатите клиенти, които харчат по-малко пари за пътувания, може да харчат повече за алкохол, прибавя той.

Стремглав напредък

Moutai постоянно е била считана за един от сините чипове на Китай. През 2017 година компанията стана най-големия производител на алкохол в света по пазарна стойност, изпреварвайки Diageo, която е притежател на марки, като Johnnie Walker, Guinness и Tanqueray.

През 2019 година тя стана първата китайска компания от 2005 година, чийто акции нарастват до 1 000 юана (около 145 долара), отбелязвайки следващия пазарен връх. Миналата година пък компанията стана най-скъпата компания отвън софтуерния бранш в Китай. (Пазарната стойност на софтуерните колоси Alibaba и Tencent е по-висока).

През 2020 година акциите на Moutai нарастнаха с 69%, до рекордно високи стойности.

Хората обичат акциите на Moutai, тъй като година след година те им носят рентабилност.

Не всички са толкоз оптимистично настроени обаче. Алън Ченг, анализатор в Morningstar, попадна в новинарските заглавия през 2019 година, откакто намали оценката си за акциите на Moutai и предложи на вложителите да продават.

Ченг, който резервира позицията си и до през днешния ден, твърди, че вероятностите пред компанията са пресилени и че "пазарът към този момент е отразил всички позитивни неща от последните 10 години. "

"Да съм единственият злобар е в действителност мъчно за мен. Мисля, че тук има балон ", споделя той.

Властите също предизвестиха вложителите за възможен балон при акциите на компанията. През 2017 година при книжата на Moutai имаше съществени разпродажби, които изтриха 7.8 милиарда $ от пазарната й капитализация за един ден. Това се случи, откакто държавната новинарска организация Xinhua прикани вложителите да "гледат по-разумно " на компанията.

Този ход не беше някаква необичайност. Пекин постоянно се пробва да въздейства на вложителите посредством държавните медии, както през предишното лято, когато държавна медия насърчаваше хората да купуват акции.

Това би могло да докара до резултата на доминото, изключително защото самостоятелните вложители преобладават на фондовите пазари в Китай. Според изследване на China Securities Depository and Clearing Corporation от 2020 година те са 99%.

Създаването на Moutai

Едно от най-големите преимущества на Moutai е, че може да поддържа висока цена на продукта си. От компанията настояват, че имат стеснен потенциал, защото могат да създават напитките си единствено на едно място.

Подобно на шампанското, което носи името на район във Франция, Kweichow Moutai носи името на картинно малко градче в Югозападен Китай. Подобно на шампанското, китайската напитка може да се назовава Moutai, единствено в случай че е създадена на това съответно място.

Това е мястото, където компанията споделя, че става вълшебството с нейната напитка baijiu, дестилирана от ферментирало сорго и ориз.

Близките връзки на компанията с държавното управление не постоянно й подсигуряват защита обаче.

През 2013 година продажбите й паднаха, откакто президентът Си Дзинпин поде антикорупционна акция, която имаше за цел да отстрани всевъзможни признаци на показност измежду държавните чиновници, включително и скъпия алкохол.

Въпреки това продажбите й за 2013 година нарастват като цяло, само че единствено с към 17%, спрямо 44% скок в миналата година. През 2014 година растежът пада до към 2%.

След това продажбите се възвърнаха, само че компанията в този момент има други проблеми. В последните години тя е преследвана от голям брой корупционни кавги, които доведоха до отстраняването на няколко от ръководителите й.

Moutai разчита прекомерно доста на китайския пазар.

Компанията опита разгръщане в чужбина, като основа "фен клуб " в Съединени американски щати, потърси нови бизнес сътрудници в Африка и сплоти старания в задгранични играчи, като италианския футболен клуб Интер Милано.

Въпреки това през 2019 година близо 97% от продажбите й са генерирани в Китай.

Moutai би трябвало да постави повече старания във връзка с диверсификацията, счита Спирос Маландракис от Euromonitor International. Той дава за образец мексиканската текила, съветската водка и американския бърбън. Нито една от тези питиета е нямало да оцелее, в случай че не беше изляза на международния пазар, съгласно него.

Този развой, несъмнено, не се случва от през днешния ден за на следващия ден.

Сериозна опасност за компанията са поколенческите разлики в Китай. В момента baijiu се употребява главно от мъже на възраст сред 40 и 60 години, съгласно Маландракис.

"Следващото потомство не желае изключително да прави това, което е предписание поколението на техните татковци, " изяснява той.

Маландракис съпоставя baijiu с шери - напитка, която е обожавана с епохи, само че в последно време не е толкоз известна, защото "стана синоним на потреблението на по-старите генерации. "

Не всички обаче са толкоз обезпокоени. Въпреки слабите си позиции на интернационалния пазар, baijiu на Moutai е най-продаваната алкохолна напитка в света през 2019 година, съгласно данни на Euromonitor.

"Китайският пазар е голям и продължава да става все по-богат ", споделя Кавендър.

Въпреки всички провокации, даже и критиците на Moutai признават, че превъзходството на компанията не демонстрира признаци на намаляване.

"Наистина е невероятно да се дублират марката й нейното завещание, " споделя Кавендър. "Не може някой да сътвори нова компания на следващия ден и да направи това, което те са постигнали. Не е допустимо да се върнете във времето и да накарате Мао Дзъдун да се интересува от напитката ви. Не е допустимо да развивате активност в града, в който те създават своите артикули. Затова считам, че те разполагат с една мощна история, която им разрешава да процъфтяват. "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР