Когато африканският свински грип за пръв път избухна преди около

...
Когато африканският свински грип за пръв път избухна преди около
Коментари Харесай

Фермери в САЩ искат, но не могат да продават свинско месо на Китай

Когато африканският свински грип за пръв път избухна преди към година, производителите на свинско месо в Айова (да не приказваме за търговците на фючърси) бяха оптимисти, че може да съумеят да извлекат изгода от търсенето в Китай на вносно свинско месо, защото популацията на свинете им е намаляла, написа " Индипендънт ".

Но с комерсиалната война на Тръмп, която накара китайското държавно управление да наложи 62-процентов налог върху американското свинско месо, тези очаквания се изпаряват.

Американските фермери страдат от комерсиалната война, само че към момента не са подготвени да изоставен президента си. Бил Тенегер се занимава с развъждане на животни в продължение на 50 години, отглеждайки свине в северозападната си плантация в Айова, преди да ги изпрати в щата, а по-късно и в останалия свят.

" Ние се борим. Маржовете са извънредно тесни от над една година ", изяснява Тенегер и добавя, че земеделските стопани губят към 8 $ глава на прасе, или към 6%.

Съзнанието на фермера от Айова е във Вашингтон, където президентът обръща пазарите с краката нагоре с туитове, и в Китай, където опустошително огнище на африканския свински грип господства над пазарите на свинско месо от най-малко година.

" Стигнах до извода, че даже когато нещо се случи, те няма да реагират бързо, колкото могат ", изяснява Тенегер за пазарите, откакто разказва скока в търсенето, до момента в който заболяването бушува в Азия и скептицизма с продължаването на комерсиалната война.

Откакто Тръмп за пръв път стартира комерсиалната война с Китай през 2017 година, американските фермери и производители са изправени пред бурни краткосрочни и дълготрайни вероятности за бизнеса си, даже когато президентът твърди, че дейностите му са плодородни за Съединени американски щати с позитивно влияние както за фермерите, по този начин и за американските консуматори.

Междувременно анализаторите, които се пробват да получат цялостна картина на въздействието на ескалиращата комерсиална война, обявиха, че има признаци на безпокойствие. Противно на изказванието на Тръмп, че до момента въздействието върху американските консуматори е " съвсем никакво ", нарасналите мита за вносни артикули и селскостопански артикули са съвсем напълно платени от американските консуматори, съгласно откриватели от университета в Принстън.

Има и други признаци на паника. Само тази седмица, да вземем за пример, кривата на рентабилност на държавните облигации в Съединени американски щати се обърна за първи път от 2007 година насам - сигнал, който постоянно идва преди всичките седем рецесии в Съединени американски щати. Междувременно Тръмп твърди, че земеделските производители не са наранени от комерсиалната си война, явно имайки поради големите изплащания за компенсиране на вредите.

" Цените не се покачват, няма инфлация. Земеделските производители, получават повече, в сравнение с Китай, би изхарчил. Фалшивите вести няма да се оповестяват ", разяснява Тръмп в Туитър.

Но несигурността на неговите туитове е главен източник на стрес за Леон Шийц, свиневъд в Североизточна Айова, който също отглежда към 600 декара култури, в това число царевица и соя.

Цялостният му мироглед е да продължи да работи и да прави всичко допустимо, тъй като знае, че няма надзор върху митата и комерсиалната война, която се води през Вашингтон. Плюс това, той живее с философията - както и Тенегер - че президентът е субект, който американците би трябвало да поддържат, без значение от разликите в мненията по отношение на вярната политика.

" Бихме желали да няма тези изненади - в случай че не са позитивни и ще имаме огромна продажба ", споделя с усмивка Лист.

Шийц и Тенегер са измежду тези фермери в Айова, които споделят, че застават до президента, в случай че не по друга причина, то от възприятие за родолюбив дълг. Но не всички аграрни производители са толкоз деликатни, когато става въпрос за комерсиалната война на Тръмп.

Настоящата цена за соя е към 8,84 $, съгласно исторически данни, което е много съвместимо с цените, които се следят до към 70-те години. И цените в действителност са много високи по време на мандата на предшественика на Тръмп, с висока стойност от 17,36 $ по време на Барак Обама.

" Всичко това са нелепости. Това е просто още един политически номер, с който да наподобява като някакъв огромен националист ", разяснява Нейлър, 42-годишен аграрни производител, питан за комерсиалната война.

Но, като оставим Нейлър, доста аграрни производители наподобява стоят с президента, най-малко към този момент. Той може и да им вреди сега, само че най-малкото е подготвен да се бори за това, в което има вяра - даже в случай че не постоянно е ясно какъв е проектът му за тези извън. Плюс това, споделя Тенегер, Тръмп е приказва непосредствено и фермерите харесват това качество.

" Ако той каже, че ще направи нещо, го прави. Така че, аз в действителност правя оценка това. Така или другояче, Тръмп е нагазил прекомерно надълбоко, с цел да се върне обратно. В този миг той е по-добре да не отстъпва или ще изглеждаме много неуместно ", разяснява Тенегер. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР