Когато Афраа е намерена сред отломките на срутена от страшните

...
Когато Афраа е намерена сред отломките на срутена от страшните
Коментари Харесай

Възстановява се сирийчето, родено в отломките на страшните турски земетресения

Когато Афраа е открита измежду отломките на срутена от страшните турски трусове на 6 февруари 2023 година постройка в Сирия, пъпната ѝ шнур към момента е прикрепена към майка ѝ, която умира малко след раждането. Видеозаписът на спасяването на бебето обиколи света. Оттогава насам то се е възстановило по незабравим метод - споделя Би Би Си.

Бедствието лишава от Афраа освен майка ѝ, само че и татко ѝ и четиримата ѝ братя и сестри и вуйна ѝ.

Днес Афраа - която в началото получава името Ая ( " знамение " ) - е на шест месеца и е типично щастливо и крепко бебе.

Леля ѝ и чичо ѝ я отглеждат дружно със седемте си деца в сирийския град Джиндайрис, близо до турската граница.

" Тя е още доста дребна, само че ми припомня на татко си и на сестра си Навара, изключително с усмивката си. Те също починаха при земетресението - споделя чичо ѝ Халил ал-Савади, люлеейки усмихнатото момиченце в люлката си. - Те постоянно прекарваха времето си при нас. Тя въобще не ни се кара. "

На 6 февруари опустошително земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер разклати Югоизточна Турция и Северна Сирия. Няколко часа по-късно удря второ, 7,5. Умират повече от 50 000 души.

Точно откакто първото опустошително земетресение удря Джиндайрис, майката на Афраа стартира да ражда и ражда под руините на дома си. Тя умира, преди спасителите да ги открият. Бебето е единственият оживял член на фамилията - татко ѝ Абу Рудайна и четиримата ѝ братя и сестри умират дружно с майка ѝ.

" Видяхме, че къщата на Абу Рудайна се е срутила ", споделя Халил. " Жена ми стартира да крещи: " Брат ми, брат ми ".

Халил има ослепителен спомен от изваждането на Афраа отдолу под руините:

" Покривът беше паднал върху тях. Някой ми се обади и сподели, че са намерили тялото на жена. Веднага щом дойдох, започнах да копая, след което чух глас. Това беше дребната Афраа, която към момента беше привързана към майка си. Бяхме твърдо решени да я спасим. Знаехме, че тя ще бъде единственият спомен, останал от фамилията ѝ. "

Драматичното видео от спасяването беше споделено неведнъж в обществените мрежи. Бебето е отведено в болница и в началото му е обещано името Ая, което на арабски значи " знамение ".

Лекарят, който се грижи за нея, споделя, че тя имала натъртвания и синини и едвам дишала. Шест месеца по-късно тези пострадвания към този момент не се виждат.

" Веднага след земетресението тя имаше проблеми с гърдите поради праха от руините, само че в този момент здравето ѝ е чудесно ", споделя Халил. " Заведох я на доктор, с цел да я прегледа, и в този момент здравето ѝ е 100% ".

Но последните шест месеца са били сложни. Когато Афраа е в болничното заведение, хиляди хора по света оферират да я осиновят, тъй че Халил и брачната половинка му Хала би трябвало да потвърдят, че в действителност са родственици, преди да им бъде разрешено да се грижат за нея. " Имах възприятието, че не желаят да ни предадат Афраа ", споделя той.

Хала би трябвало да направи ДНК тест и чака " съвсем 10 дни ", с цел да получи отговор.

Интересът към историята на Афраа е толкоз огромен, че до момента в който чакат резултатите от ДНК теста, Халил и фамилията му се тормозят, че някой може да се опита да я отвлече. Те прекарват колкото се може повече време в болничното заведение и вземат спомагателни защитни ограничения. " И гражданската, и военната полиция ни помогнаха да я защитим - споделя той. - Бяха доста. Те останаха в стаята до Афраа и я пазеха непрекъснато. "

В последна сметка резултатите от ДНК проучването удостоверяват, че Хала е кръвна родственик - сестра на бащата на Афраа - и момиченцето е изписано от болничното заведение.

Едно от първите неща, които Халил и Хала вършат, е да ѝ дадат ново име: Афраа, на името на майка ѝ.

" Сега тя е едно от моите деца - споделя Халил. - Не мога да извозвам прекалено много време надалеч от нея. Когато порасне, ще ѝ опиша какво се е случило и ще ѝ покажа фотосите на майка ѝ, татко ѝ и братята и сестрите ѝ. Погребахме ги на идващия ден в близкото село Хадж Искендар, където Гражданска отбрана беше изкопала всеобщи гробове. "

Хала е била бременна по същото време като майката на Афраа и три дни след раждането на Афраа Хала също ражда момиченце. Кръщават я Атаа на името на друга вуйна, починала при земетресението.

Но домът им в Джиндайрис е толкоз мощно развален, че към този момент не могат да живеят там.

" Има огромни пукнатини и не е безвредно - споделя Халил. - Загубих дома си и колата си, все едно се връщам в изходна позиция. Не мога да си разреша даже да изпращам децата си на учебно заведение. "

В продължение на два месеца те живеят в палатка в лагер, където животът е " извънредно сложен, беше доста горещо и имахме две бебета, за които трябваше да се грижим ".

Семейството най-сетне съумява да си откри къща чартърен, в която в този момент живее, само че се опасява, че няма да може да остане за дълго. " Тя е доста скъпа и не знам дали ще можем да я задържим още дълго, защото притежателят има потребност от нея ", споделя Халил.

Хора са им предложили да им оказват помощ да се реалокират в ОАЕ или Англия, само че той им е отказвал. " Честно казано, към момента се притеснявах, че [ако отида в чужбина] може да ни лишават Афраа ".

Той ни припомня, че " в Джиндайрис има хора, които живеят при по-лоши условия ".

Родният му град е един от най-засегнатите от земетресението и хиляди други фамилии се оказват в сходно състояние.

Общо над 50 000 души са починали в Сирия и Турция - минимум 4500 в Северозападна Сирия, където по данни на Организация на обединените нации към 50 000 фамилии също са били разселени.

Доставянето на помощ на четирите милиона души, живеещи в този следен от бунтовниците регион на Сирия, е извънредно мъчно, защото множеството от жителите към този момент са били разселени от 12-годишната война в страната.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР