Когато 61-годишната Нанси Уайтман основава своята компания за хранителни продукти,

...
Когато 61-годишната Нанси Уайтман основава своята компания за хранителни продукти,
Коментари Харесай

Частните капитали и доларите на Уолстрийт изтласкват жените от бизнеса с канабис

Когато 61-годишната Нанси Уайтман основава своята компания за хранителни артикули, съдържащи марихуана (бел. ред. - главно тетрахидроканабинол или THC, употребен за възстановителни и медицински цели) Wana Brands, което се случва преди десетилетие в Боулдър, щата Колорадо, легалният бранш е относително диверсифициран и на него преобладават локални прохождащи компании. За това помагал фактът, че банките от Уолстрийт и институционалните вложители странели от лекия опиат, страхувайки се да не бъдат свързани с вещество, към момента неразрешено от федералното държавно управление. "Беше прелестно игрално поле с еднакъв достъп за всички - мъже, дами, всеки, който прояви интерес ", спомня си Уайтман.

В наши дни обаче секторът последователно попада под властта на мощния пол. Напливът на обичащи риска частни капитали и на долари от Уолстрийт, в допълнение с появяването на по-големи компании, разрастващи активност в няколко щата, вгорчава живота на новаците и най-много на компании, ръководени от дами. През 2015-а 36% от основните изпълнителни шефове на компании от "наркотичния " отрасъл в Колорадо са дами, само че единствено две години по-късно делът им пада до 27%, по данни на профилираното издание за бранша "Марихуана бизнес дейли ". Някои играчи от сектора се притесняват, че неналичието на многообразие, присъща за области като финансите и технологиите, ще се трансформира в норма и за бързо разрастващия се свят на опиатите.



Нанси Уайтман показва "мостри " от съдържащите канабис храни на Wana Brands

По оценка на специалисти това е ножът с две остриета на капитализма. Колкото по-привлекателен става един бранш, толкоз повече пари се вливат в него, а след тях се настанява и половото неравноправие. Анкетирани от организация "Блумбърг " дами от сектора се оплакват, че са жертва на неравностойно отношение - от задължението да носят обувки с токчета и поли на срещите с вложителите до въпросите по кое време възнамеряват да имат деца.

От двадесетте обществено търгувани компании с най-висока пазарна оценка в областта на канабиса от Съединени американски щати и Канада единствено две се управляват от дами, а нито една няма основен финансов шеф. Налице е и забележителна липса на дами в директорските бордове: във въпросните 20 сдружения единствено 13% от членовете на управителните им препоръки са от нежния пол против жестоко 31% във водещите 20 банки, 29% във компаниите за облекло и 22% в софтуерния отрасъл. В бордовете на шест от най-мощните компании за марихуана няма дами. "Управителните тела на компаниите са формирани от остарели бели момчета ", обобщава Джанет ВандерМарел - създател на канадската компания за канабис Green Organic Dutchman с пазарна оценка над 600 млн. щ. $. В момента тя е един от двамата основни изпълнителни шефове на записаната в Торонто 48North Cannabis Corp, в чийто ръб има три представителки на нежния пол.

Canopy Growth Corp. от Онтарио - компанията за канабис с най-висока пазарна оценка в света, има единствено една дама в борда си - ветеранът от бранша Хилъри Блек. Стимулирането на разнообразието е част от отговорностите на дамата, която постъпва в Canopy през 2015-а и при започване на тази година е назначена за основен изпълнителен шеф, отговарящ за връзките и отбраната на ползите на потребителите. Госпожа Блек счита, че дефицитът на дами и на лица от малцинствата в бранша на канабиса се дължи на конкуренцията за напредък.

Когато е бил противозаконен, бизнесът с марихуана е доминиран от мъже. Впоследствие, с последователното му узаконяване,част от този сексуален дисбаланс изчезва. Някои компании от сектора, в това число тези, които се ръководят от дами, се пробват да създадат активността по-приятелски настроена към дамите като притеглят клиенти отвън контингента от наркомани, купуващи лъвския къс от дрогата.

Джесика Билингсли - съосновател и основен изпълнителен шеф на Akerna Corp., предлагаща консултантски услуги и програмен продукт за компаниите от бранша на марихуаната, споделя, че е следила дами, които се включват с капитал или с някаква форма на партньорство в бизнеса и по-късно са изместени от управителните им постове - прекомерно обезкуражаваща наклонност.

ВандерМарел признава, че нещо сходно се е случило и с нея. Тя изгубила щерка си, страдаща от рядка форма на епилепсия и станала бранител на медицинския достъп до канабиса откакто видяла по какъв начин една майка го употребила, с цел да върне апетита на сина си по време на химиотерапия. ВандерМарел и брачният партньор й основали плантация за канабис в дома си и основали Green Organic Dutchman през 2012-а. След като компанията получила канадски лиценз за произвеждане на дрогата през 2016-а, притежатели на компании за частни капитали станали акционери с надзорен дял в сдружението и назначили собствен основен изпълнителен шеф. ВандерМарел решила да напусне, когато видяла, че отговорностите й се стопяват до почасово присъединяване в активността на основаната от нея компания.

Все отново, тя не губи вяра, че "корпоративния канабис ", въпреки и мъчно, ще преодолее половото неравноправие. "Това е сложна борба и ще трябват години, с цел да се трансформират бордовете ", споделя ВандерМарел.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР