Когато 16-годишният ѝ син казва, че работата в офис е

...
Когато 16-годишният ѝ син казва, че работата в офис е
Коментари Харесай

Път на младите: от петокласници до току-що завършили в света на телекомуникациите

Когато 16-годишният ѝ наследник споделя, че работата в офис е скучна, а хората, които работят от 9:00 до 17:00 ч., са като плебеи, Лилия Владимирова, управител „ Трудови връзки “ в Yettel, взема решение да му потвърди тъкмо противоположното.

В този миг други нейни сътрудници също я питат по кое време ще създадат нещо за децата на чиновниците. Така се ражда концепцията за „ Втора промяна “ – програмата на Yettel, поради която деца и близки на чиновници – възпитаници сред 10-и и 12-и клас, се убеждават, че работата в офис освен не е скучна, само че даже може да е готина.

Това е една от трите стратегии, отличени от международната самостоятелна организация Top Employers Institute, която неотдавна сертифицира Yettel с оценката Top Employer за 2023 година Програмата ще бъде показана и в онлайн библиотеката на организацията, където място намират най-хубавите работодателски практики от целия свят.



Лилия Владимирова, управител „ Трудови връзки “ в Yettel

Работа не на смешка

„ Когато обявихме позициите за „ Втора промяна “, родителите на децата аплайваха вместо тях, като посочваха къде учат, какви са ползите им, какво равнище на британски език владеят и какви са желаните от тях функции. След това ние също се чухме с децата по телефон, с цел да им създадем чувство, което е оптимално покрай същинския развой по асортимент. Целта бе да усетим мотивацията им и дали в действителност демонстрират интерес, или е просто тъй като „ мама ме записа “, споделя Лилия.

След това стартира същинската работа. В рамките на един месец младежите получават на практика познания в определената от тях сфера, като имат до себе си и наставник, който ги вкарва в света на възрастните и работното всекидневие. Така учениците попадат в разнообразни посоки със комплицирано звучащи имена като ESG, „ Кредитен риск “, „ Финансови системи за ръководство “, „ Разработка на програмен продукт “ и други.

На процедура обаче дилемите, които получават, надалеч не са комплицирани – работят с Excel, оказват помощ при обслужването на клиентите или тестват разнообразни системи. Младежите подписват и трудов контракт и получават спомагателни обществени придобивки като същински чиновници.

Резултатът от „ Втора промяна “ изцяло опровергава схващането, че младежите стоят единствено на телефоните си. За три години (от 2021 до 2023) в програмата се включват 117 деца, като някои от тях вземат участие даже по няколко пъти.

„ Целта ни е да помогнем на младежите в избора им на бъдеща специалност и да развием у тях основни умения. Запознавайки ги с културата на Yettel, им демонстрираме и към какво да се стремят – като условия и стандарти, които да търсят у бъдещите си работодатели “, приключва Лилия.

Успехът на „ Втора промяна “ стимулира компанията да насочи взор и към още по-малките. Така тази година се появява Yettel Teen Academy – тя също е ориентирана към деца и близки на чиновници, само че обгръща по-широка възрастова група на възпитаници от 5-и до 12-и клас. В рамките на една седмица те минават през разнообразни сесии и работилници, отдадени на отбрана на персонални данни, осведомителна сигурност, финанси, ръководство на планове, както и тематични игри, ориентирани към устойчивото развиване и развиване на личностни и информационни умения.

 Път на младите: от петокласници до млади експерти в света на телекомуникациите

За пораснали

За порасналите гении е стажантската стратегия Hub by Yettel. Тя стартира още през 2016 година и е ориентирана към студенти в 3-и или 4-и курс, както и към преди малко приключили млади експерти.

През първите няколко седмици на стажа младежите минават на ротационен принцип през разнообразни отдели в компанията, с цел да открият точното място за себе си.

Позициите за стаж, които отваря компанията, са другото, което прави програмата атрактивна – модерни и съвременни функции, в които хората елементарно могат да разпознаят професионалното си бъдеще – позиции като software development, цифрови продажби, цифров маркетинг, работа с цифрови канали за продажба и обществени медии и други

Най-голямото преимущество на стажа в Yettel е действителната опция да останете за непрекъснато на работа в компанията.



Евелина Цонева, управител „ Управление на гения “ в Yettel

„ Това е огромната ни цел – тези хора да останат тук. Затова и всички позиции, които отваряме, са към екипи и планове, където шансът стажантите да останат за непрекъснато е голям “, споделя Евелина Цонева, управител „ Управление на гения “ в компанията.

Това демонстрират и цифрите. От началото на програмата през 2016 година до през днешния ден през нея са минали 62 стажанти, като 83% от тях не престават развиването си в компанията и до през днешния ден.

Интересът, който провокира у младите, също е голям – единствено в границите на тази година искащите да бъдат стажанти в Yettel са над 500 души.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР